Чому заміна маршруток великими автобусами нічого не змінить

11550 3
Автобуси все одно стоятимуть, а пасажири чекатимуть довше. Місто повинне чимскоріше почати компенсувати збитки приватних перевізників.
Фото: proautobus.blogspot.com

Фото: proautobus.blogspot.com

Експерт з питань транспорту, учасник проекту AllTransUA Іван Черниш пояснює, чому механічна  заміна малих автобусів на великі не дасть бажаного ефекту і що потрібно, аби уже незабаром поїздки львів’ян у громадському транспорті стали комфортнішими.

У відповідь на петицію про заміну маршруток великими автобусами, яка швидко набрала необхідні 500 голосів, заступник міського голови Львова Сергій Бабак заявив, що «для цього потрібні мільярди гривень і десятиріччя на впровадження». Чи справді криза громадського транспорту мусить тривати десятки років, а її розв’язання коштувати шалених грошей? Спробуймо підрахувати.

Зараз на 54 маршрутах міста курсує приблизно 620 автобусів, із них близько 120 великих. Отже, потрібно замінити великими півтисячі середніх і малих автобусів.

У середньому маршрутка вміщує 40-50 пасажирів. Загалом ці півтисячі автобусів перевозять близько 21,5 тисячі пасажирів. Великий автобус вміщує сто пасажирів а отже, для перевезення такої ж кількості людей знадобляться 215 таких автобусів.

Торік Київ закуповував великі автобуси по 4,6 мільйона гривень, тому 215 автобусів – це приблизно мільярд гривень.

У 2018 році заплановано купити сто великих автобусів, відтак залишається знайти гроші на ще 115 – близько 530 мільйонів гривень. Це сума, яку цілком реально знайти за пару років навіть у міському бюджеті. Або взяти в кредит.

Читайте також:  Забрати у водія готівку. Дем’ян Данилюк про африканський транспорт Львова

Уявімо, що все це вже сталося. Місто отримало ті 215 автобусів на додачу до 65 «електронів», півтора десятка старих ЛАЗів та певної кількості приватних великих автобусів. Припустімо, що разом 335 великих автобусів забезпечать місце для 33,5 тисяч пасажирів. Формально петиція виконана: маленьких маршруток не стало, великі комунальні автобуси курсують містом, усе гаразд. Але що змінилось ?

Замість 620 автобусів маємо 335, отже, інтервал руху зріс майже вдвічі: де людина чекала автобус десять хвилин, тепер чекатиме вісімнадцять, де п’ятнадцять, там буде двадцять сім. І їхатиме в тисняві вже у великому, а не в малому автобусі. У вечірні години проблема загостриться, бо великому автобусу потрібно напхати ще більше людей у салон, аби окупити рейс.

Отже, заміна малих автобусів великими проблеми не розв’яже. Сьогодні пасажири, які користуються, наприклад, маршрутом 3А, стикаються з тими ж проблемами, як і на малих маршрутах. Іще більша кількість великих автобусів також не допоможе: на маршрут випустять ті самі 335, а решта стоятиме, бо так вигідно перевізникові. Навіть комунальне АТП-1 не працюватиме у збиток.

Головна проблема не в кількості автобусів, а в кількості пропозиції для пасажирів. Автобуси треба скерувати туди, куди потрібно людям.

Пропозиції нема, бо немає фінансів для її забезпечення. Приватні перевізники не мають грошей, щоб запускати більше автобусів. АТП-1, хоч і комунальне, працює в тому ж режимі, що й приватні перевізники. Нічого не змінить підвищення ціни.

Для роботи транспорту в умовах тарифів, які не дають змоги підвищити пропозицію, слід перейти на бюджетне фінансування. Гроші з усіх маршрутів мають збиратись до єдиного «гаманця», а потім із цього «гаманця» перевізники отримуватимуть оплату за виконану роботу. Різницю між зборами й видатками покриватимуть із бюджету.

Зібрали гроші, додали нестачу, заплатили… Всі задоволені? Ні. Не всі. Бюджет не задоволений. Бо раніше автобуси самі по собі їздили, їсти не просили й усе було добре, а тепер треба шукати гроші, щоб покрити збитки.

