Фото зі сторінки Володимира Зеленського

Фото зі сторінки Володимира Зеленського

«Зарубати слона кинджалом». Чому бійців з тероборони відправили у «гарячі точки»

47725 0
«Робота на блокпостах, перевірка документів, боротьба проти невеликих ДРГ, зачистка приміщень – так, нас цьому вчили. Тепер же ми лежимо мордочками в лісовій траві і кожен молиться тому, в кого вірить: Богові, дружині, дітям чи онукам», – пише журналіст і боєць Львівської тероборони Микола Савельєв із передової.

У Тетяни Метик – четверо дітей – 9, 7, 4 і 1,5 рочки. Найменшеньке сидить у неї на руках і тулиться до плечей під яскравим сонечком. Чоловік Тетяни – кандидат наук, викладач у коледжі від Національного лісотехнічного університету України, пішов у тероборону. Після Великодня його відправили воювати на схід і зараз він виходить на зв'язок раз на день, аби сказати дружині, що з ним усе добре. Тетяна каже, що чоловік пройшов два місяці військової підготовки, і якщо з ним, не дай Боже, щось станеться, то, хто подбає про її чотирьох діток. Бійці тероборони пішли добровільно захищати свій дім, а тепер складається враження, що їхнє життя не цінують.

«Чоловік пішов у тероборону. Я дала згоду, бо то мало бути у межах області. Але зараз вони на самій лінії фронту. Ми дуже переживаємо, не знаємо, чим допомогти. Він може загинути, і діти – залишитися без батька… Я не спеціаліст, але піхоту має супроводжувати військова техніка, а їх кидають самих під танки, артилерію. Дуже небезпечно. Таке враження, що не рахуються з їхніми життями. Там багато інтелігенції, відомих людей у Львові, які щиро захотіли захищати Україну, але без належного оснащення і військової підготовки – несправедливо кидати їх на поталу ворогу», – каже вона.

Так не можна...

Жінки, сестри, матері і дівчата тероборонівців зібралися біля Львівської обласної військової адміністрації. Вони підготували колективне звернення до голови ЛОВА Максима Козицького, що їхніх чоловіків відправили на завдання у зону бойових дій Луганської і Донецької областей на нульову і першу лінії.

Авторки звернення пояснюють, що на момент вступу чоловіків до лав тероборони, закон визначав, що сили тероборони є допоміжними для ЗСУ і мають виконувати завдання поза районами ведення бойових дій. Але уже після Великодня їх відправили на схід, на передову, хоча закон, який дозволяє відправляти бійців тероборони в райони бойових дій, ухвалили лише 3 травня.

Жінки наголошують, що у тероборону записалися добровольці різного віку і різних професій, але більшість не служили в армії, і тепер без належної підготовки їх відправляють у бій проти танків і артилерії з автоматами, і що вони на одному бусі змушені протистояти ворогу, який б'є зі всіх видів важкого озброєння. За їхньою інформацією, яку не розголошують, є вже відомо про загиблих і поранених.

«Вони – не дезертири – в чому їх можуть звинуватити, вони добровільно пішли в тероборону. А під трибунал мають йти ті, хто віддає накази без підготовки і оснащення йти їм проти танків з автоматом», – наголошує одна із жінок.

Відповідно, вони у зверненні просять ЛОВА, якій довірилися тероборонівці, вивести батальйони 103-ї бригади територіальної оборони з зони бойових дій.

У жінок виступають сльози, вони залишилися із неповнолітніми дітьми, є такі, що мають дітей з інвалідністю. 

«Треба мати вишкіл, зброю, техніку. Нею володіють військові на 1-2 лінії, а їм сказали приймати бій проти артилерії, мінометів, ракет. Мій чоловік ще 24 лютого зразу о 07.00 ранку пішов на Батуринську, 2. Його ніхто тоді не зупиняв, та ніхто не знав, що вони будуть у зоні бойових дій. Так, пройшло два місяці, але ж вони стояли на блокпостах, мали військовий вишкіл 3-4 дні. І мій чоловік приїхав додому з блокпоста, сказав, що вони їдуть, що у них буде 3-4 лінія. Він розповідав, що не знає, як вони вилізли з тої позиції перед тим, як туди влетіла ракета… У когось сім'я, діти, а там є молоді хлопці, які навіть окопуватися не вміють», – розповідає одна із жінок і авторок звернення.

«Нас цього не вчили…»

Микола Савельєв, боєць Львівської ТРО, який зараз на сході, повідомив, що вони перебувають під обстрілами, описав ситуацію під час одного із боїв.

«Ми лежимо вже четверту годину, очікуючи якоїсь команди. Якщо евакуація чи відхід – це каша, тривожний сон, можливо вдасться помитися, якщо ж прийде команда – ВПЕРЕД – це майже стовідсоткова смерть, бо перемогти БТРи і БМП автоматними чергами – це те саме, що намагатися зарубати слона кинджалом. Шансів нема, але тебе потім можуть назвати героєм… у небі ширяє російський «Орлан», це «Око Саурона», який методично корегує вогонь арти по всьому, що рухається. Тому, ми заклякли в кущах і не ворушимось», – розповідає він.

Савельєв каже, що бійці тероборони мають досвід зачистки приміщень і боротьби проти невеликих ДРГ, але не відкритої війни із російськими військами.

«Той, хто скаже: «Та вас цьому вчили» – просто не розуміє, про що говорить. Робота на блокпостах, перевірка документів, боротьба проти невеликих ДРГ, зачистка приміщень – так нас цьому вчили.Тепер же ж ми лежимо мордочками у лісовій траві і кожен молиться тому, в кого вірить: Богові, дружині, дітям чи онукам», – ділиться боєць.

