Як виховати дитину самостійною і яскравою особистістю. 5 порад

11986 0
Сучасні і прогресивні турботливі матусі переглядають багато літератури, аби визначитись, як же правильно виховувати і навчати свою дитину, аби вона виросла достойною особистістю. Існують різноманітні методики, які привчають дітей до самостійності та відповідальності із самого раннього віку. До числа найефективніших належить методика Марії Монтессорі. ®

Система педагогічного виховання італійського педагога і ученого Марії Монтессорі з’явилася ще у першій половині XX століття. Звичайно, з того часу багато що змінилося та удосконалилось, але філософія та завдання цієї педагогіки все ті ж. Завданням, яке перед собою ставлять Монтессорі-школи, є підготувати дитину до життя, а не до школи. Адже, маючи впевненість, самостійність, повагу і любов, дитина у дорослому віці зможе досягти значних здобутків.

Випускниками шкіл Монтессорі є такі люди, як засновники компаній Google, Amazon и Wikipedia, принци англійської королівської сім’ї Уільям та Генрі, письменник Габріель Гарсія Маркес і батько сучасного менеджменту Пітер Друкер.

У Львові вже є школа, яка повноцінно впроваджує методику Марії Монтессорі (Львівська школа Монтессорі).  Як не дивно, ініціаторами створення такого закладу стали сучасні і прогресивні батьки двох дітей, які, подорожуючи по світу і відстежуючи цікаві тенденції у розвитку дітей, дуже хотіли дати своїм дітям більше, аніж зараз представлено на ринку Львова.

Ось так, власне, у нас і з’явилась перша школа Монтессорі.  В таких школах діти розглядаються як окремі індивідуальності, з раннього віку вони звикають до порядку, координації своїх дій, концентрації і незалежності. Цьому процесу сприяють і дизайн класних кімнат, і навчальні матеріали, і сама організація роботи. 

Головне у методиці – правильно налагодити процес. Найкраще вона діє при використанні її  принципів не лише у школі, а і вдома. Для цього варто дотримуватися кількох порад.

1. Надайте малюкові вільний доступ до всіх іграшок, посібників, наборів для творчості. Для цього розташуйте їх на зручній для нього висоті.

2. Дозволяйте дитині брати участь в житті сім'ї: допомагати прати – в залежності від віку,  полоскати, складати білизну в тазик, допомагати розвішувати або просто «прати»  поруч в іграшковому тазику ляльковий одяг; поратися на кухні – мити справжній або іграшковий посуд, витирати зі столу (можна навіть виділити дитині спеціальну ганчірочку), гратися з посудом, з крупою (під наглядом); прибирати – витирати пил, підмітати, пилососити або іграшковими побутовими приладами, або справжніми; доглядати за рослинами, тваринами і т.д.

3. Надайте дитині право самій обирати, у що грати. Якщо бачите, що малюк не знає, чим зайнятися, занудьгував, запропонуйте йому погратися разом, але не нав'язуйтеся.

4. Не поспішайте допомагати і підказувати дитині, якщо у неї щось не виходить відразу. Дайте їй можливість впоратися самостійно –  подолання труднощів розвиває характер та інтелект.

5. Хваліть малюка, коли він впорався із завданням, і підбадьорюйте, якщо у нього не виходить.

Якщо на одну іграшку претендує двоє дітей, вчіть їх домовлятися про черговість. Такі кроки допомагають виховувати внутрішню дисципліну, засновану на визнанні прав іншої людини, на повазі до нього та його роботи. Запропонуйте дитині дотримуватися правил, які діють у  Львівській школі Монтессорі, наприклад:

– хочеш працювати разом – домовся про це;

– можна спостерігати за роботою інших, не заважаючи їм;

– після роботи необхідно навести лад на робочому місці;

– коли важко, попроси про допомогу і подякуй за неї.

Будемо раді, якщо всі вище перелічені вище  поради і твердження стануть Вам у пригоді, у нелегкому процесі виховання власних дітей.

Матеріал підготовлено за сприяння Львівської школи Монтессорі, м.Львів, вул. Квітки-Основ’яненка 9.

Тел.( 032) 245-04-62, (098) 873 06 97

www.facebook.com/LvivMontessoriSchool

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!