Львів готується до тестування е-квитка. Що зміниться для пасажирів

26567 0
У серпні цього року у громадському транспорті Львова у тестовому режимі запрацює електронна система розрахунку за проїзд. Тvoemisto.tv з'ясувало, які її особливості, а також якими будуть способи оплати, де і як можна буде отримати пластиковий е-квиток, та що система змінить у мобільності львів'ян.

На невеликих жовтих пристроях – валідаторах, які змонтували при входах у транспорт нині написано: «Леокарт їде до вас. Здача системи – у січні 2022 року». Також на екрані є QR-код. Зчитавши його мобільним, можна довідатись, скільки транспорту обладнали системою, а скільки ще у роботі – вас скеровує на сайт Leokard.lviv. 

«Користуватись цим ще не умію. Кажуть, що вчитимуть. До зими ще є час»– говорить водій тролейбуса №30 пан Богдан. Повноцінно запрацювати система мала б уже з січня 2022 року. У деяких тролейбусах і трамваях уже встановили необхідне обладнання. Водій показує невеликий сірий монітор. Незабаром на ньому з’явиться інформація про маршрут, він зможе бачити, чи є затримки на дорозі, та повідомити диспетчера, якщо потрібно з'їхати з маршруту. Поруч змонтовано принтер з написом mikroelektrоnika. Він друкуватиме квиток для того, хто не має картки. Зараз на ньому лежить акуратний стосик квиточків, які скоро стануть раритетом.

Як тестуватимуть 

Нині компанія SoftServe завершує роботу над програмним забезпеченням для цієї системи. За проєкт електронного квитка у компанії відповідає Олег Засадний. Він каже, що у серпні її тестуватимуть. Робитимуть це волонтери, їм роздадуть декілька сотень карток.

«Вони зможуть оплачувати тестово. У мобільних кабінетах чи на картках не буде грошей, але у нас буде можливість побачити, чи працює система. Валідатори до цього часу будуть встановлені та підключні. На самому екрані буде весь функціонал – можна буде обрати поїздку однієї людини чи двох, також поїздку з пересадкою або без. Будемо збирати інформацію, аналізувати, чи працює коректно, чи є якісь труднощі з валідацією»– розповідає він.

Він додає, що роздавати велику кількість карток на цьому етапі немає сенсу, адже людина не зможе оплатити проїзд у тестовому режимі, бо зміна системи оплати – це кардинальні зміни у взаємовідносинах між містом і перевізниками, зокрема у юридичній площині.  

«Нині перевізники самі збирають кошти і покривають свої витрати. Із впровадженням цієї системи місто буде збирати кошти і буде платити перевізникам за транспортну роботу, за проїхані кілометри, згідно із графіком. Зараз не можуть бути змінені угоди між містом і перевізниками, тому картки роздамо волонтерам», – пояснив Олег Засадний.

Систему увімкнуть одномоментно, а нині, каже Олег Засадний, усе йде за графіком. До цього має бути розроблене програмне забезпечення, встановлене все обладнання і мають вирішити усі юридичні моменти. 

Додаткові сервіси

Вибирати тарифи, зараховувати кошти та відслідковувати історію платежів, створювати маршрут пасажири зможуть у мобільній та у веб-аплікаціях, створивши там свій кабінет, каже Олег Засадний. 

Також фахівці розробляють систему диспетчеризації. З нею перевізники, які не будуть дотримуватися графіку, будуть отримувати менше грошей, ніж ті, які працюють якісно. Водночас вона дещо спростить їм роботу, автоматизувавши процеси. 

Читайте також: Коли у Львові можуть відновити курсування нічних автобусів

«Система забирає велику кількість ручної роботи. Перевізники зможуть розраховувати, який водій скільки відпрацював, на якому маршруті і які в нього загальні показники. Також місто отримає можливість відслідковувати, чи вони рухалися за графіком, скільки було транспорту на маршруті. На порушення місто зможе швидко реагувати. Перевага цієї системи у тому, що вона буде інтегрована у систему оплати»– каже Олег Засадний. 

