Дослідникам історії ЗУНР видаватимуть премії

1933 0
Повну Програму заходів відзначення річниці ЗУНР мають затвердити найближчим часом.
Фото: ipess.ua

Фото: ipess.ua

Дослідникам історії Західноукраїнської народної республіки видадуть 10 премій у розмірі 25 тисяч гривень. Про це повідомляє прес-служба ЛМР.

Читайте також: У Львові відзначили 155 років із дня народження президента ЗУНР Євгена Петрушевича

За словами директорки департаменту розвитку ЛМР Наталії Бунди, місто у такий спосіб хоче вшанувати роботу істориків та дослідників, які працюють над темою Листопадового Чину та ЗУНР. Відтак місто планує прийняти Програму, за якою передбачити премії для таких дослідників. Загалом з бюджету міста на реалізацію Програми передбачено 250 тис грн. 

Переможців Програми 1 листопада обиратиме конкурсна комісія, до якої входитимуть незалежні експерти. Втім повну Програму заходів до відзначення річниці ЗУНР мають затвердити найближчим часом.

Читайте також: До річниці проголошення ЗУНР у Львові провели флешмоб. Фото

Нагадаємо, з нагоди 100-річчя ЗУНР на вул. Городоцькій, 40 мають встановити скульптурну композицію. Наразі на цій території вже розпочали підготовчі роботи. Крім цього, ще один пам’ятник від ЛОДА планують встановити на перетині вулиць Листопадового Чину та Огієнка.

Довідка

Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР) — важливий етап української державницької традиції ХХ століття. Ще з початку 1920-х років громадськість Галичини традиційно відзначає це свято щороку 1 листопада як День Листопадового Чину.

В історичній пам’яті українського народу ЗУНР займає особливе місце, адже державотворення ЗУНР було органічною частиною української революції 1917−1921 років, кульмінаційним моментом якої стало проголошення Злуки УНР і ЗУНР у єдину українську соборну державу 22 січня 1919 року на Софійському майдані у Києві.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!