В Україні пропонують заборонити вміст транс-жирів в продуктах харчування

3732 0
Проект Закону України «Про внесення змін до Закону України щодо обмеження вмісту трансжирних кислот у харчових продуктах" оприлюднений для громадського обговорення.
фото: likuvan.in.ua

фото: likuvan.in.ua

Законопроект, що вносить зміни до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», передбачає обмеження вмісту трансжирних кислот у харчових продуктах. Про це повідомляє МОЗ України.

«Аналогічні обмеження ввели Австрія, Угорщина, Ісландія, Норвегія, Швейцарія та Латвія», – зазначає Оксана Сивак, заступник міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції.

Щоб уникнути вживання транс-жирів дієтологи радять уважно читати маркування продуктів. Найчастіше їх містять кондитерські вироби, випічка, снеки, напівфабрикати, продукти глибокої заморозки, маргарин. Варто уникати технологічно оброблених продуктів, які містять гідрогенізований рослинний жир, кулінарний та кондитерський жир, маргарин. Не варто замовляти у закладах громадського харчування смажених на олії страв.

Що дасть обмеження транс-жирів?

Ухвалення законопроекту знизить споживання транс-жирів людьми усіх вікових груп. Ці обмеження  поліпшить поживну цінность харчових продуктів  за рахунок збільшення частки здоровіших жирів. 

Також законопроект дозволить значно знизити смертність внаслідок серцево-судинних захворювань, що може бути частково пов’язано із зменшенням споживання транс-жирів із харчовими продуктами.

Чим транс-жири шкідливі для здоровя?

Споживання трансжирних кислот підвищує ризик розвитку цілої низки порушень здоров'я у людини. Передусім – серцево-судинні захворювання і деякі форми раку. Транс-жири найчастіше зустрічаються у технологічно оброблених харчових продуктах, що містять гідрогенізовані рослинні олії.

Читайте також: Як вберегтися від ентеровірусів: поради МОЗ

У 2003-му році Данія, перша у світі країна, ввела практично повну заборону продажу продуктів, що містять транс-жири. На сьогодні Європейський регіон ВООЗ є світовим лідером за таким параметром, як кількість країн, які запровадили заходи щодо вилучення транс-жирів з харчових продуктів.

Федеральна адміністрація США з харчової продукції та лікарських засобів у 2015 році офіційно повідомила про те, що гідрогенізовані рослинні жири не можуть надалі вважатись безпечними для здоров’я та надала харчовій промисловості час до 2018 року, щоб повністю замінити такі жири у складі харчових продуктів.

Зауваження та пропозиції приймаються Управлінням громадського здоров'я МОЗ України протягом місяця з дня оприлюднення у письмовому або електронному вигляді на адресу:

01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7.

Контактні особи:

Руденко Ірина Сергіївна, тел. 253-74-53,

Дудін Олег Валеріанович, тел. 253-01-00,

e-mail: [email protected]

Опублікувала Олеся Шеремета


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!