У МОЗ спростовують міфи про вітамін D як панацею від усіх хвороб

2651 1
Медики застерігають, що неконтрольований прийом цього препарату може, навпаки, погіршити стан здоров’я.
Фото: Twitter

Фото: Twitter

Керівниця МОЗ Уляна Супрун розповіла, як профілактичний прийом популярного сьогодні вітаміну D впливає на здоров’я та які недуги він може попередити, а які – ні.

Побутує думка, що прийом вітаміну D знижує ризик переломів у людей похилого віку, пише Уляна Супрун. Але дослідження понад 50 тисяч американців старших за 50 років не показало ефективності рутинного прийому вітаміну D та кальцію для запобігання переломам.

Читайте також: Як вберегтись від грипу і застуди. Поради від Уляни Супрун

Також вважається, що цей вітамін допомагає при депресивних станах, але дослідження і тут не показали його ефективності. Так само вітамін D не запобігає ракові.

«Натомість показана ефективність вітаміну D в запобіганні хвороб верхніх дихальних шляхів та загострень астми. Є дані, що вітамін D може бути корисним в разі синдрому полікістозних яєчників. Дослідження американців, що приймали вітамін D, свідчать на користь вітаміну D у запобіганні передчасної смерті, втім, такі дослідження неідеально сплановані», – ідеться на сторінці Уляни Супрун.

У запобіганні чи лікуванні серцево-судинних хвороб мета-аналіз не показує користі вітаміну D, але є певні свідчення, що він добре впливає на стан артерій.

Читайте також: Сон, обійми, кава. Що насправді впливає на імунітет

«"Мода" на аналізи на рівень вітаміну D та прийом його пігулок походить зі Сполучених Штатів. Такий собі доктор Майкл Глік, ендокринолог із Бостона, який консультує низку бізнесів, отримав від індустрії вітаміну D сотні тисяч доларів. Він писав справжні оди цьому вітаміну, видав безліч публікацій про ризики його нестачі та "пандемію дефіциту вітаміну D", крім того, брав участь у розробці національних ґайдлайнів по вітаміну D, де підвищив його порогові значення, і це призвело до того, що в усіх людей аналізи різко стали поганими. Люди почали купувати добавки, робити аналізи і ходити в солярії», – каже очільниця МОЗ.

Вона додає, що приймати вітамін D просто так – не панацея від хвороб. Навпаки, високі його дози будуть шкідливими для здоров’я.

Читайте також: Уляна Супрун спростувала діагноз «остеохондроз»

Групами ризику, яким радять проходити тестування на рівень вітаміну D у крові, є люди із ожирінням (індекс маси тіла понад 35), вегани, люди із хворобами шлунково-кишкового тракту та печінки, порушенням всмоктування, люди літнього віку. Решті рутинну перевірку на рівень вітаміну D офіційні установи не радять – це марнування грошей.

У МОЗ вкотре наголошують: перш, ніж купувати пігулки, – порадьтеся з лікарем. Для поповнення організму вітаміном D варто їсти яйця, вершкове масло, бувати надворі навіть взимку.



Читайте також:
20 Грудня, 2018 15:58
666 ... "варто їсти яйця , вершкове масло.." ... а хто казав , що НЕ варто ? ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!