Топ-5 музеїв поблизу Львова, або Що подивитись у Тиждень музеїв

15468 0
День музеїв у Львові вирішили продовжити на цілий тиждень.
Музей в Конопниці. Фото із фейсбук-сторінки музею

Музей в Конопниці. Фото із фейсбук-сторінки музею

Cьогодні, 18 травня, у світі відзначається Міжнародний день музеїв. У Львові цей день вирішили святкувати цілий тиждень. Директор туроператора «Відвідай» Ігор Губіліт розповідає про цікаві, але маловідомі музеї поблизу Львова, що можна відвідати з такої нагоди.

Я вибрав кілька музеїв, що розташовані біля Львова, є дуже цікавими і вартують уваги туристів. Переважно це не просто типові музеї – екскурсовод-указка-лекція-нудьга-байдужість, а цікаві та інтерактивні. Їх можна відвідати в екскурсіях Туроператора Відвідай або самостійно.

Конопниця

Товариство пошуку жертв війни «Пам’ять» створило унікальну військову історичну екскурсію «Жива історія». Це інтерактивний музей, в якому є понад 500 оригінальних експонатів, знайдених на розкопках, 18 одиниць цивільної та військової техніки, що знімалися в багатьох фільмах. Тут можна дізнатися та реально доторкнутися до об’єктів, що презентують Першу та Другу світові війни, часи УПА та сучасну московсько-українську війну. А розповість про це друг «Яр». Всі охочі можуть одягнути відтворений одяг тих часів, потримати в руках зброю та навіть поїздити на ретро-автомобілях за додаткову плату.

Басівка

Неподалік від Львова, у славному Басівському лісі, розташована одна з найкращих криївок в Україні. На основі двох бліндажів, що залишилися після Першої світової та українсько-польської баталій, воїни УПА створили підпільну друкарню, де зараз є музей-криївка. Саме на цю криївку, в якій перебували троє повстанців, напали 16 серпня 1955 року енкаведисти – це був один з останніх боїв УПА на Львівщині. За свою історію це місце стало об’єктом зйомок багатьох кінофільмів, що не дивно, адже відновлена підземна споруда складається з двох основних приміщень, з’єднаних 30-ти метровим тунелем. Також цікавими є оригінальний прохід попід залізничну колію та прогулянка чудовим лісом, де можна побачити рідкісний п’ятистовбурний дуб «5 братів».

Читайте також: Зі Львова – до моря. Розклад літніх авіарейсів та умови в'їзду

Брюховичі

Селище має бути відоме не лише своїми чебуреками, але й завдяки унікальному музею модерної скульптури Михайла Дзиндри. Музей нараховує 808 шедеврів абстрактного мистецтва різних форм і розмірів. Напрям мистецтва, репрезентований музеєм, сьогодні є одним з найперспективніших у світі. Це свято форми, динаміки, кольору та уяви, що підкреслює взаємодію людини, скульптури і природи, що надовго запам’ятається вам.

Суховоля

Зовсім недалеко від Львова розташований унікальний музей січкарні, що відкрив Микола Павлишин біля власного будинку. Все починалося як хобі, з однієї бабусиної січкарні, а зараз це найбільша колекція січкарень в світі, що нараховує близько 70-ти екземплярів від 30-ти виробників з 10-ти країн. Тут цікаво і дітям, і дорослим, бо де ще можна побачити як подрібнюється солома чи сіно, а також лущиться кукурудза. Особливо приємно також те, що територія цього музею під відкритим небом є надзвичайно доглянутою та охайною, а експонати є у зразковому стані.

Читайте також: У Європейському союзі показали «Сovid-паспорт». Коли його запровадять

Винники

За мальовничу природу у ХІХ столітті це передмістя Львова називали «маленькою Швейцарією». Перекази та легенди кажуть, що Винники збудували винороби, але мешканці міста жартують, що все збудоване тут з тютюнового диму, тому що на рештках замку в 1778 році була збудована перша в Україні тютюнова фабрика. Детально про все це і не лише можна довідатися в чудовому Винниківському краєзнавчому музеї.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!