Фото: Іван Станіславський

Фото: Іван Станіславський

Що у Львові з транспортом. Інтервʼю з директором департаменту мобільності

15967 0
Транспортна система Львова є приводом для дискусій та непокоїть багатьох містян. Із настанням нового навчального року ситуація із заторами на дорогах тільки погіршилася. Про те, скільки одиниць нового транспорту закуплять, чому не вдається знайти водіїв та чи будуть підвищувати вартість проїзду, розповів Tvoemisto.tv директор департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури Львівської міської ради Олег Забарило.

Олег Забарило

Яка ситуація з тендером на автобуси та закупівлею 10 трамваїв? Тендерну документацію ще в 2021 році погодили в ЄІБ. Банк тоді планував виділити Львову понад 12 мільйонів. Чи провели цей тендер?

Уже організовують їх доставку. Навіть під час воєнного стану «Електрон» нам постачає п’ятисекційні трамваї на 250 осіб у межах проєкту взаємодії з Європейським інвестиційним банком. Теоретично до кінця року ми мали б отримати решту трамваїв (вже сім із 10 отримали – Ред.). Що стосується автобусів, торік ми розпочали тендер на придбання 68 одиниць для АТП-1, однак упродовж періоду оцінки пропозицій їхня вартість зросла. Отож передали пропозиції в банк у першому півріччі цього року. Водночас знову надійшли звернення від учасників, що ціни зростають, тому вони не можуть повністю налагодити випуск трамваїв. Зараз, згідно з процедурою банку, відбувається розгляд повторного збору пропозицій від учасників, щоб ми могли рухатися далі. З першого півріччя наші пропозиції перебувають на розгляді банку. Тобто ці процеси затягуються.

Tvoemisto.tv дізналося, що людям на візках важко пересуватися Львовом. Мовиться, зокрема, про непристосований до їхніх потреб громадський транспорт. Скільки у Львові є низькопідлогових трамваїв, тролейбусів та автобусів? Чи всі вони в належному стані? Чи планують закупити новий низькопідлоговий громадський транспорт?

Зараз у місті найгірша ситуація з трамваями. Серед комунального транспорту є 16 низькопідлогових трамваїв, це «Електрони», інший рухомий склад досить тривалої експлуатації, тому це не низькопідлогові трамваї. З тролейбусами ситуація краща: маємо 65 одиниць низькопідлогових. Найкраща ситуація з низькопідлоговістю в АТП-1 – 225 автобусів, переважно МАЗ та «Електрон», які ми придбали свого часу в лізинг. Також серед приватного транспорту маємо «Успіх БМ», до 20 їхніх низькопідлогових автобусів їздять Львовом. Ті автобуси, які ми хочемо закупити від ЄІБ, допомогли б підвищити відсоток низькопідлогового транспорту в нашій громаді.

У 2022 році Львів просив у Німеччини вживані трамваї. Також відомо про можливість отримання трамваїв від Швейцарії. Чи передадуть їх? І якщо так, то на яких умовах, коли і скільки?

Справді, можливість отримати берлінські та швейцарські трамваї є. З цими країнами ми наразі контактуємо стосовно їх передачі. Це досить тривалий процес, але є позитивні зрушення. Тривають двосторонні консультації, ми отримуємо запити від цих міст стосовно мережі електротранспорту Львова та придатності їхніх трамваїв. У жовтні колеги зі Швейцарії воліли б приїхати до нас, щоби вивчити на місці, чи підходить наша система для їхнього рухомого складу електротранспорту. Прийматимемо делегацію і будемо рухатися далі.

На початку 2020 року розпочали ремонт вулиці Шевченка. Після її відкриття на ділянці квазікільця стабільно утворювалися затори. Чи вдалося вирішити цю проблему? Чи будуть там щось облаштовувати, змінювати для оптимізації руху?

