Скільки часу дитина може користуватися ґаджетом. Графік

41702 2
Перебування дитини перед монітором і телевізором не може перевищувати 45-60 хв на день, але бажано ділити цей час на два періоди.
Ілюстративне фото

Ілюстративне фото

Усе частіше діти дошкільного і молодшого шкільного віку активно користуються ґаджетами — смартфонами, планшетами та комп’ютерами. Лікарі відзначають, що чим довше дитина сидить перед монітором чи телевізором, тим більша загроза, що у майбутньому вона може мати проблеми із запам’ятовуванням слів та лічбою, їй буде важче спілкуватись із однолітками в реальному житті.

Читайте також: Як правильно обрати окуляри. Поради офтальмолога

За словами лікарки-офтальмогола Медичного центру Medicover Ірини Артищук, перебування дитини перед монітором і телевізором не може перевищувати 45-60 хв на день, але бажано ділити цей час на два періоди. Відстань від монітору повинна становити 30 см.

Із дво- та трирічного річного віку дітям дозволяється давати телефон або планшет лише на 5-10 хв на день, із 4 років цей час можна збільшити до 15-20 хв, у 5-6 років — 30-40 хв. Починаючи від 6 років — до 1 години з перервами.

Лікарі категорично забороняють давати дітям до двох років грати в комп’ютерні ігри. Серед найчастіших проблем від надмірного захоплення телефонами та планшетами є спазм акомодації, короткозорість, порушення психіки та нервового стану дитини.

Читайте також: Батьки, лікарі, школа. Хто несе відповідальність за здоров’я школярів

Американська асоціація педіатрів рекомендує дивитись мультфільми дітям віком від двох років упродовж 5-10 хв. Дивитися мультфільми краще з дорослими, аби фільтрувати інформацію з екрану. Важливо, щоб батьки пояснювали, що відбувається на екрані, адже не завжди мультфільми розвивальні та адаптовані до певного віку дитини.

«Ми не можемо позбутись ґаджетів, і вони потрібні для навчання, але їхнє використання повинно бути дозованим, не більше години на день та з позитивною метою для навчання», — додає Соломія Лужна, міський позаштатний офтальмолог.

Якщо дитина щодня нерухомо сидить біля яскравого монітора понад годину, вона ризикує отримати проблеми із зайвою вагою, із зором або з шийним відділом хребта.

Читайте ще більше фахових порад і тематичних матеріалів у спецпроекті Tvoemisto.tv «Твоє здоров'я». У ньому ми публікуємо тексти на актуальні теми, які найбільше цікавлять львів’ян. Генеральний партнер проекту — Медичний центр Medicover.

 

25 Лютого, 2020 23:46
задрот Стаття говно! Сиди скільки хочеш. Дядько задрот поганого не скаже! Але грай хороші ігри (якщо твій pentium4 не здохне xD
7 Грудня, 2019 14:03
комп'ютер діти Від 9до13 років дітям можна видіти 4-6 год з невиликими пириривами
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!