На які маршрути варто випустити нові автобуси у Львові

15294 13
Якщо змінити деякі маршрути та випустити на них великі автобуси, можна було б зробити громадський транспорт більш рентабельним.
Фото: Андрій Білий

Фото: Андрій Білий

До Львова почали поставляти перші партії автобусів великого класу для комунального АТП-1. Згідно з лізинговою угодою, всього мають закупити 150 автобусів: 100 МАЗів та 50 Електронів. У львів’ян виникає запитання: на які маршрути планують випустити ці автобуси?

Для початку варто спростувати міф: великі автобуси не проїдуть львівськими вуличками. Цим міфом нас годували всі роки незалежності як перевізники, так і керівники міст. Саме міст, а не тільки Львова: цей аргумент-міф використовують також у Запоріжжі, Рівному та Полтаві. 

Білоруські МАЗи, які днями прибули до Львова

Та це немає нічого спільного з реальністю, адже ширина однієї смуги проїжджої частини стандартна і становить від 3 м до 4 м (що аж забагато). До прикладу, в італійському місті Трієст, де справді вузькі вулички (ширина всієї проїжджої частини – 6 м), спокійно розминаються автобуси великого класу.

Mercedes-Benz Citaro (довжина 12м)

Крім цього, у місті також їздять 18-метрові автобуси-гармошки, і, звісно, жодних маршруток чи міні-автобусів.

Автобуси великого класу довжиною 12 і 18 м на одній із центральних площ Трієста

Якщо цей міф розвіяли – повертаємось до Львова. На які ж маршрути варто випустити новоприбулі автобуси?

Комунальне АТП-1 обслуговує маршрути: №1а, 2а, 3а, 4а, 5а, 6а, 9, 10, 16, 20, 28, 29, 32, 37, 45, 46, 47а, 55, 56 та експрес до АС-Західної. Решта маршрутів належать приватним перевізникам, у тому числі №31 і 53, де їздять автобуси великого класу.

Всім хотілося б, щоб автобуси великого класу їздили на більшості маршрутів, але чинна маршрутна мережа цьому суперечить: значне дублювання маршрутів між собою і, як наслідок, змагання (перегони) з автобусами інших маршрутів, зокрема меншого класу, які споживають менше пального. У такій маршрутній мережі автобуси великого класу не можуть існувати і впродовж короткого періоду «загнуться». Крім цього, ще на початках вони їздитимуть значно повільніше, стоятимуть на зупинках значно довше і з’їжджатимуть із маршрутів значно раніше (ще до 21:00 год.).

Рясне (1, 2, Кам’янка)

Багатостраждальний район із жахливим транспортним сполученням. Основна його проблема – відсутність достатньої кількості робочих місць, вкрай не розвинена сфера послуг, що спричиняє величезну маятникову міграцію. Тобто більшості населення (Рясне-2, Рясне-1, Кам’янка = понад 40 тисяч мешканців) необхідно виїжджати «до Львова» для власних потреб. До того ж, туди веде єдина вулиця Шевченка, що ще більше ускладнює проблему.

Відповідно, в Рясне від ранку і до обіду ніхто не їде, бо нема потреби, а це означає, що до центру автобуси «перекошені і тріщать», а в зворотному напрямку – їдуть майже порожні. Від обіду до вечора все навпаки: всі їдуть у Рясне і ніхто не їде з нього.  

Для перевізників такі напрямки «нецікаві», «нерентабельні» тощо, бо нема змінності пасажирів. Тобто, вони сідають в одному кінці і їдуть аж до протилежного. Виручка мала, а оплати транспортної роботи нема.

Тому з шести міських маршрутів (№6а, 11, 12, 30, 49, 50) туди курсує лише три. І лише один №6а можна назвати більш-менш нормальним, але його провізної здатності недостатньо для цивілізованих перевезень.

Кілька місяців тому мешканці вимагали, аби управління транспорту розірвало угоду на 49-й маршрут (чинний перевізник «Успіх-БМ»), передало його комунальному перевізнику і пустило туди нові автобуси. Якщо ж це станеться й угоду з приватником розірвуть, АТП-1 цілком може взяти цей маршрут.

