Рішення виконкому про гроші для приватних шкіл перенесли

2119 0
Міський голова Львова хоче, щоби кошти отримали всі приватні школи, натомість представники «Батьківської ради» називають це рішення порушенням закону і вимагають його скасувати.
фото: www.freepik.com

фото: www.freepik.com

Під час сьогоднішнього засідання виконкому ухвалили рішення переробити проект рішення про фінансування приватних навчальних закладів міста. Міський голова Львова Андрій Садовий запропонував перенести розгляд питання на наступне зсідання виконкому та внести в його проект відповідні зміни.

«Ми домовлялися, що фінансування отримають всі…Дитина, яка навчається в школі, чи яка є в садочку, повинна мати фінансову підтримку, незалежно, чи це приватний, чи державний заклад. На кожну дитину має йти певна сума, а вже батьки визначають, куди віддати дитину», – сказав Андрій Садовий.

Читайте також: Як запустити реальні зміни у львівських школах?

За його словами, місто має вигоду від того, що приватних шкіл стає більше, бо таким чином фінансове навантаження на бюджет зменшується.

Звертаючись до керівника управління освіти ЛМР Зоряни Довганик, мер Львова спитав, чи управління допомагало приватним закладам податися до участі в програмі.

«Наше завдання – працювати і допомагати, і якщо хтось не готовий – то допомогти, бо прийняли рішення допомагати всім навчальним закладам приватної форми навчання. Ті діти, які там вчаться, не винні, що директор неправильно організував роботу», – сказав він.

Читайте також: Приватні школи Львова: чи справді платна освіта завжди краща? 

На що Зоряна Довганик відповіла, що міська рада організувала семінар, де представникам приватних шкіл пояснювали, як правильно податися до участі в конкурсі. Однак три приватні навчальні заклади не подали документи для участі.

Натомість представниця «Батьківської ради Львівщини» Галина Мельник заявила під час засідання виконкому, що чинне законодавство порушує як проект рішення виконкому, так і ухвала міської ради, на якій воно базується.

За її словами, чинне законодавство гарантує безоплатну освіту в комунальних та державних навчальних закладах і приватні в цей перелік не входять. 

Крім того, Галина Мельник підкреслила, що комунальні навчальні заклади Львова потребують великих коштів на поліпшення свого стану, відтак батьки учнів здають гроші на ремонти та закупівлю меблів, устаткування і т. д.

«Ми проаналізували звернення батьків і прийшли до висновку, що ця ухвала від 6 квітня 2017 року не відповідає нормам чинного законодавства. Тому що згідно з Конституцією України держава забезпечує рівний доступ до безоплатної освіти у комунальних і державних навчальних закладах», – розповіла Галина Мельник.

Читайте також: Навіщо ми підтримуємо приватну освіту з міського бюджету Львова

За її словами, право на освіту мають всі діти, однак якщо батьки вирішили відправити свою дитину в приватну школу, то вони самі за це платять.

Відтак представниця «Батьківської ради Львівщини» вимагає від представників влади скасувати рішення про кошти для приватних шкіл. Таким чином активісти громадської організації звертаються до депутатів з вимогою скасувати рішення про фінансування приватних шкіл Львова.

«Ми звернулися до міського голови, до депутатів переглянути цю скандальну ухвалу. Нас підштовхнули скарги батьків на те, що у навчальних закладах постійно збирають кошти на їхнє утримання», – розповіла Галина Мельник.

Вона підкреслила, що батьки учнів роблять так тому, бо бачать «жахливий стан деяких навчальних закладів».

Читайте також: Батьківська дилема: чи здавати гроші на ремонт школи? 

«Якщо ухвалою виділяються кошти з бюджету для закупівлі сучасного обладнання у приватні навчальні заклади, то у більшості комунальних закладів батьки збирають гроші, щоб ремонтувати туалети чи побілити стіни», – повідомила Галина Мельник.

Нагадаємо, 6-го квітня, на пленарному засіданні Львівської міської ради затвердили Програму надання фінансової підтримки дошкільним та загальноосвітнім навчальним закладам міста Львова приватної форми власності на 2017 рік.  Згідно з цим документом спеціальна комісія обрала 10 приватних шкіл та дитсадків, яким пропонують надати фінансування на загальну суму 2,6 млн грн. Уперше така ідея та обґрунтування її доцільності були висловлені під час дискусії «Приватні дитсадки як альтернатива комунальному дошкіллю в місті», організованої медіа-хабом «Твоє місто».

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!