фото: атп-1

фото: атп-1

День Х. Коли у Львові запрацює е-квиток і чому не з 13 січня

8854 0
Із 13 січня е-квитком зможуть користуватися пільговики, а також запустять перші тестові групи для безготівкової оплати.

Із 13 січня 2022 року у Львівській ОТГ мав би запрацювати електронний квиток для проїзду мешканців. Планують, що після його введення зміниться підхід до фінансування усього громадського транспорту. Зокрема, дотації для комунальних «Львівелектротрансу» і АТП-1 мають розраховувати за показниками, які надавали ці підприємства, а суму компенсації  залежно від вартості кілометра роботи автобуса. Окрім цього, система мала б стати прозорою – кожен пасажир має валідувати картку. Зміняться також тарифи, для мешканців мають створити застосунок та мережу з продажу карток. Tvoemisto.tv з’ясувало, на якому етапі процес впровадження е-квитка сьогодні і коли система врешті запрацює.

Нова філософія перевезень

За словами ексзаступника директора департаменту житлового господарств та інфраструктури ЛМР Андрія Білого, із впровадженням електронного квитка має загалом змінитися філософія перевезень, однак через низку факторів це не станеться уже 13 січня. 

По-перше, усі пасажири – обліковані, а, отже, система – прозора. Кожен пасажир (і той, хто платить, і пільговик) заходить в транспорт і має завалідуватися.

Перші валідатори, що встановили в квітні цього року

По-друге, змінюються тарифи для пасажирів: якщо ви купуєте разовий квиток, то можете скористатися кількома видами транспорту у межах 40 хвилин і далі їхати до своєї кінцевої зупинки. А перевізникам платитимуть за кілометр роботи залежно від транспортного засобу. Так, вони працюватимуть на кілометри, їхнє завдання – їздити за графіком і виконувати рейси. Попередньо також, за словами Андрія Білого, у квітні розробили показники, на скільки хвилин автобус може відхилятися від графіку.

Читайте також: Стало відомо, скільки у Львові може коштувати електронний квиток

По-третє, система має передбачити і те, що оператор зможе штрафувати чи преміювати перевізника. Є перелік показників, за якими може бути премія або штраф. Це все триматиметься за рахунок контролерів, які мають охопити весь рухомий склад в місті. Інакше буде ситуація така, як зараз – необлікована готівка, близько 10% тих, хто не платить, і збитки для громади, бо різницю дофінансовує громада міста зі свого бюджету, що формується з податків.

На останок – зручні можливості для платних пасажирів, тобто додаток і мережа продажів платних карток, засоби поповнення тощо.

Чому процес може затриматися?

«13 січня – це дата, яка зазначена у контракті між ЛКП «Львівавтодор» як оператором електронного квитка та консорціумом Mikroelektronika SoftServe, що мають впровадити цю систему», – каже він у своєму влозі «Чому е-квиток не поїде 13 січня».

На початку грудня розпочалася видача транспортних карток для пільгових категорій населення, тобто, за місяць треба видати доволі велику їхню кількість. Загалом у Львові – понад 200 тисяч осіб мають пільгу на транспорт. Є і школярі та студенти, яких теж треба забезпечити такими картками. На думку Андрія Білого, є ризик того, що дуже малу кількість карток видадуть пільговикам до 13 січня.

«По школярах, студентах та військових взагалі нема інформації. А населення, що не прописано у Львівській ОТГ – стане додатковим навантаженням на водіїв і контролерів. Наприклад, бабуся з села Солонки, що не в міській громаді, їздитиме безкоштовно і буде складно довести, що вона має платити. Тут комунікація взагалі не ведеться. Це буде проблема і з точки прозорості та функціонування контролю. Тут має включитися міськрада для просвітницької роботи і місяць – це мало для такого», – додає він. 

Читайте також: Стало відомо, скільки коштуватиме транспортна картка «ЛеоКарт»

Також у міськраді визначили тарифи на транспортну роботу з перевезення пасажирів у Львівській ОТГ, де вартість одного кілометра автобуса великої місткості становитиме 48 грн, середньої – 29 грн, трамвая – 82 грн, тролейбуса – 72 грн. Є проєкт рішення, яким хочуть затвердити вартість одного кілометра для всіх цих видів транспорту. Якщо це запровадять, то, на думку Андрія Білого, у перевізника не буде жодної мотивації оновлювати рухомий склад.

«Це означає, що за декілька років в нас будуть лише «Богдани», які скуповуватимуть в інших містах. У тому підході, який зараз пробують запровадити, – це великий ризик», – говорить Андрій Білий.

За його словами, свідчить про те, що електронний квиток не запрацює з 13 січня, і те, що немає навчання пасажирів, водіїв та контролерів узагалі. Останніх ще не почали набирати. Нині є близько 30 осіб, які працюють в ЛКП «Львівелектротранс», цього не вистачить на перший час, бо потрібно, щонайменше, 150 на перший час, тим паче, що треба буде навчити людей, говорить Андрій Білий.

