До 70% масла в Україні не відповідає стандартам, – експерт

2154 1
Найбільше в Україні фальсифікується молочна продукція, зокрема, близько 70% масла в країні не відповідає стандартам. Про це заявила голова громадської організації "Всеукраїнська асоціація з питань захисту прав споживачів" Ірина Кравченко.
Фото: infa.kharkov.ua

Фото: infa.kharkov.ua

"Найбільше все-таки в Україні фальсифікується молокопродукція. Ми постійно, щомісяця, відбираємо до 40 зразків тваринного масла, щоб побачити, які виробники і як ставляться до виробництва цієї продукції. До 70% масла в Україні фальсифікується", – розповіла Кравченко, пише УНІАН.

За її словами, серед відібраних зразків масла часто немає не тільки справжнього продукту, а й навіть спреду.

"За найнижчою ціною продається не масло і навіть не спред. Молочного жиру там взагалі немає. У тваринному маслі має бути 100%, а в спредах – 25%, проте ми знаходили 12-13% молочного жиру. Це вже навіть і не спред. Ви розумієте до чого прийшли виробники в гонитві за доходами?" – зазначила Кравченко.

Експерт повідомила, що результати перевірок, проведених громадською організацією, завжди скеровуються в уповноважені органи – Державну інспекцію захисту прав споживачів, Державну ветеринарну та фітосанітарну службу, в Антимонопольний комітет, до прокуратури та інші служби.

"Коли я отримую листи з відписками, яка робота зроблена, стає смішно... Контролюючі органи повинні більш ретельно досліджувати. Я розумію, що недостатньо коштів, а також є складна процедура, яку зробили такою зацікавлені особи", – сказала вона.

Кравченко також повідомила, що громадська організація має намір найближчим часом перевірити на відповідність стандартам алкогольну продукцію, зокрема, вино, а також фрукти і овочі, в яких, за її даними, нітрати на сьогоднішній день часто перевищують 30-50%.

Нагадаємо, раніше центр експертиз "Тест" повідомив, що в Україні 20-25% молочної продукції фальсифікується за допомогою рослинних жирів, причому частіше за все не великими, а дрібними виробниками.

За даними Держстату, виробництво рідкого молока, молоковмісних продуктів і вершкового масла в Україні в січні-травні 2014 продовжує зростати, в той час як обсяги виробництва йогуртів, твердих і неферментованих сирів скорочуються з початку року.


Читайте також:
27 Червня, 2014 22:58
Юлія То масло яких торгових марок не відповідає вимогам?? І яке можна купувати? Чому не даєте конкретну інформацію?
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!