У результаті виходить, що два маршрути АТП-1, №6а та 49, дублюватимуть одне одного впродовж 80% маршруту. Знову проблема.

Маршрути, що накладаються позначені синім (49) та зеленим (6а)  кольорами. Червоним позначено маршрут №49, який пропонується змінити.

У цьому випадку необхідно змінити маршрут №49: Рясне-2 – Шевченка – Левандівська – Сяйво – Городоцька – площа св. Юра – Університет.

Таким чином маршрут зменшить дублювання №6а і надасть прямий доступ мешканцям Рясного до Левандівки, району Сільмашу, приміського вокзалу (значно швидше!), Привокзального ринку, Львівської політехніки, ЛНУ імені Івана Франка та іншої частини центру, до якої погана доступність від маршруту №6а.

Звісно, вертатися назад, у Рясне, до обіду він не буде добряче заповненим, але такий маршрут більш привабливий, як для пасажирів, так і для перевізників.

На змінений 49-й маршрут необхідно 8 автобусів, при кількості машин на №6а – 10. Загалом 18 автобусів великого класу для Рясне – дуже непогано для початку. В ідеалі автобуси мали б їздити почергово кожні 5 хв. Між цими маршрутами (в години пік)  6а/49/6а/49 = 5хв, і, відповідно, 6а/6а/6а = 10 хв та 49/49/49 = це 10хв між автобусам одного й того ж маршруту. Щодо інших маршрутів у Рясне, думаю, не варто чекати змін найближчим часом.

Винники, Лисиничі, Глинянський тракт

Тут йдеться про маршрут №29 Залізничний вокзал – Винники (через Лисиничі). Проблеми ті ж самі, що й у Рясне, втім кількість мешканців дещо менша (більше приватної забудови). І міський голова Винників, і міський голова Львова заявляли, що після ремонту Личаківської на цей маршрут поїдуть нові автобуси. Вносити зміни у маршрут не потрібно, але варто врахувати, що він дещо дублюватиме маршрут №47.

Пасічна, Майорівка, Пирогівка

Із часу створення маршруту №47а (у 2012 році) і до моменту, коли він перейшов до АТП-1 (у 2015), на ньому їздило 12 автобусів великого класу приватного перевізника. Комунальний перевізник спочатку віддав маршрут субпідряднику (приватному) з Еталонами/Богданами, а згодом почав обслуговувати своїми автобусами середнього класу в (4-5 одиниць), чого явно не достатньо для забезпечення попиту.

Маршрут створювали для швидкого сполучення густонаселеної забудови вул. Пасічної, Вашингтона і прилеглих, із центром міста. Втім маршрут неодноразово зазнавав змін, а згодом його продовжили на Сихів, знову ж таки, для підвищення рентабельності (змінності пасажирів), що погіршило транспортне забезпечення саме мешканців перелічених вулиць.

Тому маршрут №47а має знову стати основним сполученням із центром для мешканців Пасічної, однак із невеликими змінами: площа Різні – площа Галицька – Митна – Личаківська – Пасічна – Вашингтона – Зелена – Автостанція №5 – Пасічна – ЖК Пасічний – Зелена – Вашингтона і назад до центру.

Жовтим кольором позначено наявний маршрут №47а, а червоним – із пропонованими змінами

Активна забудова колишньої промзони Пирогівки потребує забезпечення громадським транспортом, тому доцільно завести туди саме цей маршрут. Але є одне але: там досі незавершений ремонт відгалуження вул. Зеленої до ЖК Пасічний, і, відповідно, автобуси не зможуть потрапити до зупинок Зубрівська і ДБК. Тому необхідно терміново завершувати ремонт того клаптика вулиці, що триває вже два роки.

А як щодо Сихова? Туди їздять №19, 23, 40, які дублюють самі себе і 47-й від перехрестя Личаківської-Пасічної аж до просп. Червоної Калини і навіть далі. А ще ж є №46 і тролейбус 24, які також добряче дублюються від Вашингтона до Червоної Калини. Тому маршрут №47а буде суто для мешканців Пасічної, Майорівки, Пирогівки, в який вони зможуть нормально зайти і навіть сісти.

