«Вони їздили до нас і їздитимуть». Львівські лікарі про заборону абортів у Польщі

3266 0
В Україні аборт за бажанням матері дозволений до 12 тижня вагітності.
Фото: З відкритих джерел

Фото: З відкритих джерел

Конституційний суд Польщі заборонив жінкам переривати вагітність, навіть у випадку виявлення у плода важкого та незворотного дефекту або невиліковної хвороби. Рішення прийняли вчора, 22 жовтня, і воно викликало хвилю протестів у країні. Таке рішення у сусідній країні може збільшити попит на цю послугу в Україні, де це законом не заборонено, говорять медики. 

Директорка Львівського обласного центру репродуктивного здоров'я населення Марія Малачинська припускає, що через заборону абортів у Польщі збільшиться кількість польських жінок, які їхатимуть робити аборт в Україну.

«Я за те, щоб кожна вагітність була збережена, щоби народжували дітей. Що стосується вад розвитку, виявлених під час вагітності, вони можуть бути несумісні з життям, то у нас і у багатьох європейських країнах на консиліумі вирішують, чи переривати таку вагітність. Мама також вирішує», – зазначила у коментарі Тvoemisto.tv Марія Малачинська.

Вона каже, що з-за кордону жінки приїжджатимуть в Україну, хоча, як регулюватимуться юридичні моменти надання допомоги, невідомо. 

«Також ця заборона у Польщі ймовірно стимулюватиме жінок обійти її, тому є ризики материнських втрат. На це не можна не зважати», – наголосила лікарка.

Заслужений лікар України, директор клініки «Альтернатива» Ігор Палига розповів у коментарі Тvoemisto.tv, що польські жінки і до цієї заборони їхали в Україну, аби зробити аборт. В Україні аборт дозволений за бажанням матері до 12 тижня вагітності і коштує недорого, до 100 доларів, говорить лікар.

«Вони їздили до нас і їздитимуть далі. Нині, зрештою, окрім інструментальної процедури, існує медикаментозний метод. На малих термінах достатньо випити 3-4 таблетки, але це часто, у понад 10 %, закінчується ускладненнями і потрібно робити оперативне втручання», – зазначив Ігор Палига.

Лікар говорить, що в Україні жінки часто вдаються до переривання вагітності без медичних показів.

«В Україні до 12 тижня переривання вагітності за бажанням жінки дозволено. З 12 по 22 тиждень лише за медпоказами. Це проводять в окремих медзакладах, ми такого не робимо. Частка абортів за бажанням у нас значно вища, ніж за медпоказами. Нині 300-400 тисяч абортів проводять в Україні за бажанням, а за медпоказами у рази менше», – додав він.

Згідно зі статистикою Worldometers, жінки у всьому світі з початку 2020 року зробили майже 34 млн абортів. За даними ВООЗ, щорічно у світі відбувається близько 40-50 млн абортів: приблизно 125 тис. абортів в день.

Нагадаємо, що через рішення Конституційного суду Польщі про визнання неконституційним положення закону про можливість аборту, якщо у плода діагностували важку ваду чи невиліковну хворобу, викликало хвилю протестів по всій Польщі. У країні і раніше тривали мітинги проти заборони абортів. 

Вікторія Савіцька

 

 


+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!