Замість класичних ДЮСШ – хаби спортивних послуг. Як це працюватиме на Львівщині

2476 0
Спортивні школи потребують перезавантаження. І йдеться не стільки про осучаснення тренувальних баз, скільки про зміну підходів до роботи. Під час війни ми не знаємо, скільки ще часу буде змога бюджетним коштом відшкодовувати витрати на забезпечення збірних команд області чи національних збірних, оренду приміщень або придбання дороговартісного інвентарю. Тому вже зараз школи, клуби та спортивні федерації мають навчитися самостійно заробляти кошти для свого утримання та розвитку, переконаний Роман Хім’як, керівник управління молоді та спорту Львівської ОВА.
ЗАНЯТТЯ У ЛЬВІВСЬКІЙ ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКІЙ ШКОЛІ З ГІРСЬКОЛИЖНОГО СПОРТУ. ФОТО ІЗ ФЕЙСБУКУ

ЗАНЯТТЯ У ЛЬВІВСЬКІЙ ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКІЙ ШКОЛІ З ГІРСЬКОЛИЖНОГО СПОРТУ. ФОТО ІЗ ФЕЙСБУКУ

На Львівщині ми вже розпочали цей трансформаційний шлях одними з перших в Україні. Із початку 2024 року платні послуги мають з’явитись у кількох школах. Ми започатковуємо ці зміни на рівні обласних спортивних закладів. Це і Львівська обласна спортивна школа, що у Стрийському парку, і профільні школи – з гірськолижного спорту, веслування на байдарках та каное, тощо. Загалом у них різні види спорту опановує понад 5 тисяч дітей.

У більшості керівниками та тренерами цих спортивних шкіл сьогодні є люди доволі молодого віку. Багато з них мають власний досвід роботи в приватному спортивному секторі. Тому перенести кращі кейси з  бізнес-середовища в державний мало б стати цілком посильним завданням. А далі цілком реально масштабувати цей досвід на дитячо-юнацькі спортивні школи громад, особливо у більших містах.

Чи означає це, що раніше безкоштовні секції стануть платними? Абсолютно ні. Ми й надалі продовжимо фінансування шкіл і шукатимемо додаткові ресурси для їх вдосконалення. Йдеться про впровадження додаткових послуг. Таких, які поки або розвивають тільки приватні структури і які є малодоступними для більшості.

Які ж послуги можуть надавати спортивні школи? Їх спектр дуже широкий. Це перш за все, організація навчально-тренувальних занять та спортивно-масових заходів для різних вікових та цільових груп. На практиці – це, до прикладу, триденний табір для підлітків, на якому можна спробувати себе у різних видах спорту. Також школи зможуть продавати абонементи на відвідування тренажерних залів чи басейнів. Чи на групові або індивідуальні тренування для дорослих. А ще – здавати в прокат обладнання для тренувань.

Читайте також: Дитячо-юнацьку спортивну школу у Львові хочуть відремонтувати за 11 млн.

Ще одним напрямком роботи має стати підготовка та підвищення кваліфікації тренерів і фахівців галузі фізкультури та спорту. Заслуженим тренерам України, Заслуженим майстрам спорту України, які працюють у цих школах, точно є чим поділитись. Крім того, вони можуть надавати консультації щодо організації спортивних занять, розробляти відповідні програми і комплекси вправ.

Чи буде просто втілити це на практиці? Правила гри в українському спорті визначає великою мірою вже застаріле законодавство. Великі зміни залежать не лише від нас, а й від законотворців особливо в частині змін до оподаткування. Тому окрім локальних змін, будемо комунікувати як з Міністерством молоді та спорту, так і з профільним Комітетом Верховної ради.  

Розвиток підприємливості матиме ще один не менш важливий наслідок – зміни у ставленні та підходах до взаємодії з дітьми та їх батьками. Кожен, хто переступатиме поріг школи, буде потенційним клієнтом. І це формуватиме правильний тон комунікації та розуміння потреб. А самі школи мають перетворитись на своєрідні хаби спортивних послуг для мешканців громади.

Все це спрямоване не лише на те, щоб зробити школи більш спроможними. Такими діями ми хочемо надати вільний доступ до спортивної інфраструктури значно більшій кількості мешканців області, доступними інструментами та новими механізмами збільшити кількість мешканців Львівщини, які регулярно займаються фізичною активністю та спортом, з чинних 17% до середньоєвропейського показника – 40 відсотків.

Читайте також: Біля Львівської психіатричної лікарні облаштують дитячу спортивну школу

Для довідки.

Список спортивних шкіл на Львівщині:

1. Спеціалізована дитячо-юнацька спортивна школа олімпійського резерву «Веслярик»

2. Комплексна дитячо-юнацька спортивна школа №1 СКА

3. Львівська обласна дитячо-юнацька спортивна школа

4.Спеціалізована дитячо-юнацька спортивна школа олімпійського резерву №1

5.Львівська обласна дитячо-юнацька спортивна школа людей з інвалідністю «Галичина»

6. Спеціалізована дитячо-юнацька спортивна школа з гірськолижного спорту «Динамо»

7. Комплексна дитячо-юнацька спортивна школа  «Атлет»

8. Спеціалізована дитячо-юнацька спортивна школа олімпійського резерву №2

9. Комплексна дитячо-юнацька спортивна школа імені Юрія Кутенка

10. Комплексна дитячо-юнацька спортивна школа імені Дмитра Сидорука

11. Спеціалізована дитячо-юнацька спортивна школа олімпійського резерву «Спартаківець»

 

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!