У Львові розповіли, як зберігатимуть історичні аптеки міста

2495 0
Львівська міська рада планує надавати їм фінансову і юридичну допомогу.
Фото: Катерина Джуфер

Фото: Катерина Джуфер

У Львові готуються впровадити спеціальну програму для збереження історичних аптек. Про це під час брифінгу повідомив заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко, передає кореспондент Tvoemisto.tv.

Відповідний проект рішення винесуть на засідання виконавчого комітету ЛМР 22 березня чи наступної п’ятниці. Програма включає:

  • Аналіз документів щодо всіх історичних аптек міста та аптек в пам’ятках архітектури. Районні адміністрації спільно з управлінням охорони історичного середовища повинні зібрати всю інформацію щодо приміщень, включно з меблями та автентичним інтер’єром. Тоді по кожній аптеці буде повний пакет документів, який використовуватимуть в разі судового процесу чи іншої необхідності.
  • Інформацію про ці аптеки мають опублікувати в публічному доступі, аби кожен охочий міг перевірити, хто купив, продав приміщення, на яких умовах та чи були ці умови дотримані.
  • Львівська міська рада готова допомагати з реставрацією, зокрема здійснювати фотофіксацію об’єкту і долучатися до фінансування тих чи інших робіт.


Крім того, Андрій Москаленко розповів про три львівських аптеки на площі Міцкевича, вулицях Словацького та Грушевського, з якими вже працюють у міській раді.

Читайте також: Чи мають старовинні аптеки Львова шанс на відродження? Відео

Зокрема, ТзОВ «Аптека на Марійській», які довгий час конфліктували з власниками НАК «Надра України», заявили, що переїдуть з площі Міцкевича у інше місце, адже за їхніми словами, в останні роки умови оренди були неприйнятними. Міська рада вважає, що в цьому приміщенні має бути збережена саме аптека. 13 березня Андрій Москаленко оприлюднив договір між НАК «Надра України Західукргеологія» та ТОВ «Старовинна аптека» про продовження функціонування аптеки на Міцкевича, 8.

Інший випадок – це аптека на Словацького.

«Ми продали приміщення з чітким функціоналом аптеки зі збереженням всіх меблів. Через борги юридична особа перепродала приміщення, а новий власник не дотримався поставлених умов. Він влаштував там магазин нижньої білизни. Тому ми звернулися до суду, який постановив розірвати договір продажу і повернути аптеку», – розповідає Андрій Москаленко.   

За його словами, всі юридичні питання мають закрити протягом півроку – тоді приміщення повернуть в комунальну власність міста і повернуть туди аптеку.

Читайте також: Таблетки для історії. Чи збереже Львів ще одну старовинну аптеку

Щодо аптеки на вулиці Грушевського, то, за словами Андрій Москаленка, ситуація дещо складніша.

«На межі 2015-2016-го років приміщення купила аптека ТЗоВ "Під святим Миколаєм". Вона функціонувала там протягом року – і закрилася на дев’ять місяців. Приміщення продали, там почали виконувати певні роботи. Ми наклали на ту особу штраф і поставили вимоги повернути аптеку назад. Втім, наскільки я розумію, цього року приміщення знову здали в оренду і облаштували там супермаркет. Тому ми дали власнику і орендарю тиждень, аби перемовинами вирішити це питання», – каже він.

Якщо за тиждень питання не вирішиться, міська рада готова знову звертатися до суду. Втім, Андрій Москаленко каже, що жодна з аптек не погодилася розміщуватися в приміщенні, тому там і змінили функціонал. Серед вимог міської ради щодо приміщення на вулиці Грушевського – відновлення фасаду і повернення історичних меблів в інтер’єр.

Андрій Костюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!