Реклама є, а кандидатів немає. Як у Львові політики обходять закон про вибори

6492 1
Велика кількість політичної реклами у Львові з’явилася ще до реєстрації кандидатів у ЦВК традиційно через недосконале законодавство, адже там не визначено чітко, що є дочасною агітацією, а що — ні.
фото надані Ігорем Фещенком

фото надані Ігорем Фещенком

У законі «Про вибори народних депутатів» чітко визначені етапи виборчого процесу: реєстрація кандидатом, відкриття виборчого фонду і вже потім — початок агітаційної кампанії. Чому на львівських вулицях з’явилося так багато реклами від імені політиків, які вже заявили про намір балотуватися, ще до їхньої реєстрації у ЦВК, розповідає аналітик громадського руху «Чесно» Ігор Фещенко.

Велика кількість політичної реклами у Львові з’явилася традиційно через недосконале законодавство, адже там не визначено чітко, що є дочасною агітацією, а що — ні. Крім того, незважаючи на її заборону, за неї не передбачено ніяких штрафних санкцій. Частина політиків цим і користується. Рух «Чесно» зафіксував у Львові подібну рекламу, як мінімум, семи кандидатів у нардепи, які на момент її появи ще не встигли зареєструватися у ЦВК. Ми зверталися по коментарі до кожного з них, проте не з усіма вдалося поговорити. Самі вони, звичайно, агітацією таку рекламу не вважають.

Валерій Веремчук

Керівник міського осередку партії «Народний контроль» Валерій Веремчук балотуватиметься до Верховної Ради у 116 окрузі. Щонайменше два десятки його білбордів з’явилися ще до його реєстрації як кандидата на проспекті Свободи, вулиці Володимира Великого та поблизу залізничного вокзалу. Руху «Чесно» він сказав, що він здійснює агітацію не як кандидат, а як громадський діяч і керівник ГФ «Народна самооборона Львівщини», про що і йдеться в рекламі. У той же час Валерій Веремчук фактично підтверджує, що кампанія має на меті популяризувати його самого та команду.

«Мета кампанії — нагадати, що є така структура і є такий чоловік, як Валерій Веремчук. Чи це вплине на виборців? Сподіваюся, що люди будуть знати не тільки чинних народних депутатів чи колишніх, а й інших дієвих людей. У мене зараз дуже багато питань, як донести інформацію про те, що наша команда є і що вона зробила», — каже він.

За його словами, договір щодо реклами підписано на 10 днів, адже він ще не знає, коли його зареєструють у ЦВК. Як каже Валерій Веремчук, усього в місті розміщено 64 рекламні площини різного формату на загальну суму 123 тисячі гривень, що оплатив міський осередок партії «Народний контроль».

Читайте також: Вони йдуть, ми обираємо. Усе про вибори, списки та можливі квоти

Володимир Квурт

У 115 окрузі балотуватиметься мер Винників Володимир Квурт. Реклама з його іменем розміщена у Львові щонайменше з березня 2019 року. Вона нібито має популяризувати радіопрограму «Великий Львів» на радіо «Львівська хвиля. Рух «Чесно» зафіксував таку рекламу біля залізничного вокзалу, на Сихові та в околицях Винників. Винники і Сихів належать саме до виборчого округу №115.

«Великий Львів» — це не просто назва програми на радіо. У січні 2019 року Володимир Квурт разом з нардепкою Оксаною Юринець та політологом Юрієм Ситником повідомили про створення ГО «Великий Львів», що має сприяти розвитку Львова. Однією з ідей Володимира Квурта є розширення меж Львова та поглинення навколишніх містечок і сіл.

Подібні «походи» політиків у журналісти й теле- чи радіоведучі не є поодинокими й відбуваються як на місцевому, так і на загальнонаціональному рівнях — наприклад, Вадим Рабінович, Дмитро Добродомов, Віталій Купрій, Міхеїл Саакашвілі, Олег Ляшко. Здебільшого такі програми мають на меті або покращити впізнаваність і підвищити рейтинг політика чи партії, або створити майданчик для системної критики опонентів. Разом з телепрограмами використовується також зовнішня реклама, яка нібито повинна популяризувати медіапродукт, але центральними на ній є саме постаті ведучих. Ані медіа, ані політики-ведучі не розкривають інформації щодо умов і вартості створення таких програм та витрат на їхню популяризацію.

