Христина Погранична: «Ми можемо робити такі ж складні операції, як американські хірурги»

1672 0
У львівському ОХМАТДИТі проводять надскладні оперативні втручання дітям із вадами обличчя. Батьки привозять їх сюди зі всієї України, адже тут українські лікарі оперують спільно з американськими. Щелепно-лицева хірургиня Христина Погранична розповідає, як вдалося налагодити таку співпрацю, чи відрізняється фаховість українських медиків від американських та як отримати допомогу дітям, які її потребують.

У березні до львівського ОХМАТДИТу прибули особистий лікар Білла Клінтона Джеймс Сон, американський пластичний хірург, син українця, і ще шість хірургів зі США, аби допомагати дітям зі складними вадами. Тоді у Львові прооперували 20 малих пацієнтів, ще 100 проконсультували. Згодом ця трансатлантична співпраця переросла у довготривалу дружбу й допомогу українським дітям. 

У Львові усувають вади обличчя в дітей із 1950-их років. Спершу в Міжрегіональному центрі дитячої щелепно-лицевої хірургії оперували пацієнтів із шести областей – Львівської, Волинської, Рівненської, Тернопільської, Івано-Франківської та Закарпатської. Але останніми роками до Львова везуть на операції дітей зі всієї України, бо лікування в цьому центрі комплексне: після операції долучаються ортодонти, психологи, логопеди, а якщо випадок складний, кличуть на допомогу провідних хірургів із інших країн. Торік тут тричі оперували щелепно-лицеві хірурги зі США.

Їхній візит спонсорували благодійні організації LEAP Global Missions Razom for Ukraine, допомога ця була безкоштовною. Львівські медики обирають найскладніші випадки, з якими не можуть впоратися самі через відсутність техніки, і запрошують колег зі США.

Цього разу маленька пацієнтка Аня з особливо складним випадком та щелепно-лицева хірургиня Христина Погранична отримали запрошення від американських фахівців із Техасу (США). Дівчинка їхала на лікування, а лікарка – на стажування. 

Про особливу пацієнтку 

Так, як приймали нас із Анею американські провідні хірурги в Техасі та Далласі – це про справжню дружбу. Про нас дбали на всіх етапах, ми не відчувати жодних невигод. 

Лікування Анни фінансував Меморіальний фонд Шеріл Леймон, присвячене воно пам’яті Дона Жака, який втратив нижню частину обличчя через рак і також пережив реконструктивні операції, як і Аня (Cheryl Lamon Memorial Fund). Щоб допомогти дівчинці знизити стрес перед операцією, її розважали волонтери LEAP GLOBAL MISSION. Влаштували для нас із Анею щоденні екскурсії та знайомства. Доктор Ортен і його дружина Трейсі люб’язно відчинили двері свого дому для Ані та її тата. 

Читайте також: Американський хірург у Львові пересадив нирку від батька до сина

Дівчинці зробили мікроваскулярну операцію. В неї не було половини щелепи, і цей дефект закрили з допомогою фрагмента малогомілкової кістки з її ноги, на яку не припадає основне навантаження під час ходьби. 

Такі складні операції українські лікарі теж можуть виконувати, але нам бракує техніки в операційній, не завадить і трохи більше практики. Однак ми готові вчитися, робимо це дуже швидко. 

Про складні операції в Україні та США

 Доки Аня одужувала, я працювала в операційних одразу чотирьох клінік у Далласі й Техасі: Medical City Dallas, Beylor University Medical Center, Texas Health Presbyterian Hospital Dallas і The Woman's Hospital of Texas. Подивилася всі операції, які робили в цих клініках, і обрала для себе найскладніші реконструктивні втручання на голові та шиї, щоби здобути досвід і проводити їх тут, у Львові. Я мала можливість бути від початку до кінця на операціях, пізнавати всі тонкощі, без кінця ставити запитання, і американські колеги радо мені в цьому допомагали. 

Ще раз наголошу: українські лікарі теж можуть робити таке в наших медзакладах, у нас не гірші професійні навички, але бракує техніки, зокрема відповідного мікроскопа! Проте ми вже знайшли благодійників, готових допомогти нашій лікарні з цим.

