На місці «Кульбаби» у Львові облаштують громадський простір із новим фонтаном

2764 0
Територію для простору планують розширити ближче до Галицького ринку та в інший бік до вулиці Князя Романа.

На площі Галицькій у Львові, реконструкцію якої розпочали весною цьогоріч, облаштують громадський простір. Про це під час брифінгу сьогодні, 23 жовтня, повідомила керівниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко.

Читайте також: Проект реконструкції фонтану Кульбаба у Львові повністю змінять

Територію для простору планують розширити ближче до Галицького ринку та в інший бік до вулиці Князя Романа, а кіоски навколо прибрати. Натомість там мають облаштувати новий фонтан, однак не обов'язково на місці «Кульбаби».

Окрім цього, консультативна рада при управлінні охорони історичного середовища пропонує законсервувати відкриті фундаменти костелу Воздвиження Чесного Хреста, які виявили під час розкопок на пл. Галицькій.

«Найближчим часом рештки фрагментів ми законсервуємо. Це не є матеріал для експонування. Також у проєкті треба передбачити ознакування храму в мощенні та встановлення міні-макета за зразком тих, які вже є в місті, щоби можна було побачити храм і прочитати про нього», – додає Лілія Онищенко. 

Читайте також: Як змінилися фонтани Львова упродовж ста років. Фото до і після

За словами голови Галицької райадміністрації Андрія Зозулі, архітектурного проєкту наразі нема. Його планують зробити до початку наступного року. А поки що у міськраді формують технічне завдання для проєктанта. У 2020 році почнуть облаштовувати громадський простір.

Раніше в інтерв'ю Tvoemisto.tv директор НДЦ «Рятувально-археологічна служба» Олег Осаульчук розповідав про те, що  в Європі вже відходять від експонування просто неба чи під склом, бо це малоінформативно і малопродуктивно, а в утриманні — дорого. Натомість там намагаються показувати супровідний матеріал: наприклад, 3D-реконструкції, як виглядали у давнину рів чи стіна, демонструють зразки. Лілія Онищенко ж зауважує, що добре було б зробити приблизний макет храму Воздвиження Чесного Хреста, який був колись, щоби люди приходили й дивилися.

Додамо, що під час реконструкції фонтану «Кульбаба» знайшли фундамент храму Воздвиження Чесного Хреста, який датують 1530-м роком. Його розібрали наприкінці XVIII ст. разом із міськими укріпленнями. Також під час розкопок також знайшли останки десятьох людей.

Нагадаємо, що на місці «Кульбаби» планували облаштувати сухий фонтан. Роботи повинні були закінчити за 5 місяців. Втім після демонтажу металевої скульптури підрядники натрапили на археологічні знахідки. А також група львівських активістів, яка займається дослідженням радянської та монументальної спадщини Львова, звернулась до заступника міського голови Львова з питань розвитку Андрія Москаленка, аби фонтан зберегли.

Ольга Коваль


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!