Одразу після відкриття вулиці Шевченка почали утворюватися затори з виїзду із вулиці Ярослава Мудрого, однак уже вдалося відрегулювати циклічність світлофора таким чином, що транспорт доволі якісно перетинає перехрестя. Інша ситуація з квазікільцем, цей вузол щодня перетинає безліч транспорту. Ми здійснили ґрунтовне моделювання й коригування світлофорного регулювання. Тимчасово забрали смугу для громадського транспорту, щоб автомобілі, які рухаються з вулиці Шевченка, мали можливість по двох смугах заїжджати на квазікільце і швидше з нього виїжджати. Це трохи покращило ситуацію. Однак почався новий навчальний рік, збільшилася кількість транспорту, тому затори там утворюються. Наразі ЛКП «Львівавтодор» консультується з іноземними колегами і працює над тим, щоби знайти додаткові механізми врегулювання ситуації.

Читайте також: Реорганізація руху на Шевченка. Чи покращило це ситуацію на перехресті 

Відомо, що планували закупити ще 50 електронних табло для зупинок громадського транспорту. Коли це відбудеться? 

Цього року в бюджеті міста передбачили кошти на закупівлю 14 електронних табло. Ми розпочали попередню процедуру, а саме відбір цінових пропозицій. Зараз очікуємо від компаній, спроможних поставляти таке обладнання, цінові пропозиції. До кінця цього місяця офіційно оголосимо закупівлю. Орієнтовно склали список локацій, де плануємо розмістити ці табло. Найбільше – в центральній частині міста, зокрема на проспекті Свободи та біля готелю «Львів». Також електронні табло розмістимо біля автостанції №2 та на перехресті вулиць Стрийська – Наукова. Сподіваємося, це станеться у жовтні. 

У Львові планували запровадити безготівкову оплату на всіх маршрутах міста до кінця літа 2023-го. Чому не вдалося цього зробити і які є проблеми з безготівковою оплатою в транспорті, де її тестують?

Безготівкова оплата діє на шести маршрутах. Її запустили в тестовому форматі для того, щоби проаналізувати всі можливі ризики. Після усунення недоліків і відточення всіх процесів плануємо запустити повноцінну безготівкову оплату на всіх маршрутах у Львівській громаді. Зараз доопрацьовуємо внутрішню взаємодію між операторами та перевізниками щодо руху коштів, а також програмне забезпечення щодо мікроелектроніки та нашої компанії-підрядника. 

Коли побачимо, що все працює бездоганно, безготівкова оплата з’явиться на всіх маршрутах Львова. Зараз розглядаємо варіант ще трьох маршрутів.

Читайте також:  Е-квиток на Львівщині. Коли запрацює безготівкова оплата на всіх обласних маршрутах  

Які це будуть маршрути?

Ми ще аналізуємо це питання, тому повідомимо за тиждень. Безготівкова оплата потребує аналізу, як вона працює в повноцінних умовах. Важливо отримувати швидку інформацію про кількість валідацій і суму коштів, отриману в кожному транспортному засобі на маршрутах. Це потрібно для успішної взаємодії з перевізниками. Тестування показало, що знадобляться глибші, ґрунтовніші звіти, які свого часу не заклали в технічне завдання при закупівлі. Тому це потребує доопрацювання підрядниками.

Львівські перевізники вирішили, що необхідно впорядкувати рух приміських та міжміських автобусів поблизу Городоцької. Вони мали спільно визначити їхні кінцеві зупинки у Львові. Що скажете на це? 

Ми активно контактуємо з Львівською ОВА і приміськими перевізниками. Насамперед треба включити приміські маршрути в міську транспортну мережу. Почали з маршруту №184а. Тепер це міський маршрут №84, який успішно діє на території Львова. Водночас це передбачає певне навантаження на міський бюджет, адже тепер там надають послуги безоплатного проїзду для пільговиків. Насамперед хочемо, щоб усі приміські маршрути  ввійшли в централізовану міську транспортну мережу, а вже після цього будемо коригувати місця зупинок, щоб вони якісно інтегрувалися.  

Пальне щораз дорожчає, а вартість проїзду у Львові з червня 2022 року залишається незмінною – 15 гривень. Чи є потреба підвищення вартості проїзду?

