Чому Львову потрібен дитячий омбудсмен

1425 0
У місті має бути спільнота людей, які відповідають за безпеку дітей, наприклад, соціальні психологи у школах. Вони мали б підпорядковуватись дитячому омбудсмену і стратегічно діяти разом. Омбудсмен мав би координувати цю ініціативу – через навчання або реакції на певні інциденти.
Фото: smartum.com.ua

Фото: smartum.com.ua

Після випадку у львівській школі, коли переодягнений у жінку чоловік зайшов у туалет і попросив 7-річну школярку зняти з себе одяг, у місті знову заговорили про безпеку дітей. Зокрема, керівниця Центру гідності дитини Христина Шабат пропонує проводити обов'язкові безпекові інструктажі для дітей і усіх, хто працює з ними, створити систему «вчителів безпеки» у навчальних закладах та призначити дитячого омбудсмена у місті.

Діти – це завжди чутлива тема, і суспільство мусить знати, що робиться, як робиться і чому так робиться. Наприклад, у випадку, коли згвалтували хлопчика на Левандівці, зараз виглядає, що затягується суд і держава не має позиції.

Читайте також: Перевдягнений в жінку невідомий проник до львівської школи і чіплявся до дитини

І якщо такі кричущі випадки, які сталися нещодавно в школах, відбуваються, то не треба чекати, поки батьки звернуться в поліцію, школа це сама має зробити. Школа має діяти в інтересах дитини. Власне, потрібна людина, яка мала б планувати такі речі, щоб дитині було безпечно у місті, зокрема і психологічно. Потрібна людина, яка знає, як би це мало виглядати, яке б це мало бути навчання, і не просто на папері, а щоб це імплементовувалось. Це мав би бути омбудсмен із захисту дітей. Хоча, на жаль, в Україні Інститут омбудсмена ліквідували.

Дитячий омбудсмен мав би лобіювати безпекові програми, попередження будь-яких форм насилля, примусу до дітей. Поняття безпеки ще з 90-х дорівнювало поняттю забезпеченості, коли ти добре одягнений, ситий – ти ніби в безпеці, але це не так, в багатих сім’ях теж б’ють дітей і вчиняють різноманітне насилля, у тому числі сексуальне.

Усі речі, які відбуваються з дітьми, розділені по різних сферах: соцзахист окремо, освіта окремо, молодь і спорт окремо, медицина теж, і мені здається, що така особа, яка могла б називатися омбудсменом, має представляти інтереси дітей. Робити так, щоб все відбувалося в інтересах дитини. Вона могла би бути тим комунікатором, яка знає як найкраще для дитини. Ми, зазвичай, робимо так, як найкраще для певної сфери, а про саму дитину забувається.

Читайте також: Розголос – шанс до покарання насилля. Історія 12-річного хлопчика у Львові

Нагадаємо, що невідомий чоловік, переодягнений в жінку, проник до львівської школи №43, що на вул. Масарика. Він зайшов до жіночої вбиральні та намагався розбестити другокласницю. Пізніше поліція затримала зловмисника, який намагався вчинити розпусні дії щодо учениці. Ним виявився раніше неодноразово судимий 50-річний мешканець Києва. Невдовзі слідчі повідомлять йому про підозру в розбещенні неповнолітніх. За скоєне йому загрожує покарання – до восьми років позбавлення волі.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!