З 19 історичних аптек у Львові залишилось лише 10. Список

7427 0
Галицька фармацевтична асоціація проаналізувала стан історичних аптек, тобто тих, яким сто і більше років. У 2007 році у Львові їх було 19. На сьогодні 9 аптек вже закрито: деякі закриті зовсім, інші перепрофільовані під піцерії, під банки, розповіла виконавчий директор асоціації Неля Бик.
Фото: n-solomakha.blogspot.com

Фото: n-solomakha.blogspot.com

Cписок аптек, які зникли або були перепрофільовані, подає Новий погляд.

Аптека «Під Золотим орлом», створена 1574 року, знаходиться на площі Ринок,18 – частину передано в суборенду.
Аптека «Під Золотим левом», заснована 1780 року, знаходилася на вулиці Городоцькій,26 – перепрофільована під піцерію.
Аптека «Під золотою зіркою», датується 1826 роком, розташована на вулиці Коперника,12 – закрита на ремонт. Саме у цій аптеці у 1853 році винайшли гасову лямпу.
Аптека « Під Архангелом», створена у 1886 році, розташована на Городоцькій,131 – перепрофільована під банк.
Аптека «Під Фемідою», почала функціонувати 1901 року, знаходиться на вулиці Словацького,12 – закрита.
Аптека « Під надією», датується 1872 роком, адреса - вулиця Долинського,2 – закрита.
Аптека «Під святою Софією», заснована 1908 року, розташована на площі Івана Франка, – закрита.
Аптека «Під Святим Духом», почала функціонувати у 1898 році, знаходилася на проспекті Шевченка,28 – перепрофільована під банк.
Аптека №3 (фармацевтична фабрика), була створена 1928 року, була розташована на вулиці Свенціцького – закрита .

Побоюються такої долі й у аптеці-музеї «Під Чорним орлом»: "Ми стурбовані тим, що приміщення аптеки-музею «Під Чорним орлом», яке розташоване у серці міста Львова, все більше привертає до себе увагу бізнесменів, що прагнуть заволодіти приміщенням для створення чергового розважального закладу", – зазначила завідувач аптеки-музею Любов Роздобудько, інформує прес-служба Львівської міськради.

Читайте також: У Львові відновили аптеку, якій понад 240 років, і перетворили у музей

«За останні місяці під приводом великої революційної діяльності деякі бізнесмени починають використовувати ситуацію для того, щоб знищити ті важливі місця, які є у місті. У будинку Українського лікарського товариства ситуація така ж: унікальна будівля, унікальне місце, потрібне для розвитку медицини, – під загрозою приватизації. І  сьогодні ми отримуємо інформацію, поки що попередню, через приватні канали, що цю аптеку хочуть приватизувати, бо тут могло би бути якесь непогане підприємство.

На сьогоднішній день реальної загрози, коли хтось претендує чи виробляє документацію, немає. Але є рухи, є пропозиції про оренди, суборенди. Таке публічне місце не може бути суборендованим», – наголосив директор департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради Олег Березюк.

Фото: Людмила Голуб/brusentsov.com/n-solomakha.blogspot.com/

«Наша колекція нараховує понад 5 тисяч експонатів, серед них більше 2 тисяч стародавніх медичних книг. Буде прикро, якщо це зникне з лиця землі. Ми зараз хочемо вберегтися від помилок, адже потім не буде з чого відновлювати і будувати те наше культурне надбання, що лишили нам предки. Аптека 279 років обслуговує населення Львова та гостей, має унікальний музей. Створена вона була за Австро-Угорщини, пережила Польщу та Радянський Союз. Соромно, якщо за часів незалежної України вона б зникла взагалі», – розповіла Любов Роздобудько.

Довідка:

Аптека-музей «Під Чорним орлом» (вул. Друкарська, 2), найдавніша з аптек у Львові, діє уже понад два з половиною століття. Заснована у 1735 р. військовим фармацевтом, магістром Наторпом. У 1966 році на базі старовинної аптеки було створено музей історії фармації. Впродовж 1982–1985 рр., у рамках комплексного архітектурно-реставраційного відновлення, основній будівлі та прилеглим спорудам повернуто той вигляд, який вони мали в середньовічні часи. До аптеки приєднано відреставрований флігель старовинного будинку — пам’ятку архітектури XVI–XVII ст., низку кімнат, галерею підвалів. Зараз це унікальний музейний комплекс, в якому налічується біля 5 тисяч експонатів та який користується популярністю не тільки в Україні, але й у світі.

Фото: Людмила Голуб/wikimedia.org


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!