Чому важливо перевірятись на наявність глистів

16862 0
Нещодавно львівські медики врятували пацієнтку, у якої 14-сантиметровий гельмінт утворився під шкірою біля ока. Це другий випадок дирофіляріозу на Львівщині цього року. Лікар Тарас Жиравецький пояснює, які є види паразитів, за якими симптомами можна розпізнати зараження глистами та як їх позбутися.
Фото умовне

Фото умовне

Якими бувають 

Паразитів є достатньо багато і їх можна поділити на дві групи.  Мікропаразити (дуже маленького розміру – пів або кілька міліметрів) можуть потрапляти в наші тканини і атакувати організм. Наприклад, токсокара – це печінковий мікропаразитоз, який створює запалення в різних тканинах і органах. Достатньо великі паразити (наприклад, аскариди) – великий черв’як, який може перебувати, наприклад, у кишківнику і створювати там проблему.

Читайте також: Львівські лікарі врятували жінку, якій гельмінти знищили печінку

Крім того, є паразити подібно ехінококу, що можуть проявлятися в печінці, селезінці чи центральній нервовій системі. Або такі, що живуть у клітинах – малярія. Хтось вважає, що це – вірус чи бактерія, але це – паразитоз, який є одним із найсмертельніших у світі. Проявляються вони високою температурою та виснаженням. Такі паразити можуть обкрадати наш організм і створювати проблеми із мікрофлорою кишечника, виділяти певні речовини, що впливатимуть на організм і даватимуть легку інтоксикацію. 

Про симптоми

При аскаридозі в людини можуть бути часті прояви герпесвірусної інфекції, застуда. Серед симптомів – постійна втома, сухість шкіри, випадіння волосся, порушення травлення, непереносимість молока чи жирної їжі, здуття живота, закреп, діарея, головокружіння, падіння тиску, бажання спати.

Читайте також: Де у Львові безкоштовно пройти МРТ та що для цього потрібно. Роз'яснення

Щодо паразитів, що є в тканинах, то вони можуть провокувати висипи на шкірі, алергію, закладеність носа, хронічні бронхіти чи запалення легенів, порушення зору, роботи серця, міокардит. Найчастіше при токсикарозі з’являється дерматит, висипи на шкірі, свербіж, закладеність носа і хронічний кашель. До того ж у кожного пацієнта прояви можуть бути різними і з різним ступенем інтенсивності. Щодо таких паразитів як ехінокок, то багато пацієнтів не мають жодних симптомів. 

Аналізи та діагностика 

Важливо робити ультразвукове дослідження хоча б раз на рік, щоб бачити ці ознаки. Найчастіше за наявності паразитів ми спостерігаємо зміни в загальному аналізі крові, збільшення еозинофілів (їхня кількість стає більшою, ніж 5% – це лейкоцити, які атакують паразити). Окрім того, може підніматися показник імуноглобулін IgE. Під час деяких паразитозів, які атакують наші тканини, піднімаються печінкові проби.

Також можна зробити аналіз калу, під час якого визначать кілька типів паразитів; аналіз крові на антитіла до паразитів. Водночас є можливість побачити лише до 10 типів паразитів, а їх може бути набагато більше. Є й аналіз на гострики, що діагностує паразитози.

Читайте також: На Львівщині зафіксували випадок захворювання на ехінококоз у дитини

До речі, якщо спостерігається неврологічна симптоматика, то інколи на МРТ голови видно паразитів в мозку. Під час комп’ютерної томографії легень теж можна виявити паразитарні ураження відповідної ділянки. У таких ситуаціях треба комплексно до цього підходити і використовувати як лабораторні аналізи, так і інструментальні методи дослідження. А діагноз означає опис об’єктивного стану, це не хвороба.

Водночас не завжди на 100% можна визначити, що це паразит. У нас немає якогось одного універсального аналізу. Крім того, їх може бути мікс, тому лікування відрізняється і за тривалістю, і за використанням певних препаратів.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!