У Львові відкрили перший в Україні Хаб з регуляторної політики: що це дасть місту

2360 0
Сьогодні, 15-го грудня, у Львові відкрили перший в Україні Хаб з регуляторної політики. Меморандум про його створення підписали Фонд Східна Європа в рамках Програми USAID «Лідерство в економічному врядуванні», Школа управління Українського католицького університету за підтримки Львівської обласної державної адміністрації та Комітету підприємців Львівщини.
фото: соцмережі

фото: соцмережі

«Основні завдання Хабу – аналіз проектів та вже існуючих місцевих регуляторних актів включно з розрахунками М-тесту (інструмент державної регуляторної політики для систематизованої оцінки нормативно-правових актів – ред.), розробка на основі кращого існуючого досвіду регуляцій з питань, які є найбільш пріоритетними та болючими для підприємців та громад, щоб згодом поширити нові напрацювання на інші регіони країни», – зазначають організатори.

Окрім цього, Хаб займатиметься моніторингом регуляторного середовища і відстеженням результативності діючих місцевих рішень. Пілотна ініціатива має продемонструвати важливість правильного формування регуляторного  середовища, його впливу на покращення ділового клімату та створення  позитивних результатів для  місцевих громад.

Читайте також: 100 тис грн за ідею. У Львові шукають соціально-культурні проекти

Як прокоментувала для Tvoemisto.tv Ксенія Ляпіна, голова Державної регуляторної служби України, Хаб з регуляторної політики оцінювати поки що зарано. Поки що це лише дизайн-проект, напрацьовано перші пропозиції. «Учасники беруться за складні серйозні комплексні проблеми, які насправді хвилюють місцеві громади і бізнес – це дуже важливо, тобто не імітація, а вирішення реальних проблем», – зазначила вона.

Ініціатива має також посилити управлінський потенціал регіону, залучаючи молодих спеціалістів (студентів і випускників Українського католицького університету та інших вишів Львова) до роботи в  Хабі.

За словами організаторів, зараз експерти Хабу розпочали роботу у наступних напрямках:

- регулювання розміщення літніх майданчиків та паркування;
- проведення інвентаризації майна об’єднаних територіальних громад;
- розподіл коштів бюджету розвитку між селами-членами ОТГ.

Читайте також: У Львові визначили, які проекти фінансуватимуть із Громадського бюджету. Повний перелік

Очікується, що основними продуктами Львівського регуляторного хабу стануть аналітичні напрацювання щодо проектів місцевих актів, рекомендації щодо змін до законодавства, аналізи регуляторного впливу, включаючи розрахунки з М-тесту на проекти актів, періодичні огляди регуляторного середовища регіону.

У рамках ініціативи також буде проводитися навчання для державних службовців та бізнес-асоціацій для підвищення їх обізнаності у сфері регуляторної політики та публічні слухання.

Підготувала Оксана Козачок,
фото надали організатори

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!