«Мережі продажу платних карток не бачив... Як платному користувачу і де взяти картку – незрозуміло, не бачив відео про додаток, який має бути, яким би можна було сплачувати. Не бачив, щоб почали тестування системи, а пам’ятаю чітко з плану впровадження – на це мало піти три місяці. Команду почали міняти, але для мешканців не має значення, хто працює і на яких посадах», – додає він.

Щодо тарифів, то вартість разового електронного квитка із можливістю пересадки протягом 40 хв буде 10 грн, паперового у водія – 15 грн.

Читайте також: Стало відомо, скільки коштуватиме транспортна картка «ЛеоКарт»

«Тут мені виглядає, що неправильно 10 грн, а треба було ставити 12 грн, бо разовий квиток – не показник для львів’янина. Для львів’янина показником є те, скільки коштує безлімітне користування громадським транспортом і 420 грн – а це абонемент на 30 днів – навіть більша сума, ніж пропонували раніше, коли тариф хотіли встановити на рівні 12 грн за разову поїздку. Як на мене, треба робити дорожчим разовий та дешевшим місячний, і львів’яни це більше оцінять», – додає він.

Що на це кажуть у міськраді?

Як повідомив у коментарі Tvoemisto.tv керівник департаменту міської мобільності та вуличної мережі ЛМР Олег Забарило, є багато окремих заходів, які ще треба втілити, щоби електронний квиток якісно працював, адже змінюється не тільки форма оплати.

«Із 13 січня ми поетапно запускаємо ці відносини з пасажиром – коли можна буде валідуватися, маючи транспортну картку «Леокарт» і, відповідно, користуватися послугами перевезень на її підставі. Передовсім, зміна і перевага у тому, що на сьогодні оплата залишається в тіні. Водії збирають кошти від пасажирів, і АТП самі їх розприділяють як вигідно. Перевізники тримають водіїв на мінімальній заробітній зарплаті і не сплачується ні єдиний соціальний внесок, ні податок з доходів фізичних осіб до бюджету. Тому однією з важливих переваг буде детінізація цієї галузі», – каже він.

Проєкт – складний і впровадження має бути поетапним, вважає чиновник. Дуже важко, на його думку, в один день змінити звички і пасажирів, і водіїв, які збирають готівку та не отримують офіційної зарплати. Запускати треба поетапно й на кожному етапі дивитись, як все працює.

Читайте також: Де у Львові можна оформити пільгові транспортні квитки

«На першому етапі плануємо видати усім пільговикам, які до нас звернулися, персоналізовані «Леокарт» до 13 січня. Так пільговики матимуть можливість валідуватися і право на безоплатний проїзд, маючи ту картку. Впродовж останніх місяців була інформаційна компанія, щоби зібрати документи від пільговиків. Є 27 пунтків прийому документів, 17 пунктів видачі документів, зібрано 110-120 тисяч документів. На сьогодні картки друкують. Для 10 тисяч вже видали, а по факту маємо роздруковано дещо більше. Люди будуть отримувати…», – говорить Олег Забарило.

Уже з 13 січня, за його словами, не можна буде просто показати пенсійне посвідчення, а потрібно буде мати транспортну картку та її завалідувати. Лише тоді людина матиме право пільгового проїзду. Тобто з 13 січня е-квитком зможуть користуватися пільговики та запустять перші тестові групи для безготівкової оплати (перелік локацій, де у Львові можна  оформити пільгові транспортні картки, дивіться тут).

«Важливим є збереження персональних даних людей, бо транспортна картка містить це, і безпека фінансових операцій. Тому ми будемо запускати перші фінансові операції і поступово нарощувати темпи. Кінцевим етапом має бути повний перехід на безготівкову оплату і перехід на оплату за кілометродин з елементів, який стимулюватиме водіїв дотримуватися графіку. Наприклад, якщо водій знає, що він не назбирає на останньому рейсі великої кількості пасажирів і відповідної виручки, то з такою оплатою матиме стимул до того, щоби виконати рейс, бо за кожен кілометр буде отримувати кошти», – каже він.

Першу пільгову транспортну картку «Леокарт» 8 грудня 2021 року отримав учасник АТО Андрій Кульба

Так, до 13 січня всім пільговикам, які звернулися, мають видати картки, водночас у міськраді розуміють, що того ж дня розпочнеться ажіотаж і ті, хто відтягував до останнього, буде звертатись. Важливо, що у перший тиждень нікого не штрафуватимуть. Людям будуть пояснювати, що все змінюється і потрібно звернутися за оформленням транспортної картки.

«Ми створили всі можливості, щоби люди отримували картки. Але ті 27 точок за потреби доповнимо», – додає він.

Коли можна буде отримати картку непільговикам? 