Також працюватиме кол-центр. Пасажири зможуть отримати інформацію про свій тариф, зможуть замовити картку.  

П’ять способів оплати 

Оплатити за проїзд у громадському транспорті Львова можна буде кількома способами: 

- банківською карткою (через Apple Watch, чи через мобільний телефон через NFС, чи PayPass);

- карткою Леосіті (буде три типи карток – неперсоналізована, персоналізована та персоналізована для пільговиків, яка зберігатиме інформацію про пільгу);

- з допомогою мобільної аплікації, яка генеруватиме QR-код;

- заплатити готівкою водієві (водій матиме принтер, аби видрукувати квиток, компостувати його не потрібно).

При оплаті готівкою квиток буде дорожчим, ніж якщо ви оплачуєте іншим способом. Також буде можливість придбати абонемент, ймовірно, на 360, 180 днів, 90 днів. 


Як розповів проєктний менеджер Municipal Technologies LLC (чеської компанії, яка виготовляє обладнання для системи) Ян Сторек, для туристів буде можливість придбати квиток у спеціальних автоматах. Їх встановлять в аеропортах, на автобусних та залізничних станціях. Там можна буде придбати туристичні картки для проїзду. 

Де взяти картку

Леокарт – пластикову картку, якою можна буде розрахуватись за проїзд у громадському транспорті Львова, можна буде придбати у кіосках, у Центрі обслуговування пасажирів, що на вулиці Горбачевського, 10, він до речі поки не працює, а також на вокзалах і в аеропорті. Її потрібно буде «пов'язати» із кабінетом мешканця, адже саме туди потрібно буде зараховувати кошти. Це можна буде зробити з допомогою мобільної аплікації, її треба завантажити на свій смартфон. Також така опція з'явиться згодом на сайті Львівавтодору.  

Щоби оформити картку пільговикам потрібно буде записатись в електронну чергу в один із територіальних підрозділів ЦНАП або подати документи онлайн через особистий кабінет мешканця.

Контроль 

Контролери й надалі пильнуватимуть оплату проїзду, тепер вони працюватимуть і в маршрутках, не лише в електротранспорті. Вони матимуть спеціальне обладнання – ручний валідатор, пояснює Олег Засадний. Якщо оплата буде здійснюватися банківською карткою, то пасажиру потрібно буде назвати чотири останні цифри своєї картки, аби контролер перевірив, чи справді ви оплатили проїзд.

 Особливості системи

Система, яку запроваджують у Львові особлива, і не лише тому, що місто йшло до неї десятиліття. Олег Засадний пояснює, що скопіювати рішення, які запровадили у якомусь з міст Європи, було б неефективно. 

«Є багато факторів, які треба враховувати. Наприклад, саме місто, яке воно за розміром, яка у ньому кількість транспорту, особливості маршрутів і самих транспортних засобів від перевізників. Такі рішення пишуться за певним алгоритмом, але для кожного клієнта окремо. У рішенні для Львова є досвід європейських міст»– каже він.

Електронний квиток – не буде карткою, на яку можна просто зарахувати кошти чи певну кількість поїздок. У неї буде лише функція ідентифікації, уся інформація зберігатиметься в електронних кабінетах. 

«Варіант, де ви маєте на картці певну кількість поїздок – клікнули, вам одну зняло, як у «Буковелі»на лижах, – це не про наш квиток. Тут все по іншому – вся інформація зберігається в кабінеті пасажира. А у вас на картці записаний тільки ідентифікаційний номер, який присвоєний вашому кабінетові. Картка – ідентифікатор. Можете використовувати її у громадському транспорті, але в перспективі можна буде скористатись в інших проєктах – школі, бібліотеці. Воно дуже легко інтегрується»– каже він.

Безпека 

Рішення із персональним кабінетом дає можливість простіше поповнювати картку. Її не потрібно буде вставляти в якийсь апарат, а можна буде поповнити з телефону, комп'ютера, у платіжних терміналах, в кіосках, з якими буде підписана угода. Це – безпечніше, каже Олег Засадний.

