Через АТО інвалідів стає більше. Чи відкритий до них Львів?

3337 0
Зараз через події на Сході значно збільшиться число людей з інвалідністю. І здебільшого це будуть люди, що не звикли сидіти вдома. Голова Товариства "Зелений Хрест" Олександр Волошинський, який впродовж 20 років працює із неповносправними, розповів tvoemisto.tv, що саме слід змінити у Львові, щоб місто стало комфортним для усіх.
фото: psi.org.ua

фото: psi.org.ua

Нерідко зміни гальмують самі львів'яни, які не бажають змінюватися та змінювати Львів

«Якщо говорити про період незалежності України, у Львові, зокрема і за останні роки було зроблено дуже багато із того, що робить місто більш доступним для людей з інвалідністю», - вважає Олександр Волошинський. Серед позитивних новинок – озвучка на світлофорах для незрячих, жовті сходинки у багатьох установах для людей із слабким зором, написи шрифтом Брайля на табличках біля кабінетів в управлінні зайнятості, пониження на пішохідних переходах тощо.

Та попри усі ці позитивні зміни, про комфорт у Львові для неповносправних наразі говорити не доводиться – нерідко зміни гальмують самі львів'яни, які не бажають змінюватися та змінювати Львів.

На фото Олександр Волошинський

Небажання змін: від майстра, що ремонтує дороги, до керівництва музеїв

«До прикладу, коли ремонтували дорогу на проспекті Чорновола, навпроти Управління земельних ресурсів не зробили пониження на пішохідному переході. Коли я підійшов до працівників і звернув їхню увагу на це, мені працівник грубо відповів, що він робить дороги вже 20 років і знає краще, як йому це робити. Згодом таки з'ясувалося, що у проекті пониження було», - каже Олександр Волошинський.

Небажання змінюватися є не лише у звичайних працівників, але і, подекуди, в інтелігенції. Як приклад Олександр Волошинський наводить музей «Арсенал». На перший поверх музею люди на візочках можуть дістатися, а от другий поверх для них недоступний. Альтернативою, що змогла б зробити доступним другий поверх музею, міг би стати  спеціальний підйомник для інвалідів. «На це мені в музеї відповіли, що такий підйомник вони не робитимуть, бо він буде виглядати шкарадно», - каже Олександр Волошинський.

Ще один випадок – ресторан-пивоварня «Кумпель», що знаходиться неподалік готелю «Львів». Тут замість пандуса встановили два металеві швелери, непридатні для використання людей на візочках. За словами  Олександра Волошинського, він неодноразово звертався до адміністрації закладу, щоби вплинути на ситуацію. Однак уже впродовж двох років чує лише обіцянки.

Ситуацію можуть змінити жорсткий контроль та покарання

Перш за все, на порушення прав українців повинна реагувати прокуратура. Відтак, саме туди повинні звертатися львів'яни у випадку порушень. Утім, радикально змінити ситуацію вдасться лише за умови запровадження жорсткого контролю та покарання за порушення, вважає керівник ГО «Зелений Хрест».

На вулиці Княгині Ольги нещодавно зробили зупинку для громадського транспорту. Довжина зупинки там така, що великий автобус там не поміститься. А тротуар настільки вузький, що дві людини там не розминуться. «Я вважаю, що в архітектора, який проектує із такими грубими порушеннями будівельних норм та Законодавства України, потрібно просто забирати ліцензію», - каже Олександр Волошинський.

На фото: зупинка на вул. Княгині Ольги. Світлину надав Олександр Волошинський

Про людське ставлення

Впродовж останніх років люди в місті змінюються, вважає Олександр Волошинсьий, а саме – змінюється ставлення до неповносправних. Якщо раніше на людину з інвалідністю на вулиці просто витріщалися, то тепер такого дикунства уже нема. Тепер у Львові на курсах  екскурсоводів навчають проводити екскурсії для людей з інвалідністю, а у закладах харчування неповносправним іноді навіть пропонують безкоштовні напої в подарунок.

«Ситуація змінюється, адже, чимало людей з інвалідністю приїжджають до Львова як туристи з-за кордону. Та і неповносправні у Львові теж починають частіше виходити», - каже Олександр Волошинський. Щоправда, за його словами, Львову ще є куди прямувати і що змінювати.

«Зараз через події на Сході значно збільшиться число людей з інвалідністю. І здебільшого це будуть люди, що не звикли сидіти вдома. Це стане суттєвим поштовхом для змін – для того, щоб зробити Львів пристосованим для людей з інвалідністю», - каже Олександр Волошинський.

 

Розмовляла Наталя Горбань

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!