На майже всій протяжності вул. Личаківської маршрути 47а та 29 дублюватимуть одне одного, тому тут слід застосувати той самий варіант як і з Рясне, де автобуси двох маршрутів їздитимуть через один: 29/47а//29/47а/ …).

Маршрут №47а повинен розвертатися саме в центрі для швидкого повернення назад, бо таким чином, вдасться забезпечити достатній інтервал при невеликій кількості автобусів і браку водіїв.

Маршрут №29 – 10 автобусів, маршрут №47а – 8 автобусів.

Рудне

У смт Рудне, яке розташоване за межами Львова (за кільцевою), але підпорядковується ЛМР, ситуація ще складніша: ⅔ забудови – це приватний сектор. Робочих місць тут найменше з усіх інших районів міста, тому очевидно, що всі їдуть до Львова.

Маршрут пролягає вздовж вулиці Городоцької до центру Львова і далі на проспект Чорновола із закрутами на Варшавську. Напрямок обслуговує маршрут №28, що належить комунальному АТП-1. У будні на ньому курсує аж 18 Богданів/Еталонів. Упродовж майже всього дня він повністю забитий. Ситуацію рятує велика кількість об’єктів притягання вздовж Городоцької та Чорновола, що забезпечує рентабельність маршруту, інакше в Рудне ходили б пішки.

Цей маршрут також потребуватиме змін. Враховуючи зашкальне дублювання маршрутів на Городоцькій і Чорновола, а це відповідно 10 і 12 маршрутів + приміські і трамвайні/тролейбусний, «вижити» автобусам великого класу в таких умовах буде вкрай важко.

Варіанти зміненого маршруту:

  • Рудне – Городоцька – Чорновола (без заїзду на Варшавську) до кінця проспекту.
    (швидший і основний для сполучення Чорновола – Городоцька і в Рудне);
  • Рудне – Городоцька – Чорновола до кільця Чорновола – Липинського
    (ще швидший, коротший і менше дублювання з іншими по Чорновола);

Червоним показано наявний маршрут №28, фіолетовим та синім – пропоновані варіанти зміни маршруту

Таким чином маршрут буде забезпечувати швидке і зручне магістральне сполучення, на що є великий попит саме на цих напрямках.

А як щодо Варшавської? А сюди треба перенести маршрут №37, ще й в обидва боки по Варшавській. Ті, хто живе на цій вулиці, а також на прилеглих, сьогодні мають вкрай незручне сполучення з іншими частинами міста, бо змушені робити зайвий гак (в інший бік) на 28-му, який ще стоїть на кінцевій на Чорновола. Втрата часу – приблизно 20 хв. У той час, як 37-й зможе забезпечити значно швидше сполучення, що є головним фактором для пасажирів. На кінцеву вул. Під Голоском №37 буде заїжджати як і зараз, змінити варто лише ту невеличку ділянку маршруту з Чорновола на Варшавську.

Наявний маршрут №37 позначений блакитним, пропонований – червоним.

Для мешканців Чорновола є маршрут №46, який ходить часто і де вже їздять «Електрони». Власне після їхньої появи на 37-му зменшили кількість автобусів, бо від проспекту Чорновола аж до Сихова вони дублюють одне одного на 90%.

І ще один момент – це експрес АС Західна – пл. Різні. Після запуску нових автобусів великого класу на №28, вони будуть конкурувати на всій протяжності Городоцької, хоча 28-й зможе вмістити всіх пасажирів, і швидше та частіше задовольняти транспортні потреби на цій ділянці. Тому цей умовний експрес вартувало б закрити.

Залежно від варіанту маршруту необхідно від 14 до 18 автобусів на №28. Для №37 – та сама кількість і такий же клас автобусів, як зараз.

