Фейки з «Кривої Липи» або Як відрізнити зерно від полови

4081 0
Як можна дізнатись про подію за кілька годин до того, як вона трапилась, та чому життєво необхідно перевіряти інформацію.
Фото: cdn.searchenginejournal.com

Фото: cdn.searchenginejournal.com

У час «постправди», гібридних війн та фабрик тролів у соціальних мережах дуже легко стати жертвою інформаційних маніпуляцій. Особливо коли публіці демонструють яскраві та переконливі картинки з надзвичайно емоційними текстами, які, наче віруси, за певної розкрутки починають жити власним життям у соцмережах завдяки читачам, налаштованим не надто критично до сприйняття такого типу повідомлень. Саме звідси беруться міфи про розіп’ятих хлопчиків, задушених снігурів та двох рабів для укропів.

Здавалося б на четвертому році війни, в тому числі, а може й передовсім, інформаційної війни, яку ведуть проти України з дуже багатьох напрямків, ми, українські медіа, вже мали б навчитися відрізняти зерно від полови. Однак на ділі це не завжди так.

Часом буває весело, як от у нещодавній історії про сніг, котрий нібито випав у Карпатах.  Кому цікаво, що новина про сніг ще з минулого року і українські горяни сприйняли її, м’яко кажучи, зі здивуванням, бо ж бачили геть не засніжені верхи. Але, як казав Мирон Маркевич, то таке. Може трапитися з кожним, особливо якщо народ уже стужився за зимою і натхненно натирає воском лижі шістнадцятий раз поспіль.

Ми, зрештою, також, не перевіривши інформацію, спершу помножили на десять виторг «Сторожової застави» в прокаті, бо ж так хочеться бачити не просто успішне, а суперуспішне українське кіно! Щоправда, невдовзі виправились.

Але історія з початку листопада про так звану облаву в одному з нічних клубів Львова знову показала, що рівні дна поки що не закінчилися. Після новини про перевірку в одному з клубів Києва, внаслідок якої багато молодих людей отримали повістки до військкоматів, аналогічна новина зі Львова пішла на ура і миттєво обросла розмаїтими подробицями, частина з яких не відповідала дійсності.

Особливо це стосується візуального ряду, адже перед читачами в соцмережах та на інтернет-ресурсах постали картинки, де навпроти молодих і не надто людей стоять поліцейські-«космонавти» в шоломах і зі щитами, що відразу наштовхує на думку про свавілля правоохоронців. І автоматично запускає чергову суперечку про те, що ж треба робити з тими, хто в такий час ухиляється від служби у війську. Та ще й нічними клубами швендяє. Ця суперечка породжує нову: про права людини, вищість Конституції і так далі, а залишок дуже простий – є емоційна картинка того, як українських юнаків у Львові силоміць волочуть до війська, а вони служити не хочуть. Кому така картинка на руку, легко здогадатися, хоча повідомлення про 15 тисяч «косарів» також мало би давно насторожити відповідальних за набір рекрутів.

Уже пізніше пильніші колеги виявили, що фото з Кривої Липи було зроблено два роки тому, під час сутичок українських та шведських футбольних фанатів. Але було пізно, бо ці знімки облетіли світ і встигли повернутися. Хоча медіа, які першими вирішили запустити це фото в масовий обіг, мали б розуміти, якого джина випускають з пляшки.

Варто звернути увагу на ще один аспект – того ж таки дня поліція та військові активно почали відхрещуватися від того, що вони проводять якісь, назвемо це, рейди з виявлення ухильників. До ранку понеділка з вуст військових та правоохоронців лунали повідомлення, більше схожі на те, що в народі називають «відмазками». Силовики, замість чітко пояснити, що ж там відбулося, намагалися виправдатися. Однак ці виправдання були радше абстрактними, що також не додавало розуміння подіям. І ці лакуни стали підґрунтям для наступних фейків, уже явно зрежисованих.

Йдеться про публікацію на маловідомому ресурсі «Благодать Розточчя» інформації про те, що в ніч на понеділок, 6 листопада, озброєні військові в супроводі поліції вдерлися на територію монастиря василіян у Жовкві, де проходять  підготовку новики. І шукали тих, хто ухиляється від служби.

Цю новину встигли рознести кілька сайтів та популярних користувачів соцмереж, але вона, на щастя, не пішла далі, бо описане само по собі виглядало дико і викликало сумнів навіть у найменш критичних редакторів інтернет-видань. Невдовзі новину почали активно спростовувати з усіх боків.

Якщо увімкнути на цій сторінці режим коду, то можна побачити дату створення новини: 13:57 5-го листопада, тобто орієнтовно за 9 годин до того часу, коли описані події начебто відбулися.

У соцмережах до цього часу ведуться суперечки про те, чи була вся ця історія від початку провокацією ФСБ, чи традиційним для України ексцесом виконавців, який тут же використали недруги. Це радше мали б вирішити спецслужби. Натомість це для нас, медіа, черговий урок і нагадування, що сентенція «сім разів відміряй і один раз відріж» стосується не лише кравців чи хірургів. А гонитва за кількістю переглядів ніяк не скасовує відповідальності.

 

Редакція Tvoemisto.tv


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!