Чому хамон, сира риба і свіжий салат можуть бути небезпечними для здоров'я

3538 0
Люди часто споживають їжу, яка може спричинити проблеми зі здоров’ям. Зокрема, зараження паразитозом чи опісторхозом. Також може виникати втома, сонливість, непереносимість запахів тощо. Лікар Тарас Жиравецький називає кілька продуктів і пояснює, чому вони можуть бути шкідливі для нашого організму.
Умовне фото / Unsplash

Умовне фото / Unsplash

Що я не рекомендую їсти своїм пацієнтам? Чому саме ці продукти? Намагатимуся пояснити коротко.

Насамперед не раджу їсти м’ясо дикої свині (кабана) через дуже великий ризик зараження паразитозом, який може руйнувати м’язи трихінельозом. Історія з моєї практики: http://biokurs.com.ua/ua/information-view/88/.

Лікування паразитозу ефективне, проблемою є встановлення діагнозу. Деколи пацієнти роками не знають причини погіршення свого загального стану, мандрують від лікаря до лікаря, а поставити діагноз не вдається.

Також не рекомендую їсти суші із сирою рибою та сиру рибу – теж через можливість зараження опісторхозом та анізакідозом. Ці паразити також маскуються, і їх важко виявити, а симптомів розбалансування роботи організму безліч. Це переважно проблеми з травленням, поява поліпів у жовчевому міхурі, дерматити, випадіння волосся, в аналізах підвищення прямого і загального білірубіну, базофілія, еозинофілія. Ще одна історія з моєї практики: http://biokurs.com.ua/ua/information-view/155/.

Прошуто і хамон також під забороною. Чому саме вони? Бо зараження бактерією, яка називається «ієрсинія ентероколітіка», найчастіше відбувається через споживання свинини, особливо тієї, що не пройшла термічну обробку. Бактерія ця дуже підступна, може заселяти тонкий і товстий кишківник, порушувати мікробіом і паралельно через аутоімунний механізм спричиняти артрит, увеїт, тиреоїдит, мастопатію. Також написав історію про це: http://biokurs.com.ua/ua/information-view/182/.

Чому хотдог теж може бути небезпечним? Ще одна бактерія «чатує» на нас у випадку споживання хотдогів і непастеризованого молока, а також немитих овочів – лістерія моноцитогенез. Наслідком її потрапляння в організм буде запалення шлунка і кишківника, у людей зі зниженим імунітетом може уражати центральну нервову систему. До речі, цією ж бактерією вас може заразити кліщ під час укусу (не плутати з борелією). Саме цю бактерію часто пов’язують із впливом на плід у вагітних та передчасними пологами. Докладніше можна прочитати тут: https://uk.wikipedia.org/wiki/Listeria.

Для любителів свіжих салатів теж невтішна новина. Аскаридоз найчастіше саме так і потрапляє в наш організм, тому овочі для салату потрібно дуже ретельно мити. Також раджу кожні пів року проходити тест на виявлення аскарид за аналізом крові. На основі своєї практики можу запевнити, що цей тест досить інформативний. Також непрямою ознакою наявності паразитозів у нашому організмі є збільшення кількості еозинофілів у загальному аналізі крові: http://biokurs.com.ua/ua/information-view/167/.

Якщо у вас є скарги на сонливість, значну сухість шкіри, непереносимість сильних запахів, головокружіння, постійну втому, чергування закрепів та діареї, метеоризм – зверніться до лікарів для того, щоби пройти комплексне обстеження й отримати за потреби коректне лікування. Не займайтеся самолікуванням і самодіагностикою, не шукайте порад у ґуґлі, довіряйте своє здоров’я лікарям!

P.S. Завжди шукайте корінь проблеми. Найкраща медицина є превентивна, націлена на запобігання захворюванню, а не лікування його наслідків!

Розумію, що більшість українців можуть не споживати цих продуктів, але тепер багато хто опинився в ЄС, тому може потрапити в пастку і пройти свій медичний квест.

 

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!