Упродовж двох тижнів я брала участь в огляді оперативних втручань та їх обговоренні. Мовилося про вроджені вади обличчя (розщілини губи та піднебіння), дефекти й деформації щелеп, судинну мальформацію (вроджена патологія розвитку судинної системи, яка характеризується формуванням скупчень патологічних судин різних форм і розмірів – Ред.)  

Читайте також: Американські хірурги на Львівщині провели понад 20 операцій постраждалим від війни

Я зауважила, що методи й протоколи хірургічних втручань у нас схожі, є свої переваги й недоліки. Робота американських хірургів значно полегшується завдяки наявності широкого спектра найсучаснішого обладнання, яке дозволяє якісно спланувати та здійснити хірургічне лікування. Володіння сучасними навичками, вміння застосовувати штучний інтелект, можливості комп’ютерного моделювання дозволяють спрогнозувати успіх операції на майже сто відсотків. Багато речей ми робимо по-іншому через відсутність певних інструментів. Мусимо знаходити способи спростити собі завдання в операційній, комбінуємо ці способи. 

Мене вразила працелюбність і працездатність хірургів. У США наш операційний день починався о 7:00 і закінчувався майже о 20:00. Навіть у суботу вони йдуть на роботу, причому як старші, досвідчені, так і молоді, які вчаться, удосконалюють свої знання. Головне ніхто нікуди не поспішає, всі сфокусовані на операції, працюють задля полегшення стану пацієнта. Їхні хірурги мають чимало девайсів, що дуже спрощує їм роботу. Це для українських лікарів поки що розкіш…

Тут дотримуються протоколів, багато процесів стандартизовані. Якщо знаєш протоколи, не розгубишся, вони охоплюють різні випадки. 

Важливо звернути увагу на комунікацію. Тамтешні лікарі спілкуються надзвичайно коректно, ввічливо, співчутливо, особливо з пацієнтами та їхніми родичами. Багато часу приділяють поясненню суті операції, її переваг та недоліків. 

Після повернення до Львова я зрозуміла, що нам однозначно треба розвивати мікроваскулярну хірургію, бо за нею майбутнє. Згаданий мікроскоп був би нам дуже помічний. Сподіваюся, ми його матимемо. 

Як підсумок мого візиту до Техасу колеги з LEAP Global Missions організували благодійний гала-вечір для збору пожертв на наступні місії. Я мала там доповідь, розповідала про теперішню війну і про те, як незламність на всіх фронтах допомагає нам у боротьбі з окупантом. Американці аплодували стоячи. Не мені – Україні!

Американські колеги дуже багато зусиль зосередили на допомозі українським лікарям. Едвард Ма та його організація Ed’s Friends Ukraine  допомагають нашим лікарням усім, чим можуть. За останній рік Eд і друзі отримали медичне обладнання й матеріали на чверть мільйона доларів від лікарів і представників медичних компаній в Арканзасі (США). І друзі Еда привезли їх до українських лікарень. Мене завели у велике приміщення, заповнене стелажами з ліками та витратними матеріалами. Я телефонувала нашим до Львова і питала, що нам треба для ОХМАТДИТу. Дуже довго ходила, вибирала. Там можна було блукати зо три дні – так багато всього американські колеги стягнули в цей пункт гуманітарної допомоги. Доводилося зупиняти доктора Ма, бо я поверталася додому літаком із пересадкою в Польщі і просто фізично не могла б усе це довезти. Але в підсумку чотири великі валізи прибули зі мною до Львова. Ми отримали набори для гейлопластики (метод пластичної хірургії, що дозволяє змінити форму губ, їх розміри і обриси – Ред.) та ринопластики (виправлення вроджених або набутих деформацій носа, а також повне відновлення відсутнього носа – Ред.) вартістю кілька тисяч доларів кожен, дорогі витратні матеріали для малоінвазивних операцій.

На дозвілля нам не вистачало ні часу, ні сил, бо основною метою було щонайбільше годин перебувати в клініці. 

Із американськими хірургами плануємо довготривалу співпрацю: візити, обмін досвідом, онлайн-навчання. Невдовзі вони мають приїхати до Львова для наступних перемог над важкими вадами обличчя. 

Якщо у ваших дітей є складні патології обличчя – вроджені або після травм, онкології і вони потребують допомоги щелепно-лицевого хірурга, можете записатися за тел. 098 776 23 55. Це безкоштовно!

 Ірина Березовська

Фото: Христини Пограничної 

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Твоє здоров'я

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!