Нині, за словами Олега Забарила, готують і фіналізують регуляторні акти, які передбачають затвердження вартості проїзду, абонементів, одного кілометра, а також рішення виконкому про погодження цих тарифів. Після того, як буде рішення виконкому, то вже є домовленості з суб’єктами, де відбуватиметься продаж карток і логічно, на його думку, аби можна було поповнити ці картки в звичайних терміналах.

Де можна буде придбати картки, наразі не відомо. Це будуть торгові мережі, зокрема в таких місцях, як вокзал, аеропорт тощо. Вартість самої транспортної картки вже затвердили, вона коштуватиме 60 гривень. Потрібно ще затвердити рішення про наповнення цієї картки.

«Щоби люди мали можливість купувати абонементи і разові транспортні поїздки. За своєю суттю це буде щось типу платіжної картки, але розраховуватися не буде можливості десь-інде, лише у транспорті», – пояснює очільник департаменту міської мобільності.

За його словами, нині є кілька середовищ, в яких триває робота. Програмне забезпечення і технічні засоби випробовують, зараз це на фінальній стадії. Уже переходять в робоче середовище, але проєкт нелегкий, тому партнери просять, щоби це було поступово і у такий спосіб дало можливість реагувати на всі виклики і збої, адже, перш за все, йдеться про безпеку персональних даних і фінансових операцій. 

Наступний етап, коли картки зможуть отримувати всі інші категорії, тобто платні користувачі, – орієнтовно перший квартал наступного року.

«Я прогнозую, що містяни зможуть розраховуватися е-квитком в першому кварталі 2022 року», – каже він.

Читайте також: Львів готується до тестування е-квитка. Що зміниться для пасажирів

Додамо, що на запуск електронного квитка потрібно 400 мільйонів гривень та ще понад 300 мільйонів треба закласти на компенсацію перевізникам пільгових перевезень. 17 грудня під час засідання виконавчого комітету ЛМР виникла суперечка через ці кошти. Заступниця міського голови з питань житлово-комунального господарства Ірина Маруняк поскаржилась, що гроші депутати не заклали. Тим часом е-квиток мав би запрацювати у Львові уже за місяць – 13 січня, та вочевидь запуск знову затримається.

Кошти не заклали через те, що були зауваження у комісії фінансів і планування бюджету і у транспортної комісії. Депутати запевняють, що немає програм, за якими мали б профінансувати ці кошти. Міський голова Львова Андрій Садовий зазначив, що депутати саботують впровадження е-квитка. На це відповіла депутатка від «Варти», голова бюджетної комісії Львівської міської ради Наталія Шелестак. Вона каже, що подивована поведінкою чиновників, і що гроші забронювали за відповідним департаментом, і передбачать, як тільки буде відповідна програма.

«У частині видатків на компенсаційні витрати за пільговий проїзд автотранспортом та електротранспортом комісія вирішила залишити кошти на компенсаційні витрати на пільговий проїзд автотранспортом у сумі 9 млн 292 500 грн та на компенсаційні витрати за пільговий проїзд електротранспортом у сумі 17 млн 33 тисячі 191 грн, а різницю коштів, передбачену виконкомом, залишити у стрічці «Інші програми та заходи», – пояснила вона.

Наталія Шелестак під час пленарного засідання додала, що ніхто не забирає ті кошти внікуди. Сума прорахована за один місяць компенсаційних витрат, оскільки програма, за якою ці компенсаційні витрати за пільговий проїзд впроваджуватимуть, буде діяти до того, як запрацює е-квиток. Таке рішення підтримала більшість (49 депутатів).

«Виконавці та Андрій Садовий гарантували ввести його з 13 січня, якщо він не буде введений тоді чи ми будемо потребувати більше часу, як місто, то ці кошти є і вони будуть перерозподілені у тому розмірі, який буде потрібно», – додала вона.

***

Наразі у Львові видали ще надто мало пільгових карток для проїзду мешканців із 13 січня 2022 року. Йдеться про 10 тисяч, коли пільговиків є близько 200 тисяч. Не всі й звернулися за ними. Водночас з наступного місяця не можна буде просто показати пенсійне посвідчення у транспорті, а потрібно буде мати картку та завалідувати її. Інші категорії, тобто платні користувачі, зможуть користуватися е-квитком у кращому випадку в першому кварталі наступного року. Де можна придбати картки, наразі не відомо. Планують, що ці торгові мережі будуть біля вокзалу, аеропорту тощо. Додатку для цього теж поки що нема. 

Окрім того, у місті бракує активної інформаційної кампанії для роз'яснення мешканцям основних змін, що мали б стартувати вже невдовзі. Кращої поінформованості можуть потребувати також водії чи контролери. Останніх, до слова, ще не зібрали у потрібній кількості для перевірки е-квитка

Ольга Коваль

Вікторія Савіцька

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!