У нас багато патріотів воюють і їх потрібно зберегти, або Ще раз про тероборону

4881 0
У нас велика кількість патріотів на війні, велика кількість готова йти в бій. Якість застосування людей на війні – це не тільки наближення нашої перемоги, але це збереження нашого майбутнього, генофонду нашої нації, тому Верховний Головнокомандувач має вирішити це питання.
Фото зі сторінки Володимира Зеленського

Фото зі сторінки Володимира Зеленського

Матері, дружини, які мають родичів у теробороні, написали колективного звернення до голови Львівської ОВА Максима Козицького, щоби їхніх чоловіків відвели із передової, першої лінії, оскільки вони не достатньо ще підготовлені і не оснащені відповідною технікою, аби вести бої. Тvoemisto.tv підготувало матеріал, аби з'ясувати, чому тероборонців відправляють у «гарячі точки» на схід без належної військової підготовки і оснащення. 

Український журналіст і військовий експерт Юрій Бутусов пропонує 15 кроків для вирішення проблем, які виникають із резервістами та теробороною на фронті.

Читайте також: «Зарубати слона кинджалом». Чому бійців з тероборони відправили у «гарячі точки»

Резервісти у складі ЗСУ та ТРО несуть втрати, роблять відеозвернення, родичі занепоєні та б'ють на сполох. Думаю, системна суспільна увага, без паніки, конструктивно, дозволить керівництву швидко ухвалити комплексне рішення. Бо покладатись, що колись цю проблему вирішить час та природній відбір не варто – не вирішать, і ціна такого відбору непомірна.

Мої пропозиції, як вирішити проблеми:

1. Зміни в організаційно-штатну структуру військових частин у першій лінії. Збільшити кількість офіцерських та сержантських посад у ланці рота-батальон, згідно зі структурою НАТО. Штаб батальйону ЗСУ – це 8 осіб, штат батальйону армій НАТО – 15-25 осіб. Це необхідно для забезпечення децентралізованого управління, для передачі паперових або дрібних функцій сержантам та солдатам, придатним для офісної служби, та збільшення часу та кількості командирів, офіцерів та сержантів, які задіяні у бойових діях.

2. Створення у кожному батальйоні своєї стройової частини, для прискорення вирішення кадрових питань. Хай фінансові та адміністративні питання вирішують у бригадах, але війна вимагає швидкого рішення військових питань на передовій, а не десь далеко на ТПУ бригади.

Читайте також: Місто-фортеця, або Чим є Львів для путіна

3. Ухвалення рішення про тимчасовий порядок призначення військовослужбовців на посади без урахування їхнього звання. Значна кількість старших офіцерів запасу, які є боєздатними, не можуть отримати призначення через те, що вищі командні посади заповнені, а на взвод-роту при цьому інколи доводиться приначати недосвідчених.

4. Дозволити призначати на посади у тимчасовому порядку за рішенням командира батальону військовослужбовців з досвідом бойових дій віком до 70 років на період активних бойових дій, якщо їхній фізичний стан це дозволяє.

5. Створити тимчасовий прискорений порядок переведення бійців до бойових частин у першу лінію, щоб забезпечити поповнення вмотивованим особовим складом частини, які несуть найбільше бойове навантаження. Тисячі вмотивованих воїнів сидять в тилу і не можуть перевестись там, де вони потрібні зараз.

Читайте також: 10 причин, чому перемога України важлива для світу

6. У складі резервних підрозділів та ТРО одразу після прибуття на фронт доцільно викликати добровольців, готових негайно виконувати завдання на передовій у складі пдірозділів, приданих до кадрових бригад. Після того, як ці добровольці виконають своє перше завдання, саме з їх складу треба призначати сержантів у резервні підрозділи.

7. Особовий склад ТРО та резервних бригад, який не підготовлений та невмотивований негайно йти на передову, потребує щонайменше 15 діб інтенсивної підготовки у зоні бойових дій, в плані тактики боротьби з піхотою та танками, окопування, медицини, поводження зі зброєю, порядку організації зв'язку. Для цього потрібно створити у зоні бойових дій тимчасові навчальні центри з залученням військовослужбовців кадрових бригад.

8. Введення в бій бригад та батальйонів резерву та ТРО, які не є злагодженими, потрібно робити поступово, крок за кроком. Нові бригади краще придавати кадровим бригадам, і розширювати зону відповідальності кадрових бригад. Тоді усі підрозділи нових бригад будуть придані штабам кадрових відповідного рівня, і зможуть навчатись. Вони мають відпрацювати, як робить система управління. Одночасно вони будуть вивчати місцевість очима кадрових офіцерів. З часом вони зможуть ефективно воювати самостійно у своїй смузі.

Читайте також: (Не) їдуть без екіпіровки. Чи забезпечує держава військового всім необхідним

9. Перебування на передовій має супроводжуватись хоча б короткочасною заміною з першої у другу лінію, щоб не допускати повного виснаження.

10. Проблеми забезпечення та життєдіяльність резервних частин та ТРО виникають саме через слабкість організації, тому за кожною резервною бригадою варто у взаємодії з громадянським суспільством та волонтерськими організаціями створити додаткову структуру логістики та підтримки з її рідної області, щоби спілкуватись з людьми, які погано орієнтуються у військовому побуті. Дніпровська військова адміністрація закріпила за усіма підрозділами ТРО області спеціальних кураторів, які додатково об'їзжають бригади ТРО спілкуючись з особовим складом.

11. Без забезпечення засобами зв'язку самостійне ведення маневрених бойових дій неможливе. При постановці завдань у першій лінії потрібно приділити першочергову увагу тактичному зв'язку в ланці взвод-батальйон.

Читайте також: Які ракети запускає росія на Львівщину і чому не всі вдається збити 

12. Верховна Рада має негайно ухвалити законопроект, який забороняє направлення на першу лінію військовослужбовців, які не пройшли базової військової підготовки. Депутатів ВР було б доречно для ознайомлення з реальною ситуацією направити на передові позиції нашої армії.

13. Військовому командуванню було б доречно ухвалити інструкцію та внутрішні документи для вдосконалення ситуації з застосуванням ТРО та резервних частин.

14. Військові адміністрації регіонів, які беруть участь у формуванні резервних бригад та ТРО, мають створити координаційні структури для постійної взаємодії на фронті та спілкування з рядовим особовим складом.

15. У нас велика кількість патріотів на війні, велика кількість готова йти в бій. Якість застосування людей на війні – це не тільки наближення нашої перемоги, але це збереження нашого майбутнього, генофонду нашої нації, тому це питання має бути розглянуте та комплексно вирішене під керівництвом Верховного Головнокомандувача. Він має вирішити це питання.

Це наша спільна справа, та наші життя.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

 

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!