У Львові чоловіків закликають перевіритися на рак простати. Деталі

2110 0
14 вересня 2015 року у Львові стартували «Дні профілактики онкозахворювань статевої сфери у чоловіків».
Фото: sunny7.ua, udoktora.net, diagnoz.net.ua

Фото: sunny7.ua, udoktora.net, diagnoz.net.ua

Як наголосив Андрій Боржієвський, професор кафедри урології ЛНМУ імені Данила Галицького, головний позаштатний спеціаліст Департаменту ОЗ ЛОДА з урології, лише раннє виявлення новоутвору простати дає можливість проведення радикального лікування, хірургічного або променевого, що дає надію на повне одужання пацієнтів. Рак передміхурової залози складає приблизно 25% від усіх вперше виявлених злоякісних пухлин у чоловіків. Останніми роками спостерігається чітка тенденція до підвищення захворюваності на рак простати. На жаль, більше половини випадків в Україні реєструють на пізніх стадіях розвитку хвороби. Однією з причин такого стану речей є необізнаність населення та ігнорування чоловіками похилого віку розладів сечовипускання. Від початку захворювання до появи перших симптомів іноді минає до 10 років, що значно ускладнює ранню діагностику. Крім віку, важливим фактором ризику розвитку раку простати є спадковість. Біля 9% цього захворювання обумовлене генетичними причинами та певними звичками в харчуванні.

Позитивним є факт, що у 2014 році збільшилася кількість пухлин, виявлених на І-ІІ стадіях.

Комплексна діагностика патології простати включає ректальне дослідження, визначення простатичного специфічного антигена (ПСА), трансректальне ультразвукове обстеження (УЗД). Основні заходи з метою ранньої діагностики раку простати включають щорічний огляд урологом чоловіків віком понад 50 років. Чоловіки віком понад 60 років оглядаються 2 рази на рік з щорічним ультразвуковим обстеженням.

Слід зазначити, що під час масових обстежень з метою виявлення патології простати, одночасно діагностують і багато інших прихованих супутніх захворювань, що, поза сумнівом, також має велике значення для здоров’я пацієнтів, дає можливість надання їм комплексної медичної допомоги.

Усі чоловіки віком понад 50 років, що вперше цього року звертаються до уролога у Львівському державному онкологічному регіональному лікувально-діагностичному центрі з метою визначення рівня простатоспецифічного антигену, можуть пройти це обстеження безкоштовно протягом днів акції з 14 по 28 вересня.

Опублікував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!