Як живуть ув'язнені у львівському СІЗО. Фото

11730 2
Вчора, 13-го жовтня, СІЗО оглядала інспекція та перевіряла, чи ув'язнені забезпечені належними умовами для життя.

Львівське СІЗО знаходиться у приміщенні архітектурної пам'ятки, якій уже близько 300 років. Це одне з кількох місць в  СРСР, де в'язнів засуджували до смертної кари. 

13-го жовтня СІЗО оглядали голова підкомітету з питань реформування пенітенціарної системи, діяльності органів виконання покарань та пробації Юрій Мірошниченко разом із журналістами та представниками Міністерства юстиції і громадських організацій. Про це повідомляє Євгеній Кравс на своїй сторінці у Facebook.

В установі виконання покарань перевіряли умови утримання та медичне забезпечення ув'язнених: інспекція оглянула харчоблок, пральний комплекс, медичну частину, виробництво тощо.

Також журналісти побачили камеру СІЗО №125, яку під час подібних візитів зазвичай не хочуть показувати. У невеликому приміщенні живуть 17 чоловіків, де розмістили двоповерхові нари із старими чорними матрацами та брудною постільною білизною, а біля нар знаходиться туалет.

Про умови перебування у СІЗО поділився ув'язнений Данило Бойко, який живе у 125-й камері: «За 25 років незалежності Українська Держава робить усе можливе для того, щоб пенітенціарна система вирощувала рецидивістів. У цій кімнаті нас 17 осіб. Якщо за українськими стандартами 4 кв. м на людину, то не вистачає нам ще метрів з 30, може й більше.

Холодно. Батареї у нас не гріють ніколи. Гаряча вода раз у тиждень. І те, що я минулого разу поїхав на суд, гаряча вода повз мене пройшла. Хлопці помилися, а мені вже гаряча вода не дозволяється. Ольга Фреймут, яка б сюди прийшла з ревізією, вона б, напевно, на цій лампочці повісилася. Матраци, на яких ми спимо, їм вже років по 300, і на них вже померло, напевно, людей по 50. Щоправда, мило видають на лазню».

Читайте також: Місця несвободи. На Львівщині хворих тримають у нелюдських умовах

Також у СІЗО є камера з комп'ютером, де засуджені можуть спілкуватися з рідними у Skype, проте ця послуга платна. Також журналісти відвідали камеру для жінок з дітьми. Там перебуває одна вагітна неповнолітня дівчина.

Далі інспекцію повели у лікарню на території СІЗО. Головний лікар Софія Хміль запевнила, що лікарня повністю забезпечена медикаментами, і там регулярно оперують засуджених, зокрема онкохворих. Цього року вже провели 134 операції. Щоправда, з її слів, у лікарні бракує ще кількох лікарів: онколога, хірурга та терапевта.

Опісля можна було оглянути пральню та харчоблок. Керівник харчоблоку висловив побажання, щоби держава збільшила фінансування, щоб покращити меню. 

«У Львові ми побачили досить гарно облаштовану і забезпечену ліками лікарню, непогані умови для утримання матерів з дітьми, достатньо нормальні умови для неповнолітніх. Водночас ми побачили і жахливі умови для людей, які перебувають у звичайних камерах – починаючи від підлоги, ліжок, матраців, побутових умов.

А коли 17 людей в одній камері перебуває, а хтось хоче поїсти, а хтось сходити в туалет – це, м’яко кажучи, не відповідає європейським стандартам, до яких ми прагнемо», – зазначив Юрій Мірошниченко за підсумками інспекції. 

Установа виконання покарань виконує функцію слідчого ізолятора з 1946 року, а до цього часу там була пересильницька тюрма. Загальна площа території установи – 1,4 га. Ізолятор розрахований на 920 осіб. Сьогодні в СІЗО утримується 795 ув’язнених та засуджених, з яких дев’ять неповнолітніх, 31 жінка та 31 довічно ув’язнених. 

Керівництво установи зазначає, що ще близько чотирьох років тому СІЗО був суттєво переповнений – тут перебували близько 1,5 тис. людей.

Фото: Євгеній Кравс

 


Читайте також:
15 Жовтня, 2017 23:25
Никита ФАРТУ МАСТИ АУЕ
14 Жовтня, 2017 15:21
Пасажир О.де те гімно всплило.... вже мірошниченко по сізо з первірками їздить... та він з того цугундера до кінця життя не мав би вилазити...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!