«Малята, де ваші маски». Репортаж із карантинного Інтерсіті зі Львова

11089 0
26 червня «Укрзалізниця» відновила залізничне сполучення зі Львова. Поки що запустили лише 4 поїзди: три до Києва і один до Одеси. Tvoemisto.tv проїхалося першим карантинним рейсом зі Львова та розповідає, чи дотримувались пасажири маскового режиму та як підготувався вокзал.

Вокзал прокидається

Через ремонт Чернівецької вхід до вокзалу за три місяці, поки він відпочивав від пасажирів, майже не змінився: весь у ремонтах. Щоправда біля входу, крім «онурівців», побільшало й звичайних людей із валізами.

Двоє поліцейських стоять на вході у вокзал, перегукуються між собою, але пасажирів не рухають.

Перевіряти їх на дотримання карантинних обмежень, якщо це так можна назвати, доручили працівнику вокзалу. Дядечко середніх років у масці чекає з безконтактним термометром у дверях.

«Ей, малята, а де ваші маски?», – запитує він у двох хлопців років п’яти-шести. Тим часом їхній тато на сходах порпається у валізі, шукає одноразові медичні маски. Без них на вокзал, каже, не впустять.

Термометр, такий як у «Сільпо» чи «Ашані», підносять до руки на менше секунди.

Приміщення вокзалу, мабуть, таким пустим ще не було. Біля кас поодиноко стоять пасажири першого карантинного рейсу «Львів – Київ».

Поїзд приїхав завчасно, але двері відкривати не поспішає. Разом із відновленням пасажирського залізничного сполучення запрацювали й кіоски з булками, крекерами та водою, які з утричі вищими цінами теж чекають на своїх покупців.

На пероні люди не сильно намагаються дотримуватись карантину. Маски, традиційно, на шиї чи в руках. Запах мастил залізниці швидко збиває тугу за потягами, яких не було з 17 березня.

Через один

Потяг нарешті відчиняє двері пасажирам. Немає традиційних черг, стюартів на вході чи додаткових перевірок. Береш – заходиш.

У салоні чисто, відчутний легкий запах антисептика, до якого вже давно звиклось, як до улюблених парфумів. Розсадка таки через один, як і обіцяли на сайті «Укрзалізниці»: на двомісних рядах – один пасажир, а тримісних – двоє. Місце посередині – порожнє.

На першому місці скупчилася компанія молодих хлопців та дівчат. Їдуть до Хмельницького, розповідають, що чули про 76 випадків коронавірусу у Кривчицькому психоневрологічному дитячому диспансері, які виявили за добу. Далі говорять про різне.

«А я ще встиг поїхати зі Львова, коли був останній поїзд. Квитки тоді розкупили дуже швидко, тож мені пощастило», – розповідає хлопець із компанії.

Частина пасажирів причаїлися біля вікна, без масок узагалі або будь-де, тільки не на роті й носі.

«Шановні пасажири, вас вітає місто-герой Київ. За кілька хвилин ми прибуваємо до кінцевої станції», – говорить на весь вагон приємний жіночий голос.

Це здіймає легкий сміх серед присутніх.

Пасажири потруху розсідаються. Ті, хто були в масках, знімають їх, після чого дезінфікують руки. Поїзд рушає.

Кафе не працює

За хвилин 15 салоном починає ходити стюарт, перевіряє температуру, як може, дивиться на квитки і паспорт. Мій сусід навпроти з вираженою нежитю навіть для стюарта маску не одягнув, зауваження не отримав. Усю дорогу намагався прикривати лице рукою чи носовичком. І на тому, дякую.

«Шановні пасажири, на час карантину у вагоні №3 не працює кафе, вибачте за незручності», – каже той же приємний жіночий голос.

Поки що майже нічого не нагадує, що в світі вже три місяці – пандемія невідомого вірусу, від якого досі немає ліків.

Далі більш суворий чоловічий голос каже у гучномовець, що у нас таки є «епідемія гострої респіраторної вірусної інфекції. Шановні пасажири, дотримуйтесь карантинних обмежень».

Цієї поїздки ніхто так і не спробує WOGівські хот-доги, не підключиться до вайфаю, хоча тут якраз без сюрпризів, і, вочевидь, не познайомиться з сусідом. Зате можна зручно розкинутись на два крісла і навіть таки поспати.

Стюарт ще кілька разів пройдеться вагоном, але без зауважень. Його час від часу змінюватиме прибиральниця. Але немає кафе – немає сміття.

Поїздка карантинним чи то посткарантинним потягом мало чим відрізняється від звичайної: квитки не подорожчали, посилених перевірок немає. Хіба що напівпустий салон десь нагадує, що світ зупинився на три місяці і потроху, попри рекордний ріст нових хворих по Україні та спалах у Львові, повертається до життя.

Вікторія Ейсмунт

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Матеріал підготовлений у межах спецпроєкту «Мобільне місто»

 

Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто»  це медіа, якому справді можна довіряти.

Якщо Вам подобається те, що ми робимо  долучайтеся до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!

Що отримають члени спільноти Tvoemisto.tv:

  • ексклюзивні e-mail розсилки
  • доступ на спеціальні закриті події для Спільноти
  • можливість голосувати за теми матеріалів та публічних дискусій, які планує редакція
  • можливість стати експертом «Твого Міста»
  • ексклюзивне друковане видання з доставкою додому/в офіс (щодвамісяці)
  • у майбутньому – знижки у мережі партнерів «Твого Міста».

 


+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!