«Розвідка боєм», Або що відбувається на Харківському напрямку

1238 0
Останні декілька днів поширюється багато інформації про наступ росіян на півночі України, на Харківському напрямку. Голова Ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ Іван Тимочко пояснює, яка там ситуація, яку мету мають росіяни на цьому напрямку та чи зможуть вони вийти на адміністративні кордони Харкова.

На Харківському напрямку відбувається класична російсько-радянська операція, яку називають «розвідка боєм». Там йдуть бойові дії, ситуація напружена, але контрольована. Відколи ворожі сили проводять наступальні дії на цьому напрямку, їм не вдалося просунутися вглиб, а всього на декілька кілометрів. Це не відповідає їхньому задуму, який вони закладали. А людський ресурс, який росіяни втрачають там, не відповідає цілям операції. 

Тими силами й засобами, якими росіяни наступають, вони можуть сковувати наші війська на цьому напрямку, чи змушувати залучати додаткові резерви. Але це не та військова операція, яка кардинально змінить ситуацію, чи приведе їх до значних успіхів. Наразі це класична військова операція локального типу. Її завдання зовсім інші, ніж ті, які озвучують окупанти, намагаючись зробити її масштабною. 

Читайте також: Треба втрутися у свою щоденну рутину Або як економити світло

Їхньою метою може бути змушення нас розтягнути лінію фронту, залучити резерви. Зокрема, вони намагаються вивчити нашу оперативність реагування: наскільки швидко ми залучаємо резерви, куди підтягуємо їх, яка в нас мобільність військ. Також вони намагаються вивчити оборонні лінії, визначити наші потужності на цьому напрямку. 

Проте, на даному етапі, в окупантів немає можливості пробити лінію оборони українських військ чи відкинути їх з передових позицій. Так, вони проводять інтенсивні бої, але, потрібно розуміти, що наступ на Харківському напрямку ворожі сили розкручують інформаційно. Вони намагаються привертати увагу до цього у медійному просторі. 

Читайте також: росіяни можуть розпочати наступ на Сумську область, – Буданов

Ми не можемо сказати, що ця операція приведе росіян до прориву, чи виходу на адміністративні кордони Харкова. Вона не може вплинути на перебіг боїв, щобільше, оперативного військового значення вона не набула і навряд чи набуде.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!