Загалом перевізники вже подали останні розрахунки з новими складовими собівартості. Ні для кого не секрет, що вартість пального зросла, і це ключова складова витрат. Також маємо великий дефіцит водіїв, і ця ситуація потребує підвищення заробітної плати. Звісно, все це призводить до подорожчання перевезень. У межах запуску маршрутів із безготівковою оплатою в нас затверджене окреме рішення виконавчого комітету, яке передбачає, що готівковий проїзд коштує 15 гривень, а безготівковий – 10 гривень, щоб заохотити до цього людей. Однак при повноцінному запуску безготівкової оплати ми будемо змушені переглянути  це рішення. Як мінімум безготівковий проїзд приведемо до норми. Наразі є економічні передумови для підвищення вартості проїзду в громадському транспорті, однак про конкретні цифри ще не мовиться.

На якому виді транспорту найбільше бракує водіїв і чим це зумовлене?

Водіїв не вистачає для всіх видів транспорту Львова. У електротранспорті, щоправда, дефіцит менший. Є велика проблема з водіями автобусів АТП-1. Ми всіляко стараємося їх залучити, але ще до 150-ти нам не вистачає. Насправді ринок перевезень досить специфічний. Певна кількість водіїв працює на міжміських перевезеннях, де зарплати вищі, решта – на приміських маршрутах, де не надають послуги безоплатного проїзду пільговикам, тому вони мають більший виторг. Умови руху у Львові нелегкі, і ми вимагаємо в комунальному транспорті від водіїв більше, аніж приватні перевізники. Автобуси АТП-1 виконують переважно вечірні рейси, а це все навантаження на водія. Ми контролюємо, щоб водій надавав безоплатний проїзд пільговикам, виконував усі заплановані рейси, і вечірні також, навіть якщо там невелика кількість пасажирів. В Україні повсюди така проблема.

Читайте також: У Львові скоротили кількість рейсів на одному з маршрутів

Раніше мовилося про те, що можуть посунути хідник біля пам’ятника Міцкевичу. Коли це робитимуть?

Це питання розглядали в межах підготовки детального плану території. Загалом ми обговорювали це на профільній комісії мобільності з депутатами й розпочали моделювання, проаналізувавши можливі варіанти. Зупинилися на чотирьох, кожен має свої недоліки та переваги. Одним із варіантів, який не призвів би до погіршення пропускної здатності, є влаштування двох смуг у напрямку центру завдяки тому, що частину хідника біля пам’ятника Міцкевичу заберуть для проїжджої частини. Ми скерували це моделювання в управління архітектури, і далі все відбуватиметься за процедурою. Наше моделювання стане основою інших рішень.

Хідник біля пам'ятнка Міцкевичу

У Львові міська комісія з безпеки дорожнього руху опрацьовує два варіанти нових зупинок громадського транспорту на Кульпарківській та прилеглих до неї вулиць. Чи реально втілити цей проєкт? Де ще варто влаштувати зупинки?

Ми справді розглядали таку можливість, але ще мають бути декілька виїздів, щоби вирішити остаточно. В нас є затверджена мережа курсування громадського транспорту. В принципі, щодо напрямку руху є достатня кількість зупинок, тому нема потреби у влаштуванні нових. Коли люди звертаються щодо цього, то, звичайно, ми розглядаємо кожен випадок окремо. Важливо, щоб на зупинках, які працюють, як правило, на посадку пасажирів, поставили павільйони. На зупинках, які ближче до кінця маршруту, недоцільно витрачати бюджетні кошти на це. Наразі фіналізуємо процес того, щоби влаштувати павільйони на Шевченка та на транспортному хабі Бандери – Чупринки.

А чим ви на роботу їздите – громадським транспортом чи автомобілем? 

По-різному. Вчора мене підвіз до роботи колега автомобілем, а повертався я трамваєм. Позавчора теж їхав трамваєм. Впродовж літа дуже часто їздив на роботу велосипедом, а також автобусом. Учора на шосту вечора мав зустріч із колегами на Кубанській, тому їхав від міської ради електросамокатом, бо так швидше. Загалом це досить зручно, адже на потрібному мені маршруті прокладені велодоріжки. 

Наталія Вареник

Фото: Твоє місто

 

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Інтерв'ю Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!