№9 і №1а

На №9 також запускаємо автобуси великого класу, бо в цьому є потреба, а вивільнені автобуси «Атаман» випускаємо на маршрути №10 і 45. У той же час закриваємо маршрут №1а, бо він на 90% дублює №9, який їздить значно частіше і на якому ми збільшуємо провізну здатність. Тих 10% перекриє маршрут №53 також із автобусами великого класу. Транспортний попит буде цілком задоволений, а вивільнені автобуси (5 одиниць) із №1а можна скерувати на будь-який із вищеперелічених маршрутів.

Для маршруту №9 необхідно 14 автобусів великого класу. 

Загалом потрібно:

Маршрут

Кількість автобусів

Інтервал руху

№49

8

10 хв

№29

10

8 хв

№47а

8

10 хв

№28

14 – 18

8 хв

№9

14

8 хв

№1а

-5

 

експрес

-8

 

Разом

54 – 58 автобусів

40 нових + 13 вивільнених

 

 

А як щодо інших маршрутів, де теж є проблеми? 

Це вже згодом, адже навіть ці п’ять маршрутів не вдасться змінити одночасно. І навіть не за один місяць. Тобто, далі мають бути розписані наступні етапи змін.

Що це дасть для пасажирів?

Більш прямі і швидкі маршрути, з високою частотою руху, сполученням основних точок на магістральних напрямках, де відсутнє, не досягає або вкрай погане забезпечення електричним громадським транспортом.

Для організатора (ЛМР) і перевізника (АТП-1) це допоможе оптимізувати маршрутну мережу, зменшити дублювання та витрати на утримання (дотації), хоч і відбудеться заміна автобусів, які споживають більше пального, але за рахунок якіснішої послуги збільшиться кількість пасажирів.  

На жаль, в управлінні транспорту не мислять такими категоріями, не думають на кілька кроків вперед, і взагалі не зрозуміло, що вони роблять. Оголосили конкурс, у якому немає сенсу і який нічогісінько не змінить, бо не змінились підходи до організації перевезень.

Враховуючи впровадження електронного квитка, зміни маршрутів є надзвичайно важливими, адже міський бюджет не потягне оплату того обсягу транспортної роботи, який передбачає наявна маршрутна мережа. Крім цього, залишається проблема нестачі водіїв, подорожчання комуналки, паливно-мастильних матеріалів, закупівлі імпортних запчастин (у валюті), збільшення зарплатні, що потягне збільшення податків (ПДФО, ЄСВ і т. д.) тощо.

Все це призведе, якщо не до колосальних витрат з міського бюджету (на це не буде політичної волі), так до банкрутства АТП-1 це точно.

Але цьому не дадуть статися, бо банально не випустять всі автобуси, а менше, що жодним чином не покращить умов для вас – пасажирів. Довше чекати, запихатися, тіснтися і йти пішки пізнім вечором.

Маю таке припущення, що е-квиток у Львові зведеться до простих переказів, зібраних із пасажирів коштів перевізникам і, можливо, невеликих доплат за певні категорії пільговиків, і на тому все. Та чи треба було для такого брати аж 10 млн євро кредиту? Занадто дорога забавка виявиться. Але це лише мої припущення.

Ясна річ, що пересічні користувачі – пасажири – не розуміють всіх цих деталей і що саме не так, але для тих, хто орієнтується в темі стає очевидно, що покращення транспортної системи в таких умовах неможливе.

