Українці зможуть зберегти номер телефону після зміни мобільного оператора

11201 0
Україна залишається чи не єдиною країною в Європі, де нема послуги збереження номеру після зміни мобільного оператора.
Фото: unsplash.com

Фото: unsplash.com

Вже з лютого 2019 року українці зможуть змінити мобільного оператора, залишивши номер мобільного номеру, пише Економічна правда.

Перенести свій номер зможе кожен абонент, якщо він надасть достовірні дані про себе і пройде ідентифікацію особи. Людині доведеться показати паспорт і довести, що номер, який вона переносить до іншого оператора, належить саме їй. Абоненти з інвалідністю зможуть перенести свій номер, скориставшись допомогою інших людей, якщо останні мають довіренність.

Читайте також: Який мобільний оператор вигідніший. Порівняння тарифних планів

У заяві на перенесення номера необхідно вказати, до якого оператора людина переходить і від якого відмовляється. Оператори повинні повідомити абоненту про готовність почати технічну процедуру перенесення номера. Під час перенесення абонент може залишатися без зв'язку не більше трьох годин.

Вартість переходу повинна бути «невелика», як повідомляють власник компанії «Ес ай центр» Дмитро Зарахович і директорка інформаційно-телекомунікаційного напряму Українського державного центру радіочастот (УДЦР) — Вікторія Трощенко. Також вони зазначають, що перенесення номера від оператора до оператора відбуватиметься не більше трьох робочих днів.

Читайте також: Високий стандарт. Що таке 4G і що треба, аби ним користуватися

Послуга має назву MNP (англ. Mobile number portability). Вперше її запустили у 1999 у Великій Британії, Нідерландах та Гонконгу. На початку 2000-х більшість країн Європи вже користувалася такою послугою. А у деяких країнах пострадянського простору, наприклад, у Вірменії, Молдові чи Айзербаджані MNP працює вже декілька років. Останньою до цього списку у 2017 році доєдналася Танзанія. Якщо все спрацює, то і Україна поповнить цей список у лютому 2019 року.

Джерело:TELQTELE.COM

Це вже третя спроба запустити MNP в Україні. Перший тендер на поставку обладнання та таких послуг УДЦР провів у 2015 році, але тоді відомство визнало тендер таким, що не відбувся. Повторні торги центр провів у 2016 році, але і вони не запустили процес впровадження послуги. Причина — тривала судова тяганина між УДЦР, переможцем тендеру ТОВ «Діалінк» та одним з учасників тендеру ТОВ «Ес ай центр».

Після двох років судових розглядів «Ес ай центр» нарешті поставило для УДЦР обладнання та програмне забезпечення, необхідне для роботи.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!