На Львівщині 4-річний хлопчик ледь не втопився у басейні. Дитина – у реанімації

9330 0
Лікарі сподіваються, що хлопчика вдасться врятувати.
Фото: Raphaël Biscaldi

Фото: Raphaël Biscaldi

В одному із районів Львівщини 4-річний хлопчик упав у басейн і пробув там близько 5-ти хвилин. Батьки надали синові першу допомогу, хлопчика заінтубували і перевезли до львівського «Охматдиту».

Як розповіла Tvoemisto.tv директорка Львівської обласної дитячої лікарні «Охматдит» Олександра Бурда, дитина перебуває у реанімації. 

«Дитина впала у стаціонарний басейн. Зі слів батьків, вона пробула у басейні близько 5-ти хвилин. Батько надавав першу допомогу, після чого її у районній лікарні заінтубували, перевели на штучну вентиляцію і бригадою "швидкої допмооги" доставили до нас», – розповіла Олександра Бурда.

За її словами, черепно-мозкової травми у хлопчика не виявили, у нього – неврологічна симптоматика та проблеми з дихальною системою.

Олександра Бурда каже, що стан пацієнтів після утоплення залежать від ураження центральної нервової системи та легень. Два роки тому на Львівщині у ставок біля хати впала дворічна дитина. Спершу дитину реанімували, але вона, на жаль, померла.

Як надавати першу допомогу при утопленні? 

Перш за все, постраждалого необхідно якнайшвидше доставити до берега та викликати екстрену допомогу. Потрібно очистити ротову порожнину потерпілого від піску та водоростей і перевернути потерпілого, аби вода витекла з верхніх дихальних шляхів (дітей тримають за ноги, головою донизу).

Якщо людина не дихає, необхідно почати штучне дихання: затиснути потерпілому носа, вдихнути повітря та видихнути в рот потерпілому. Повторювати процедуру слід з інтервалом в 4-5 секунд. Маленьким дітям штучне дихання роблять, одночасно вдуваючи повітря в рот та ніс.

Якщо відсутнє серцебиття, необхідно ропочати робити непрямий масаж серця:

  • Покладіть потерпілого на рівну, тверду поверхню;
  • Покладіть свої долоні (одна на одну) на груди потерпілому;
  • Випряміть руки в ліктях і всією своєю вагою натисніть на неї;
  • Зробіть не менше 30 натискань, тривалість кожного близько 1 секунди.

Потрібно обов’язково дочекатися медиків. Ускладнення від утоплення можуть бути відкладеними і проявитися не відразу.

Доповнено

Станом на 29 липня, хлопчик прийшов до тями і у нього спостерігається позитивна динаміка.

Христина Гоголь


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!