У Львівському районі перевищений показник захворюваності на хворобу Лайма за 2023 рік

1128 0
Показник перевищений на 51,64%.
фото умовне

фото умовне

За 12 місяців 2023, в порівнянні з 2022 роком, на Львівщині захворюваність на хворобу Лайма, яку переносять кліщі, знизилась на 9,35% – зареєстровано 252 випадків проти 278 випадків у 2022 році. Проте обласний показник захворюваності перевищений у Львівському (на 51,64%) та Золочівському (в 2,8 рази) районах. Про це повідомили у Львівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Впродовж 2023 року випадки реєструвались в усіх районах області: Львівський - 173 випадків, Золочівський – 46, Дрогобицький – 14, Яворівський – 7, Самбірський – 4, Стрийський – 5, Червоноградський – 3.

Діагноз хвороба Лайма лабораторно підтвердили у 187 випадках (74,21%).

Читайте також: У 32 мешканців Львівщини діагностували хворобу Лайма

Що робити, якщо уразив кліщ?

  • Якнайшвидше зняти його. Не відривати частини кліща і не розчавлювати. 

  • Вжити однократно профілактичну дозу медикаментів, які призначить лікар. (сімейний, інфекціоніст та ін.)

  • Спостерігати за станом свого здоров'я.

Лікарі зазначають, кліщі як правило уражають ніжні ділянки тіла. Потрібно подбати про високі шкарпетки, а після відвідування парків та лісосмуг провести огляд.

Додамо, кліщі живуть не тільки в лісах та на деревах, як правило, вони сидять у траві чи кущах на висоті 20-60 см. Активність цих паразитів припадає на період з березня до листопада. Серед інфекційних захворювань, переносниками яких є кліщі, – вірусний енцефаліт, хвороба Лайма або бореліоз та деяких видів лихоманок. Лікарка-педіатр Андріана Мальська пояснює, як запобігти укусу кліща, як правильно його витягати, а також, яка потрібна профілактика для хвороби Лайма.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!