Львівські перехрестя і математика, або Як зменшити корки без витрат з бюджету

3816 0
Початок року – хороший час для того, аби міська влада почала втілювати виборчі обіцянки про покращення ситуації із заторами у Львові.
Фото: Люба Матвіїшин, Зручне місто

Фото: Люба Матвіїшин, Зручне місто

Мешканець Львова інженер Філіп Шухевич ділиться кількома порадами про те, як швидко та без витрачання значних коштів покращити транспортну ситуацію у Львові. Передусім – на перехрестях.

Кінець року – хороший період для загадування бажань та покладання нових цілей на рік. Багато мешканців Львова, безсумнівно, оцінили б покращення дорожнього руху в місті. Обіцянки про це вони чули під час нещодавньої міської виборчої кампанії і сподіваються, що у 2021 році розпочнуться справжні роботи для їх виконання.

Для вирішення транспортних проблем у Львові знадобляться інвестиції та багато часу. Але, якщо є воля, низку покращень можна втілити швидко і без великих бюджетів.

Типовий приклад – управління львівськими перехрестями. Багато з них працюють понад свої можливості і створюють довгі черги з автомобілів. Хоча деякі вдосконалення вже впроваджені і довели свою ефективність. Наприклад, на багатьох перехрестях встановлені правоповоротні з'їзди, що дозволяють транспорту повертати праворуч, навіть якщо на світлофорі червоне світло. Та ця позитивна ініціатива дає не такий ефект, як могла б: машини, що рухаються прямо, зупиняються на смузі для тих, хто хоче повернути праворуч, і лише кілька автомобілів мають вигоду від правоповоротного з'їзду.

Світова практика щодо доріг з інтенсивним рухом – інакша. Коли є вільний простір, перед перехрестям будується додатковий пандус для уповільнення – для автомобілів, що повертають праворуч. Його довжина має бути достатньою, щоб вмістити всіх охочих повернути праворуч.

Читайте також: Добре машинам, добре і пішоходам, або Чим для Львова корисний досвід бельгійського Лувен-ла-Нева

Після повороту автомобілям також потрібна можливість набрати достатньо швидкості для інтеграції в новий потік руху – для цього слід побудувати пандус прискорення. Математичні формули дозволяють легко обчислити необхідну довжину. Машини на пандусах уповільнення та прискорення мають бути відокремленими від основного руху «острівцями», що часто просто намальовані на асфальті. Коли все зроблено належним чином, трафік перетину перехрестя може бути збільшений в середньому на 30%.

У Львові вже побудували кілька таких пандусів, наприклад, на перехресті вулиць Наукова та Стрийська. Подібних зусиль слід докладати на всіх великих львівських перехрестях. На більшості з них є достатньо місця для розширення дороги та створення пандусів. А легко знайти бюджет для коригування декількох десятків перехресть можна під час виконання обіцянки про нові ремонти вулиць. Звісно, це слід робити лише з дотриманням найкращих міжнародних практик та використовуючи математичні формули, що описують мінімальну довжину, ширину та радіус пандусів. Так, мінімальна довжина має становити не менше 150 метрів. Будь-яке відхилення від рекомендованих значень призводить до значного сповільнення руху на перехресті.

Управління дорожнім рухом – це математична наука, але математика тут дуже проста і, зазвичай, достатньо логіки. Є рекомендація Американського інституту інженерів дорожнього руху, що стосується так званих поворотних перехресть, що в Україні зазвичай називають кільцем. Математично доведено, що такі рішення не є адекватними для управління інтенсивним рухом. Максимальний трафік, де рекомендується застосовувати такі рішення, має становити менше 3000 транспортних засобів на годину. В іншому випадку рекомендують облаштувати перехрестя із сигналами дорожнього руху. У Львові із цією рекомендацією можна ознайомитись у «Довіднику для інженерів транспорту».

Кільце облаштували на багатьох великих перехрестях у Львові і це може значно збільшити черги транспорту. Дехто зауважить, що у Європі кільця також облаштовані на багатьох перехрестях. Це справді так. Але це зроблено для зменшення швидкості руху транспорту – їх будували біля в'їзду до міст малого або середнього розміру чи у сільській місцевості. На головних перехрестях великих міст кільце можна побачити вкрай рідко. Одним словом, кільце – це засіб зменшити швидкість транспортних засобів, але не регулювати їх рух.

Читайте також: Перетворити колії на дороги, або Як Укрзалізниця впливає на трафік у центрі Львова

В управлінні дорожнім рухом оптимізація світлофорів є ще одним елементарним кроком до збільшення пропускної спроможності львівських перехресть. Він заснований на тому, що водіям потрібен певний час – як правило, дві секунди – щоб зреагувати на зелене світло. Коли цей час трохи збільшується, кількість транспорту, що може перетнути перехрестя, суттєво зростає. Це не вимагає жодних вкладень – лише спостереження за транспортними потоками та їх вимірювання за допомогою спеціального обладнання. Хтось із комунальних служб також повинен нести відповідальність за управління дорожнім рухом та світлофорами.

Отже, якщо є воля, багато чого можна зробити за відносно низьких витрат. Але чудеса неможливі. Описані вище заходи можуть лише дещо зменшити час очікування на проспектах та вулицях, розташованих за межами центру міста. Єдина серйозна технічна проблема полягає в тому, що регулювання перехрестя може тимчасово спричинити численні перешкоди для і без того сильно перевантажених ділянок. Технології, що використовуються для виконання робіт та управління проєктами, повинні бути такими, щоб мінімізувати їх. Настав час зрозуміти, що ніч і кінець тижня можна використовувати для роботи над критично важливими об'єктами інфраструктури.

Проте пропускна здатність на деяких перехрестях є такою, що ситуацію можна поліпшити лише будівництвом мосту або тунелю. Наявність кільця може допомогти мінімізувати незручності під час їх будівництва.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!