Замінування та кримінальна справа: хто зриває вибори директора «Довженко-Центру»

661 0
Проти колишньої в.о. та кандидата на посаду гендиректора «Довженко-Центру» відкрили кримінальну справу. Сьогодні Олена Гончарук мала представляти свою програму на конкурсі.
Фото: Відкриті джерела

Фото: Відкриті джерела

2 лютого прокуратура Києва внесла відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом заволодіння державними коштами службовими особами "Довженко Центру".

Відповідний документ опублікували у виданні «РБК Україна». Згідно з витягом, підставою для відкриття справи стали матеріали та Акти перевірок діяльності центру, якими встановлено порушення законодавства в частині публічних закупівель, розпоряджання державними коштами та управління державним майном.

Крім того, поліція Києва внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості щодо порушення ЗУ "Про публічні закупівлі" та перевищення службових повноважень Оленою Гончарук - колишньою в.о. директора центру.

У «Довженко-Центрі» кажуть, що Держкіно вирішило додати ще більше скандальності до оголошеного конкурсу та, імовірно, дискредитувати одну з кандидаток на посаду Генерального директора Довженко-Центру - Олену Гончарук.

Зазначимо, сьогодні 3 лютого о 13:00 у приміщенні адміністративної будівлі Держкіно повинен був відбутися конкурс на посаду гендиректора Довженко-Центру.

Проте перед початком засідання, до поліції надійшло повідомлення про замінування. За адресою приїхала поліція, до адміністративної будівлі нікого не пускають.

Перше засідання конкурсної комісії для здійснення добору на посаду керівника Довженко-центру відбулося 31 січня у приміщенні Держкіно. За результатами засідання головою комісії обрали екснардепку Ірину Подоляк, визначили відкритий спосіб голосування, розглянули документи кандидатів на посаду керівника, а також встановили, що другий етап засідання розпочнеться 3 лютого о 13.00.

Нагадаємо, історія довкола «Довженко-Центру» та Держкіно триває вже не перший рік. У серпні минулого року Державне агентство України з питань кіно видало наказ про реорганізацію Довженко-Центру та передачу усіх його колекцій та майна державній установі «Науковий центр кінематографії України», про діяльність якої немає жодної публічної інформації.

Читайте також: тиждень ізраїльського кіно у столичному кінотеатрі

17 серпня на сайті Кабінету Міністрів України опублікували петицію про скасування реорганізації Довженко-Центру. Вона зібрала потрібні 25 000 голосів і отримала відповідь Кабміну: там вважають, що Довженко-Центр «нерентабельно використовує активи», а доходи від його діяльності не покривають операційних витрат, через що установа є збитковою.

Така відповідь обурила представників Довженко-Центру, вони заявили, що у відповіді повторені усі маніпулятивні тези ДержКіно.

2 листопада Олену Гончарук відсторонили від виконання обов’язків в.о. генеральної директорки «Довженко-Центру». На її місце призначили Юлію Каждан.

Зазначимо, 23 січня опублікували список претендентів на посаду генерального директора. Сьогодні, 3 лютого мало відбутися засідання конкурсного журі та визначення нового керівника Центру. Найімовірніше, що сьогоднішнє засідання не відбудеться, оскільки за графіком електроенергія в Держкіно має бути до 18 години. Станом на 16:00 годину члени комісії перебували поза червоною стрічкою та не мали змоги дозволить зайти у приміщення.

Ігор Ющенко

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!