Україна

В Україні почастішали випадки укусів кліщів. Що потрібно знати

845 0
Кліщів можна зустріти не лише на природі, їх багато й на міських газонах.
фото умовне

фото умовне

В Україні почастішали випадки укусів кліщів. Сезон їхньої активності триватиме майже до кінця осені, та пік припаде на травень-червень, а також вересень-жовтень. Про це повідомили у Львівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Кліщів можна зустріти не лише на природі, їх багато й на міських газонах. Вони не стрибають на людину з дерева, не женуться за нею – проте можуть залізти на тіло, коли людина відпочиватиме. 

Читайте також: У Львові жінку вкусив павук і в неї почалася бактеріальна інфекція

Як знизити ризик укусу кліща? 

  • Утримайтеся від прогулянок лісом. Пам’ятайте передусім про мінну небезпеку. 

  • Якщо плануєте променад у місці, де росте трава, подбайте про безпечний одяг: світлий із довгими рукавами та штанинами. Бажано також знехтувати стилем і заправити штани у шкарпетки. 

  • На прогулянці тримайтеся ближче до центру стежки та не заходьте у траву обабіч.

  •  Оберіть і застосовуйте репеленти – засоби, що відлякують комах. Обов’язково дотримуйтеся інструкції з використання та періодично поновлюйте захист. Репеленти, ефективні проти кліщів, мають містити хоча б одну з цих речовин: DEET (ДЕТА), пікарідін (KBR 3023), IR3535, OLE (ефірна олія лимонного евкаліпта), PMD (параментан-діол), 2-undecanone, перметрін.

  • Кожні дві години оглядайте себе та своїх близьких. Більш ретельний огляд під хорошим освітленням слід провести й після повернення додому.

  • Почніть огляд знизу, від ступень, і поступово підіймайтеся вгору: лінія шкарпеток, підколінна впадина, нижня лінія спідньої білизни (пах), верхня лінія, живіт, нижня лінія бюстгальтера, верхня лінія бюстгальтера, комір сорочки, лінія волосяного покриву на голові, вуха, волосся та шкіра голови.

  • Приміть душ.  

  • Одяг, який ви носили на прогулянці, ретельно почистьте та виперіть. Те саме зробіть із речами, якими ви користувалися, наприклад, ковдрами. Просте витрушування не допоможе позбутися кліща.

Що робити, якщо уразив кліщ?

  • Якнайшвидше зняти його. Не відривати частини кліща і не розчавлювати. 

  • Вжити однократно профілактичну дозу медикаментів, які призначить лікар. (сімейний, інфекціоніст та ін.)

  • Спостерігати за станом свого здоров'я.

Нагадаємо, за 12 місяців 2023, в порівнянні з 2022 роком, на Львівщині захворюваність на хворобу Лайма, яку переносять кліщі, знизилась на 9,35% – зареєстровано 252 випадків проти 278 випадків у 2022 році. Проте обласний показник захворюваності перевищений у Львівському (на 51,64%) та Золочівському (в 2,8 рази) районах. 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!