Використані фото: i.imgur.com,

Олександра Шутюка та Андрія Білого 

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
24 Січня, 2019 14:51
Олег А звідки візьмуться кошти в атп-1 коли вони перевозять 24 категорії пільговиків плюс тьма-тьмуща зайців і халявщиків а збоку контролюючих органів не має жодної допомоги!!!
26 Листопада, 2018 23:57
Наталiя Прошу шановного автора повiдомити менi, яким чином я повинна добиратись до Сихова вiд Винникiвського базару, якщо скоротити маршрут 47а лише до Пасiчної. Можливо, пан автор буде надавати грошовi дотацiï менi та iншим мешканцям Личакiвської, яким в силу тих чи iнших причин потрiбно добратись до Сихова, щоб оплатити пересадку? Чи просто пан автор не настiльки добре володiє питанням мiського транспорту, що вносить абсолютно безглуздi пропозицiî?
2 Листопада, 2018 16:12
Вітольд У Львові занадто довгі маршрути для такого типу перевезень, людям дуже некомфортно тіснитись до години часу в забитому автобусі. Треба зробити кілька безкоштовних тролейбусних чи автобусних маршрутів, відносно коротких, аби вивезти людей з центру. Для прикладу - тц форум - монумент слави, університет - дністерська/пасічна, і т.д. Так, вони дублюватимуть існуючі маршрути, але дуже багатьом мобільним пасажирам допоможуть швидко добратись додому і розвантажать існуючі маршрути.
19 Вересня, 2018 21:12
Оксана Я погоджуюсь що великі автобуси потрібно майже на всі напрями. Але мені цікаво яким таким транспортом (автор розказує тут всім про 19, 23, 40, також згадує 46 і навіть приплів 24 тролейбус) що вони ніби то їдуть з Сихова на Личаківську, але я їдучи на Личаківську щодня вже більше 5 років не пригадую щоб ці номери маршруток туди їхали. 23 і 40 їдуть через Іскру а 19 з Санти-Барбари але якщо шановний пан не знає, то не на Личаківську а лише до її перетину з Пасічною (кінцева трамвая 2). То я хотіла б знати, як мешканці району Санта-Барбари мають добиратися на роботу яка знаходиться на Личаківській? Може шановний пан нам розкаже чи запропонує свої послуги як перевізника. Думаю ті хто їздить щодня з Санта-Барбари зі мною погодяться, бо окрім 47а в район Личаківської більше ніякий транспорт не їде ( то якщо пан цього не знає). Ще я дуже б хотіла, щоб він ознайомився з маршрутом 46 автобуса та 24 тролейбуса, бо я щось таких номерів теж не зустрічала на Личаківській. Можливо він пропонує нам піші прогулянки на кілометрові відстані, то я з радістю але тільки разом з шановним паном.
17 Вересня, 2018 14:19
Львів'янин Шановні автори до вашого відома то майже всі маршрути з Рясного дублюються, бо їдуть по єдиній вулиці Шевченка, до вул.Ковча, або повороту вул.Левандівська, або аж до Проспекту Свободи, власне через цю проблему, скоріш за все, не курсують такі маршрути як 12, 30 і згаданий в статті 49. А це майже половина (3 із 7) маршрутів, які їздять у Рясне.
15 Вересня, 2018 23:56
Карамелькіно А 20 маршрут,на левандівці?
4 Вересня, 2018 21:42
Остап А що робити мешканцям вул тракт глинянський??Кожного ранку приходиш на кінцеву і задаєш собі питання може сьогодні не їхати по справах на роботу..школу.. коли всі маршрутки переповнені.. довжелезна черга !Заїдьте подивіться і думайте!
4 Вересня, 2018 07:29
Петро А ще обовязково потрібно більше машин на маршруті 42 бо неможливо вних сісти такі повні і їх дуже мало
3 Вересня, 2018 23:14
Юрій В про 27 забули?
3 Вересня, 2018 22:21
Пітер Блад Давно варто замінити на маршруті № 32 (Гол. залізничний вокзал-Сихів(Санта-Барбара) наявні Богдани/Еталони на великі автобуси типу Електронів, Манів, Мазів і т.д.
3 Вересня, 2018 17:16
Андрій Так, без сумніву автобуси потрібні та навіщо Білоруські Мази, не вже в нас немає власних автобусів? Львів при наявності виробництва Електронів ще іздитиме на Мазах.Обурило мене настільки що слів немає адекватних.
3 Вересня, 2018 16:59
оксана Прохання відновити маршрут №22 (другий автобус) бо їздить всього один . Інтервал дві години коли курсувало два автобуси інтервал між автобусами 45 хвилин
3 Вересня, 2018 16:52
оксана Прохання жителів смт Брюховичі виділити автобус на маршрут №8 тому що не можливо
терпіти це знущання над людьми.Потрібно великий автобус хоч в час пік з 7.00 до 8.00
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!