«Якби у вас були на картці 500-600 гривень на транспорт, і ви її загубили чи у вас вкрали – все, гроші пропали. Але у нас картка є лише ідентифікатором. Входите в кабінет мешканця, вводите свій номер, і поки ви не ввели пароль, нічого не відбувається. Тому навіть, якщо картку вкрадуть, знатимуть номер і не знатимуть паролю, не зможуть вкрасти гроші з транспортного рахунку. Тому система захищена. Якщо загубили, вкрали, поламали, можете звернутися – зроблять копію, і гроші у вас залишаться»,  пояснив Олег Засадний.

Ян Сторек у коментарі Тvoemisto.tv розповів, що у Львові встановлюють найсучасніше обладнання. На гарантійному обслуговуванні воно буде 12 років, вартість обслуговування входить у ціну обладнання.

«Схоже обладнання використовують у понад ста містах у всьому світі. Загалом ми плануємо обладнати 953 транспортні засоби, матимемо близько 3 тисяч валідаторів для пасажирів і, звичайно ж, все необхідне обладнання для роботи системи»– зазначив він.


Львовом, каже він, курсує різний громадський транспорт і відмінність не лише у видах – трамваї, тролейбуси, маршрутки, а й у марках, розмірах, терміні експлуатації. Через це виникають труднощі у монтуванні системи, хоча за його словами, загалом система легко монтується, тому її швидко можна буде перенести з старого автобуса у новий. 

 

Що змінить е-система?

Керівник впровадження проєкту АСОП (автоматизованої системи оплати проїзду) Роман Лев вважає, що найсуттєвішими змінами для пасажирів після впровадження е-квитка у Львові буде можливість безоплатно пересісти з одного виду транспорту на інший впродовж 40 хвилин. 

«Важливо, що буде можливість пересадки, але тільки при наявності електронного квитка, не паперового. Тож людина, якщо оплачує банківською чи транспортною картками, впродовж 40 хвилин матиме можливість пересісти з одного виду громадського транспорту на інший. Тривалість поїздки, за яку можна пересісти, може змінюватись, остаточне рішення ще не прийняли»– пояснив Роман Лев.

Для перевізників, каже він, також будуть суттєві зміни. Вони не збиратимуть готівку, а отримуватимуть оплату за послугу. Оплата буде за кілометр проїзду. Також система вираховуватиме якість виконання маршруту, зокрема вчасність прибуття на зупинки, виконання графіку першого ранкового та останнього вечірнього маршрута та інше. Водій не зможе на свій розсуд змінювати маршрут, лише в особливих випадках, після того, як повідомить у диспетчерську про суттєву проблему.

Оператором перевезень буде ЛКП «Львівавтодор». Воно відповідатиме за обслуговування обладнання, за систему, яку придбало місто, і за самі перевезення. ЛКП отримуватиме кошти за проїзд і перераховуватиме їх перевізникам.  

Нагадаємо, запровадити е-квиток у львівському транспорті намагалися ще у 2012 році. Тоді для цього навіть знайшли латвійську компанію-інвестора «Ригас-Карте», з якою мали б створити спільне підприємство, але цього так і не зробили.

Новий етап роботи над е-квитком розпочали у 2015 році, коли підписали меморандум із ЄБРР. У серпні 2017 року ЛКП «Львівавтодор» підписав кредитну угоду та оформив фінансування. Відтоді тривали тендерні процедури. 

У березні 2020 року ЛКП «Львівавтодор» та чесько-український консорціум компаній Mikroelektronika spol s r.o. та SoftServe – Municipal Technologies LLC підписали угоду про впровадження електронного квитка. Згідно з попереднім графіком, від підписання договору до прийому в експлуатацію мало минути 74 тижні.

Вартість послуг із запровадження системи е-квитка у Львові становить 9 мільйонів 167 тисяч євро, 25% від суми отримає SoftServe.

Місячний абонемент коштуватиме 300-500 грн за безлімітне користування транспортом, а разовий квиток – близько 10-15 грн.

Вікторія Савіцька і Віталій Голіч

Фото авторки

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

Львів'яни та їхній транспорт

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!