Тому перше, чого вимагатиме розпорядник бюджету – зменшити видатки та збільшити доходи. Великі автобуси більш рентабельні за середні, бо потрібно менше водіїв, менше палива з розрахунку на одного пасажира. З іншого боку, для вони передбачають більші інтервали руху, тому слід буде змінювати й маршрути.

Читайте також: Непереможна маршрутка. Чому у Львові так складно змінити транспортну систему

Щоб інтервали були адекватними, слід запустити автобуси в тих напрямках, куди потрібно їхати людям. Маршрутів не має бути забагато. Потрібно дослідити, куди, як і звідки люди їдуть, і на основі цього створити нову мережу маршрутів.

Львів уже проходив це 2012 року, коли була впроваджена нова маршрутна мережа з можливістю безкоштовних пересадок. Утім, це нововведення швиденько згорнули, а реформа провалилась.

На впровадження безкоштовних пересадок та електронного квитка потрібні гроші й час. Щоб львів’яни могли їздити у великих, комфортних і адекватно завантажених автобусах, транспортна система потребує коштів із бюджету. З огляду на те, що бюджет не бездонний, транспортна система хилитиметься в бік зменшення видатків, а не забезпечення комфорту перевезень.

Закупити водночас кількасот автобусів – це погано ще й тому, що за N років вони всі враз вийдуть з ладу. Тому місто має щороку закладати кошти на оновлення автобусного парку. А якщо не замінити, а доповнити систему великими автобусами, пасажири можуть їздити в набагато кращих умовах. Якщо надати фінансування приватним перевізникам, це поверне транспорт на вулиці й він працюватиме адекватніше. А тим часом місто може поступово наповнювати комунальне АТП-1 великими автобусами.

Читайте також: М – маршрутка, Р – рагуль. Абетка львівського транспорту

А тепер згадаймо про електротранспорт. Місто має трамвайну й тролейбусну мережі, прокладені здебільшого в місцях концентрації великих пасажиропотоків. Із трамвайними й тролейбусними маршрутами конкурують багато автобусних. Трамваї, тролейбуси та інфраструктура дуже зношені. Якщо закупити нові тролейбуси, виникає наступна проблема – вони не зможуть їздити через зношену мережу: рухатимуться повільно чи з зупинками.

Електротранспорт потребує ще більших коштів, ніж автобуси. З іншого боку, він дешевший у використанні та екологічніший. Маючи потужну систему електротранспорту, місто витрачатиме менше коштів на забезпечення тієї ж кількості послуг. Економія дасть змогу краще обслуговувати другорядні напрямки. Відновлення електротранспорту вивільнить великі автобуси, які дублюють трамваї і тролейбуси. Ними можна замінити маленькі автобуси на другорядних маршрутах.

Так, потрібно десяток років і мільярди гривень, щоб утворити нову якісну систему громадського транспорту в місті. Але підвалини цієї системи можна закласти за помірні гроші й за пару років. Для цього потрібно порахувати, скільки транспортних засобів потребує місто, оцінити фінансові можливості та створити програму відновлення транспорту. А також чимшвидше почати фінансувати збиткові перевезення з бюджету. Тоді в процесі перетворення транспортної системи пасажири вже почнуть їздити у значно кращих умовах.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

 

 

 

 


Читайте також:
7 Лютого, 2020 12:32
Андрій Пора пересідати на велосипеди
19 Лютого, 2018 08:53
Олена Якийсь феєричний брєд. Дивний експерт , який не дружить з логікою. Йдеться про повну ЗАМІНУ жовтих скотовозок на великі автобуси. Тобто, якщо на маршруті 10 жовтих маршруток, це означає, що їх треба замінити не 5-ма великими автобусами,а 10-ма! У нас величезна кількість народу, місто-мільйонник давним-давно, а кількість транспорту не відповідає такому напливу народу.
7 Лютого, 2018 11:40
Jon Хоча серед урбаністів поширена думка, що маршрутки треба заборонити і все має бути комунальний транспорт і ця думка є вірна але думка убаністів не враховує економічні закони. Так можна мати комунальний транспорт але це дорого. Дешевше просто надавати приватним перевізникам комфортаберні великі автобуси. Домовлятися з приватними перевезниками про деякі соціально потрібні маршрути, фінансувати їх. Це буде дешевше ніж утримувати комунальний транспорт. Приватний бізнес і влада працюючи разом спроможні на більше ніж по окремо. Також потрібно на сайті міста зробити карту маршрутів!
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!