Таким самим шляхом пішов і Володимир Квурт. І саме в момент розміщення реклами його радіопрограми політичними колами Львова почали циркулювати чутки про намір балотуватися на посаду міського голови Львова. Імовірно, самоціллю висування Володимира Квурта є не отримання мандата нардепа, а популяризація себе серед львів'ян з прицілом на місцеві вибори 2020 року.

Читайте також: Як «Голос» Вакарчука забирає електорат Зеленського на Львівщині

Назарій Брезіцький

Ведучим став не лише Володимир Квурт, а й Назарій Брезіцький. Про намір балотуватися до парламенту він поки що публічно не оголошував, однак нова хвиля зовнішньої реклами свідчить про те, що це може статися. У рекламі він звітує про свої здобутки, зокрема про створення хресної дороги в парку «Високий замок». Також каже про «робочі місця для молоді», екологічний проект «Зелені дахи», «масштабні проекти для дітей». Громадському руху «Чесно» Назарій Брезіцький сказав, що йти в нардепи не хотів, проте зараз про це думає, а більше його цікавить підтримка майбутнього міського голови або й сама мерська кампанія.

«Я хочу, щоб моє ім'я у Львові було синонімом до слова "зроблено"», — сказав він.

Рекламу Назарій Брезіцький оплачує за собівартістю — за його словами, по 1,5-2 тисяч за одну площину, яких по місту є 20-22. На всіх бордах міститься логотип заснованої ним організації «Ідея міста». Кампанію Назарій Брезіцький розпочав ще минулого року, коли розмістив у Львові білборди з рекламою своєї авторської програми на «Дужому радіо», що також називається «Ідея міста». Традиційно у центрі реклами нібито радіопрограми є зображення Назарія Брезіцького та його ім'я. Сам він каже, що програму робить по бартеру — за зовнішню рекламу радіо.

Ростислав Мельник

Рекламу у Львові ще до реєстрації кандидатом у ЦВК розмістив президент будівельної компанії «Ріел» Ростислав Мельник, проте найцікавішою є не вона сама. Одночасно з білбордами з гаслом «Досить лозунгів» будівельна компанія «Ріел» почала розміщувати рекламу будинків разом із фото Ростислава Мельника, що збирається балотуватися по 116 округу. Зазвичай на рекламі забудовника є лише будинки.

Ростислав Мельник стрімко збільшив активність ще кілька місяців тому — створив персональний сайт, який рекламується в Google, сторінку у Facebook з понад 100 рекламних дописів менш ніж за місяць. Крім цього, різко наростив присутність у медіа, котрі публікують про нього матеріали з ознаками замовності, зокрема ІА ZIK.

Читайте також: Куди веде Україну Зеленський та чого від нього очікує Європа

Ігор Васюник

Ще до реєстрації у ЦВК рекламу у Львові розміщували й чинні народні депутати, зокрема Ігор Васюник. Сам він сказав руху «Чесно», що ця реклама — не дочасна агітація, а його позиція як політика. Разом із зовнішньою рекламою Ігор Васюник почав активно використовувати рекламу у Facebook, на що витратив майже 4 тисячі доларів упродовж кількох останніх місяців.

Дочасною агітацією Ігор Васюник користувався і напередодні місцевих виборів, коли балотувався на посаду міського голови Львова. Тоді незадовго до офіційного старту виборчої кампанії він розмістив у Львові рекламу свого Центру правової допомоги учасникам АТО. При цьому в міжвиборчий період реклами Васюника чи його ініціатив рух «Чесно» не фіксував узагалі.

