Великий план залізниці або Чи потрібна нам євроколія до Скнилова?

8728 2
Замість євроколії до Скнилова, яка дублюватиме наявні маршрути, можна сполучити Львів з Варшавою.
Фото: prykordonnya.info

Фото: prykordonnya.info

Днями керівник «Укрзалізниці» Євген Кравцов заявив, що «УЗ» готова за рік збудувати євроколію з Мостиська-2 до станції «Скнилів»Член правління ГО «Лінія102.Юа» та позаштатний радник голови ЛОДА Віктор Гальчинський розповідає, що розмови про євроколію тривають вже близько десяти років і аналізує, чи справді нам потрібна євроколія до Скнилова. 

Спершу про великий план. «Укрзалізниця» має намір від Скнилова до кордону з Польщею в Мостиськах прокласти понад 70 км колії. Також заплановано реконструювати вісім станцій та збудувати інфраструктуру на вокзалі Скнилова. Залізничники фактично хочуть перетворити Скнилів на залізничний хаб міжнародних поїздів та запустити звідти до залізничного вокзалу та аеропорту Львова експрес-поїзд. Та чи справді це так просто?

Насамперед, хороша новина в тому, що європейські поїзди зможуть доїжджати без зміни коліс аж до Львова. Щоправда, заявлений доїзд за 3,5 години до Кракова – на жаль, нині нереальний. І не тільки тому, що найшвидший пасажирський поїзд з польського Перемишля доїжджає до Кракова за 2 години 56 хвилин. Звісно ж, за півгодини на добрій швидкості поїздом до Перемишля доїхати реально. Але не можна – тому що державний кордон.

Нині поїзд зі Скнилова зможе дістатися за 30-40 хвилин до станції Мостиська-2. Але потім має ще мінімум 40 хвилин простояти на платформі на час прикордонно-митних процедур з українського боку. Майже стільки ж – з польського. На сьогодні на годину скоротити час контролю можуть тільки потяги «Інтерсіті+», які доїжджають до Перемишля за дві години завдяки проведенню прикордонно-митних процедур під час руху поїзда. Наразі це експеримент, такий контроль може запрацювати для всіх поїздів зі Львова до європейських міст, коли уряд відкриє залізничний пункт пропуску «Львів». А він має бути на станції «Львів», але не «Скнилів».

Залізничники переконують, що обрали «Скнилів», щоб забезпечити зручне сполучення з аеропортом «Львів» та розвантажити головний залізничний вокзал.

Дійсно, від Скнилова до терміналу аеропорту невелика відстань – лише три кілометри. Але і від головного вокзалу до аеропорту – теж приблизно три кілометри.

Щоб було зручно добиратись, зі Скнилова хочуть запустити залізничний експрес до львівських вокзалу та аеропорту.

Але насправді це буде непросто зробити: колія має пройти або через житлові квартали, або через територію підприємств чи того ж аеропорту. Складно уявити, що землю під колію буде знайдено або скільки займуть часу перемовини.

А без такого експресу єдина користь від перенесення поїздів на Скнилів – завантаження тролейбуса №7, маршрут якого тоді треба продовжити до аеропорту. Знову ж таки, тролейбусний чи автобусний експрес до аеропорту можна запустити і з головного вокзалу, нагадую, відстань приблизно однакова.

Якщо ж говорити про автостанцію, то за кілометр від станції «Скнилів» розташована лише локальна АС «Західна» для маршруток західного напрямку. Натомість зі Скнилова до головного автовокзалу Львова навіть трохи далі, ніж від головного вокзалу.

Також варто нагадати, що сьогодні на напрямку Львів-Мостиська-Перемишль вже є жвавий рух широкою колією. Це два потяги «Інтерсіті+», поїзд «Одеса-Перемишль» і нічні рейси «Львів-Варшава» та «Львів-Вроцлав». Завдяки цим напрямкам Перемишль за останні три роки став пересадковим хабом для дальших подорожей до Європи.

