Сьогодні - День Конституції. 7 фактів про Основний закон держави

3018 0
Сьогодні, 28 червня, в Україні відзначають 20-ту річницю з моменту, як діюча Конституція країни набула чинності. З цієї нагоди у Львові проведуть низку святкувань. Пропонуємо дізнатись цікаві факти про Основний закон нашої держави.
фото: uk.wikipedia.org

фото: uk.wikipedia.org

1. День Конституції є державним святом і тому 28 червня в Україні є офіційним вихідним днем. Основний документ країни був прийнятий Верховною Радою на п'ятий рік після проголошення незалежності України - в ніч з 27 на 28 червня 1996 року. Після майже доби безперервної роботи у сесійній залі народні депутати таки ухвалили документ 315 голосами. Того ж дня Конституція України набула чинності.

2.Україна була останньою з колишніх радянських республік, яка прийняла нову Конституцію.

3.Прийняття Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність, стало важливим кроком у забезпеченні прав людини та громадянина, сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені. З того часу до Конституції кілька разів вносилися зміни – під тиском певних політичних сил чи відповідно до потреб часу.

4. Перші зміни відбулись у 2004 році. Тоді український парламент ухвалив закон України № 2222-IV «Про внесення змін до Конституції України» та (в пакеті до нього) про внесення змін до закону про вибори президента. передбачав перехід від президентсько-парламентської до парламентсько-президентської форми правління, формування уряду коаліцією депутатських фракцій, подовження терміну повноважень Верховної Ради до 5 років. Закон набув чинності з 1 січня 2006 року.

5.Згодом 30 вересні 2010 року Конституційний суд України визнав неконституційним прийнятий у 2004 закон.  З цієї дати знову діяла Конституція 1996 року. Крім того, у 2011 році вносилися зміни до Конституції щодо місцевих виборів, у 2013 році – щодо діяльності Рахункової палати.

6. Однак вже з початку 2014 року на тлі політичної кризи в Україні активізувалися пропозиції «повернутися до Конституції 2004 рок». Під цим малося на увазі обрання парламенту за пропорційною системою та позбавлення президента значної частини сильних повноважень. Вже 21 лютого 2014 року Верховна Рада конституційною більшістю в 386 голосів прийняла за основу та в цілому без рішення профільного комітету проект закону про відновлення дії окремих положень Конституції України. Наступного дня, враховуючи, що цей закон не був підписаний президентом, парламент ухвалив нові постанови.  Таким чином, від 2 березня 2014 року в Україні є чинною Конституція, прийнята 28 червня 1996 року, із змінами і доповненнями, внесеними законами України 8 грудня 2004 року, 1 лютого 2011 року, 19 вересня 2013 року і 21 лютого 2014 року.

7. Водночас на цьому конституційний процес в Україні не спинився. Так, 31 серпня парламентом попередньо був схвалений президентський закон про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади). А 2 червня 2016 року Верховна Рада прийняла закон про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя), або так звану судову реформу.

З нагоди Дня Конституції у Львові відбудеться низка святкувань, початок  о 11:00 год біля пам’ятника В′ячеславові Чорноволу. О 11:20 год влада та громадськість віддадуть шану Михайлові Грушевському. Опісля на площі перед пам’ятником Тарасові Шевченку відбудеться громадське віче та мистецька програма. Про це інформує прес-служба Львівської облдержадміністрації.

За інформацією: УНІАН

Опублікувала Мар’яна Федина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!