Нарешті Підзамче, або Як мешканці можуть змінити цей історичний район міста

12214 0
Підзамче – це львівська історія: не в сенсі історичної перспективи, яка тут насправді глибока та багатогранна, а у вимірі життєвої історії того, кого можна назвати львів’янином.
Фото: Вікіпедія

Фото: Вікіпедія

Простір, в якому ми живемо, формує нас. З іншого боку, люди часто бачать звичне для себе середовище через історію своїх сусідів – як видатної людини, яка колись мешкала в цьому районі, так і того сусіда/-ки, з яким/якою щотижня бачиться. Культурологиня, керівниця Офісу «Львів – місто літератури ЮНЕСКО» Богдана Брилинська – про спільний простір, який формується в такому історичному та багатогранному районі міста як Підзамче.

Дехто пророкує Підзамче долю Ужупіса (дільниця у Вільнюсі, яку митці проголосили «вільною республікою митців та романтиків»), адже тут теж є певна неорганізованість та хаотичність, що відкриває можливості для творчого втілення та самореалізації.

Читайте такожВелич та особливий шарм. Як на вулиці Котлярській у Львові відновили 150-річну браму

З іншого боку, це простір, наближений до центру Львова, і через це особливо привабливий для будівельних компаній, що вже зараз мають тут кілька масштабних проєктів.

Ну і нарешті Підзамче – це львівська історія: не в сенсі історичної перспективи, що тут насправді глибока та багатогранна, а у вимірі життєвої історії того, кого можна назвати львів’янином. Саме у цьому районі дух старого міста «спілкується» із буремним індустріальним розвитком та непростими сторінками локальної історії, створивши унікальний простір проживання життя саме цього, ніби усім нам знайомого, міста – Львова. Зрозуміло, що ця унікальність провокує мешканців на трепетне ставлення до простору, що, насамперед, належить їм.

Навіть межі Підзамча – це тема для тривалого діалогу, дискусії тутешніх людей. Для тих, хто за розуміння меж у «переконливо історичному» визначенні, дільниця завершується вулицями Донецькою та Опришківською, а далі – що завгодно, але не Підзамче. Для декого залишається питанням також те чи Старий ринок – це уже Підзамче, чи щось інше? Та чи варто включати до цього, вже ніби давно відкритого та окресленого простору, стадіон Прогрес чи FestRepublic? І аргументація у таких випадках є дуже різною: від «так історично склалось» до того, що «я там малим/малою гуляв/гуляла». Обидва ці аргументи для нашого проєкту важать однаково, бо саме накладання наших індивідуальних меж формує локальну взаємодію та комунікацію. Усі ми співіснуємо в просторі, який розділяємо з іншими і наші межі стають тим першим сигналом до міжособистісної взаємодії та спільного творення розуміння Підзамча.

Читайте також: Тут живе дух Львова. Як дають собі раду бар «Корівка» і «Пиріжкова» на Словацького

Межі, «характер», «настрій» простору – це те, що визначити непросто, особливо коли ідеться про дільниці із історичним нашаруванням на кшталт Підзамча.

Тому однією з причин зародження проєкту «Підзамче. Нарешті!» стало бажання зрозуміти, як в цілому культурний продукт може впливати на локальний розвиток. Одним з його напрямків стали зустрічі з тими людьми, для яких Підзамче – або об’єкт дослідження, або місце праці, або місце постійного проживання.

Вимірюваним результатом таких зустрічей стане, зокрема, мультимедійний маршрут Підзамча у форматі мобільного додатку. Тутешні люди розповідають нам історії про район та його важливі точки, що згодом можуть стати частиною маршруту. Але це ще й чудовий майданчик для діалогу та пошуку спільних і відмінних знаменників у баченні перспектив, реалій та меж Підзамча.

Тож ми намагаємося побудувати мапу району через взаємозв’язки історій людей цієї дільниці. Тих людей, для кого є важливі контури та ідентичності цього простору, для кого важливо визначити основні теми та окреслити перспективи дільниці, яку вони знають.

Читайте також: Повоєнний Львів у людських долях. Що писали жінки у листах до радянської влади

І нехай вона стане приводом для діалогу між людьми та простором Підзамча.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!