З 15 грудня УЗ та польська залізниця запустила маршрут Львів-Берлін з пересадкою в Перемишлі, відповідно до якого курсує додатковий поїзд Львів-Перемишль. На підході – маршрути з Перемишля до Відня і Праги, підлаштовані під розклад українських поїздів. Сьогодні цей шлях є найшвидшим і найкомфортнішим способом потрапити до Європи наземним транспортом без черг на кордоні.

Враховуючи це, сьогодні капітальні ресурси варто використовувати не для дублювання успішних сполучень, а на створення нових можливостей перетину західного кордону. Це – насамперед добудова колії євростандарту з Рави-Руської до Львова, яка дасть змогу запустити швидкісне залізничне сполучення Львів-Люблін-Варшава. Сьогодні в напрямку Любліна немає жодного пасажирського потяга. Ще одним розширенням можливостей поїхати на Захід є відновлення закинутої євроколії за маршрутом Перемишль-Нижанковичі-Хирів-Заґуж (Загір’я).

Відкриття цього напрямку дасть можливість мешканцям Старосамбірського району швидше доїжджати до Перемишля, а також стане єдиним громадським транспортом для поїздок до Польщі в бік Устриків-Долішніх – сьогодні там немає навіть автобусного сполучення.

Для польських пасажирів ця колія дасть змогу швидше доїжджати до Трускавця, Стрия і Моршина. Польська сторона готова витратити на реновацію цього напрямку 40 мільйонів злотих – за умови, що українці зроблять свою частину та організують пересадкові маршрути для дальших подорожей.

На моє переконання, запустивши ці напрямки, можна братись і за євроколію з Мостиськ. І не обов’язково до Скнилова, краще вже до Львова. Бо якщо ми за десять років згадали про будівництво євроколії, то маємо й пам’ятати про намір відкрити міжнародний вокзал на станції «Львів», як і планувалось – між приміським і головним вокзалами.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Колонка підготовлена в межах спецпроекту «Рік комфортного пересування». Партнер проекту — компанія EasyPay — найбільший небанківський оператор платіжних та фінансових сервісів в Україні. Свої ідеї та пропозиції для вдосконалення міської мобільності можете надсилати за адресою: Tvoemisto.tv@gmail.com, у темі листа зазначивши «Рік комфортного пересування у Львові». Важливі думки ми опублікуємо на сайті та озвучимо під час експертних дискусій.


Читайте також:
26 Січня, 2020 21:28
Sergiusz Євроколія потрібна по всій Україні.
16 Грудня, 2019 14:34
Володимир Автор припустився деяких помилок. Не 3, а всі 5 кілометрів по існуючій інфраструктурі. 3 км від Скнилова до терміналу може бути лише, якщо від злітною смугою прокласти тунель і завозити людей одразу в термінал по прямій. З іншого боку, станція Скнилів і вулиця Авіаційна - це якась діра, в якій зупиняються лише приміські поїзди. Там нема нічого. Тобто, треба розбудовувати все - від приміщень, платформ, до інфраструктури. Крім того, не можна рахувати просто кілометрами. Ра[***]те часом в дорозі - дістатися з головного вокзалу до аеропорта - це подолати Привокзальну і Городоцьку. В години пік це може бути складно. Так само - головний автовокзал. Ніби близько, але порівняти доїзд через Городоцьку-Кульпарківську-Наукову-Стрийську і, практично, прямий по обїзній - це зовсім різні цифри. Порівнювати з колією на Раву-Руську взагалі не коректно. Цей відрізок - це доволі звивиста і не електрифікована колія, яка до того ж в поганому стані. Про швидкісний рух там говорити просто не реально. А прокласти нову колію через тамтешні пагорби - це суми на порядок(порядки) більші. Крім того, з польського боку (станція Верхрата і станція Хребене) нема навіть приміського сполученя і напрямок Люблін-Варшава може бути єдиним.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!