Сьогодні християни східного обряду святкують Благовіщення. Традиції та звичаї

2484 0
Благовіщення Пресвятої Богородиці – це одне з 12 головних свят християн, дата якого не змінюється.
ілюстративне зображення

ілюстративне зображення

Свято Благовіщення одне із найбільших весняних свят. Це свято на честь чудесного події, коли Пречистій Діві явився архангел Гавриїл зі звісткою, що їй судилося стати матір'ю Божою. Біля джерела в Назареті, де Діва Марія дізналася благу звістку, пізніше був споруджений храм. У свято Благовіщення в цьому храмі, як і в інших церквах, відбувається урочиста служба, приміщення прикрашають білими квітами, а священики одягаються в світло-блакитний одяг.

Слово «Благовіщення» означає добру, радісну звістку про те, що почалось звільнення роду людського від гріха і вічної смерті. В церкві в цей день святять проскури, а господарі в Україні випускають із хлівів тварин, щоб чули  весну.

На Благовіщення дівчата біля  церкви танцюють  перший весняний хоровід - "кривий танець". Якщо на Благовіщення дівчина, йдучи по воду, знайде квітучий первоцвіт — цього ж року вийде заміж. А та, яка хоче стати гарнішою, має налити в миску холодної води, пустити плавати первоцвіт (пролісок) і вмитися цією водою.

Кажуть, що на Благовіщення птахи гнізда не в’ють і не несуться. «Благовіщенське яйце під курку не кладуть». Вважається, що від Введення до Благовіщення треба дати землі відпочити. У це свято особливо грішно працювати на землі. На Благовіщення Господь «благословить усяке дихання», і після цього дня можна розпочинати роботи в полі, все буде добре рости, квітнути й колоситися.

Свято Благовіщення повинно пройти в спокої. Не можна лаятися і ображатися. Для віруючих в Благовіщення накладається заборона на розваги, не можна співати і танцювати. Цьогоріч свято збігається зі страсною суботою перед Великоднем, тому в раціоні цього дня повинні бути тільки пісні страви.

На Благовіщення не можна нічого віддавати з дому, особливо позичати гроші. Вважається, що так можна віддати своє здоров'я і благополуччя. У цей день не можна стригтися, фарбуватись і навіть причісувати волосся. Забобон говорить, що розчісуючись на свято дівчина позбавляється здоров'я, краси і любові.

За матеріалами znaj.ua та traditions.in.ua

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!