Михайло Хміль

Розмістив свою зовнішню рекламу в місті й нардеп від «Народного фронту» Михайло Хміль. Щоправда, трактувати її як політичну досить складно. Формально це реклама, яка закликає стати другом «Джерела» — організації, що опікується людьми з особливими потребами. Михайло Хміль уже багато років їй допомагає, однак зовнішня реклама з його іменем з'явилася саме перед виборами. Найновіша зовнішня реклама спрямована виключно на популяризацію самого Михайла Хміля. На ній він обігрується гасло Володимира Зеленського «Зробимо їх разом».

Читайте також: Які ризики несуть вибори до Верховної Ради за старою виборчою системою. Приклад Львова

Володимир Гірняк

З дочасної агітації починає свою виборчу кампанію Володимир Гірняк, який збирається йти до парламенту по 112 округу. На місцевих виборах 2015 року її маскували під рекламу інтернет-видання «Погляд». Цього разу його реклама з’явилася перед виборами ще до офіційної реєстрації кандидатом.

Що загрожує політикам за розміщення дочасної агітації?

Якщо стисло — нічого. У законі зазначено, що дочасна агітація заборонена, проте визначення, що нею є, а що — ні, немає. Та і притягнути таких хитрунів-політиків до відповідальності неможливо через відсутність санкцій.

Єдина ймовірність отримати за такі дії хоча б адмінпротокол від Нацполіції залежить від низки чинників. Зокрема, така реклама повинна висіти і після офіційної реєстрації кандидата у ЦВК, проте адмінпротокол випишуть не за дочасну агітацію, а за агітацію без вихідних даних. Та й відповідальна за це Національна поліція ніколи не діє в таких випадках самостійно, а реагує на порушення переважно після звернень активістів, журналістів чи просто небайдужих громадян.

«У чому проблема? Хай би собі висіла реклама, вона нікому не заважає...»

Проблема є, і вона багаторівнева. По-перше, користуючись відсутністю санкцій і пасивністю держави, політики умисно ігнорують законодавство. Це роблять люди, які претендують на написання законів для нас із вами, а також ті, хто вже пише ці закони. Якщо ж законів не дотримуються самі законотворці, то чому їх мають виконувати пересічні громадяни? Хитруючи з дочасною агітацією, політики підважують закони як такі, що геть не сприяє розбудові правової, демократичної держави. Виникає ситуація, коли всі все розуміють, однак юридично довести, що конкретна реклама є дочасною агітацією, неможливо.

Читайте також: За новими опитуваннями серед виборців рейтинг зростає лише у двох партій

По-друге, політики, які ігнорують вимоги закону й починають агітацію дочасно, фактично руйнують один з основних принципів демократичних виборів — рівність учасників виборчого процесу. Чому одні кандидати можуть вести кампанію лише в чітко визначених межах, а інші — значно довше й масштабніше? Які шанси на перемогу має той, хто вестиме кампанію впродовж місяця, порівняно з тим, хто робить це протягом двох місяців, а то й року?

По-третє, через дочасність агітаційної кампанії політики фактично уникають звітування про обсяги витрат на неї, а головне — про походження цих коштів. Очевидно, що донори, які фінансують таку активність, мають значний вплив на кандидатів, а також особисті економічні інтереси. Для того, аби зробити вибори якомога прозорішими та рівними для всіх учасників, в Україні запровадили кілька важливих норм: видатки на кампанію здійснюються лише з виборчого рахунку; розмір виборчого фонду не може перевищувати 4 тисячі мінімальних зарплат (близько 16 мільйонів гривень); кандидати повинні подавати проміжні та остаточні фінансові звіти, де має відображатися вся інформація про походження коштів та про витрати. А дочасна агітація дає змогу уникати всіх цих норм.

Чи можна розраховувати, що, ставши народними депутатами, ці політики врегулюють законодавство таким чином, аби закрити в ньому «дірки» та зробити правила рівними для всіх? Питання риторичне.

Фото Ігоря Фещенка та Олексія Роговика

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
18 Червня, 2019 18:25
666 ... коли то було сказане -- " ..Закон -- для багатого .. для бідного -- кара.." ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!