Він також говорить, що за 14 днів на сході вони так і не побачили нової зброї від Заходу, яка буцімто переламає хід війни.

«Ми добровольці, котрі йшли в ТрО боронити свою землю, тому нарікати нема на кого. Місцеві донецькі бійці ТрО розповідають, що чергують добу-через дві (дві доби вони вдома) і страшенно дивуються, що ми, «тереошники», у першій лінії. Ми – теж», – зізнається боєць.

На тому, що на війну потрібно відправляти підготовлених людей, акцентує військовий експерт, журналіст Юрій Бутусов. Він пропонує ухвалити закон про обов'язкову програму інтенсивної підготовки для бійців тероборони не менше 30 діб, аби на війну їхали підготовлені бійці. Один взвод з 30 піхотинців, який якісно готували один місяць на війні, важливіший за батальон, який поїхав на фронт після кількох днів занять, наголошує Юрій Бутусов. Він каже, що Україна насправді має багато людей, готових воювати, але Україні не вистачає саме підготовлених для війни.

Як формувалася тероборона?

Тероборону на Львівщині почали формувати із січня цього року. Із початком вторгнення росії у лави тероборони записалися тисячі добровольців, які вирішили захищати свої домівки і землю від ворога. Ще у січні командир тероборони Львівщини Валерій Курко в інтерв’ю Тvoemisto.tv пояснив, що тероборонівці підпорядковуватимуться ЗСУ і що теоретично їх можуть відправити у східні області.

Загалом на Львівщині сформували дві бригади: 103-ту (на базі семи батальйонів у Львівській області) і 125-ту як тероборону Львова, бо це місто-мільйонник (яка складається із п’яти батальйонів).

На початках бійці тероборони були залучені до охорони порядку, патрулювання міста, контролю на блокпостах. Хоча за законом завданнями тероборони є: охорона та захист держкордону, охорона органів держвлади, військового управління, забезпечення стратегічного (оперативного) розгортання військ, охорона та оборона важливих об’єктів і комунікацій, боротьба з диверсійно-розвідувальними силами та підтримання режиму воєнного стану. 

Після Великодня бійців 103-тої бригади Сил територіальної оборони Збройних Сил України відправили на схід. Вчора стало відомо, що на фронті 5 травня загинув 27-річний боєць тероборони із Львівщини – уроджень села Старичі на Яворівщині Ігор Перон. Захисник віддав життя, виконуючи бойове завдання, він загинув унаслідок ракетного обстрілу росіянами.

Чому тероборону кинули в «гарячі точки»?

Командування 103-ї окремої бригади Сил територіальної оборони Збройних Сил України пояснює, що всі військовослужбовці тероборони виконують сьогодні свій конституційний обов‘язок. «Кожен, хто вступив до лав Сил територіальної оборони ЗСУ, зробив цей вибір добровільно та відповідально. Склав військову присягу та виконає свій обов’язок», – йдеться у заяві.

Командування бригади запевняє, що робить все необхідне, аби зберегти життя воїнів. Там також додають, що рівень матеріального та технічного забезпечення є високим.

Заступник голови Львівської ОВА Віталій Загайний у коментарі Тvoemisto.tv повідомив, що військова адміністрація не має жодного впливу на розташування позицій чи відведення тероборони, відколи цей підрозділ перейшов у підпорядкування ЗСУ. За його словами, у ЛОВА відбулося кілька зустрічей із жінками на цю тему, на яких було присутнє керівництво тероборони, вони на всі зауваження реагують і мають донести інформацію до військового начальства. 

На запитання, чи можна відвести підрозділи на 3-4 лінію, то Віталій Загайний пояснює, що така передислокація можлива, і чи може ЛОВА цьому сприяти зверненнями чи листами.

«Подібного роду звернення є, ми апелюємо, щоб звернути на цей підрозділ увагу... На зустрічах з жінками присутнє керівництво тероборони, вони мають довести цю інформацію до військового начальства. Є на війні випадки, коли той чи інший підрозділ забирають з місця перебування, такі випадки трапляються, коли командування ЗСУ приймає рішення перевести військових у глибокий тил.

Повірте, не було задумом ставити їх (тероборонців - ред) на передову частину. Якщо ми говоримо про обстріли, то треба розуміти, що обстріли проводяться із відстані і 10, і 20 кілометрів, і це точно не перед, але обстріли мають місце, вони мають місце також і по містах глибокого тилу. Зрозуміло, що ближче до лінії вогню обстріли більш рясні, там застосуються Гради», – говорить Віталій Загайний.

Посадовець каже, що ЛОВА також старається сприяти із забезпеченням 103-тої бригади на сході.

«Я розумію цих жінок, чиї рідні там є. Але ми теж маємо не втрачати раціональний погляд. Складніше озброєння не потрібне підрозділу, яке є на передовій частині. А щодо бронежилетів тощо, то в ефірі вашого телебачення я уже говорив, що для мене джерелом інформації є командування бригади. І минулого тижня ми відправили додатковий вантаж  з бронежилетами нашим хлопцям, і дві карети швидкої дорпомги, забиті допомогою різного профілю. Тому, комунікація є. Є можливість у командира замовити окремі потреби за рахунок обласної програми. Ми, наприклад, маємо зараз запит на мобільні станці Мотороли – на позиції, де зараз перебувувають наші підрозділи», – додає він.

Христина Гоголь

Фото: Іван Станіславський/Твоє місто

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

Війна і наступ Росії

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!