«Із грішми проблем нема». Коли у Львові добудують сміттєпереробний завод

2673 0
Від жовтня 2021 року у Львові на вулиці Пластова, 13 триває будівництво сміттєпереробного заводу. Станом на сьогодні він готовий на 25%: підрядник виконав 80% робочої документації та 100% робіт з проєктування. Завод займатиме ділянку площею 9,7 га, з яких на 5 га розкинеться увесь комплекс. Будівельну частину планують завершити до кінця 2023 року. Міський голова Львова Андрій Садовий разом із керівником ЛКП «Зелене місто», представником підрядника та міжнародним наглядачем влаштував брифінг на місці будівництва заводу, щоби докладніше розповісти журналістам про те, як він функціонуватиме.

Упродовж тривалого часу через це будівництво були протести, суперечки, обговорення. Деякі містяни й досі вважають, що сміттєпереробний завод завдасть шкоди довкіллю, буде екологічно небезпечним і стане причиною неприємного запаху.

«Запаху не буде, якщо все технологічно правильно робити під час будівництва і процесу переробки. От ви ще поїдете на компостувальну станцію і зрозумієте, що ніякого запаху там нема», – переконує Андрій Садовий.

Зі слів міського голови, за роки незалежності в Україні ще не будували таких великих сміттєпереробних заводів, лише невеликі сортувальні станції. Тому ситуація з відходами в країні досить складна. Щодня Львів продукує орієнтовно 600 тонн твердих побутових відходів (ТВП), за рік ця кількість сягає 250 тисяч тонн. 

Читайте також: «Усе не переробимо». Що відомо про сміттєвий завод, який почали будувати у Львові 

«У нас на виході буде 70% повністю перероблених відходів: пластик, метал, скло, органіка. Решту, 30%, становитиме біомаса, яку можна використовувати для виробництва. Колись у Польщі перший шар доріг засипали такою масою, тому це виробництво не міститиме жодних шкідливих елементів», – пояснив він і додав, що до кінця цього року основний обсяг робіт буде виконаний, а з наступного почнуть завершувати біологічну рекультивацію. На старті вартість проєкту мала становити 35 мільйонів євро. 

«Станом на сьогодні ми розуміємо, що потрібно докупити деякі елементи, навіть технологічно довелося коригувати сам проєкт через геологію. Якщо ми вкладемося в орієнтовно 50 мільйонів євро, буде добре. Це одна з найскладніших ділянок у Львові, бо поруч тече Полтва. Щоб уможливити ці будівельні роботи, тут забили орієнтовно дві тисячі палів. Завдяки цьому проєкту маємо 10 мільйонів євро грантових коштів. Із грішми проблем нема, головне, щоби ми врахували всі технологічні моменти», – каже Андрій Садовий.

«Не лише сортувальна лінія, а й механічна частина»

Сміттєпереробний завод, який будують у Львові, є механіко-біологічним комплексом. Мовиться не лише про сортування відходів, а й про обладнання в механічній частині, яке дозволить якісно відсортовувати вторинну сировину і підготувати матеріал для РДФ-палива, тобто альтернативного палива – замінника бурого вугілля та газу. Керівник ЛКП «Зелене місто» Тарас Калужний певен, що саме це паливо дозволить Україні відмовитися від газу і забезпечити її хорошим матеріалом, який зараз використовують у Польщі та інших країнах світу. 

Читайте також: Яким буде сміттєпереробний завод у Львові. Приклад Польщі

«Ми перебуваємо біля стіни заводу. Тут буде біологічна частина сміттєпереробного комплексу: 12 біокомор, де відбуватиметься стабілізація й біологічна обробка відходів. Технологія ця досить якісна, гнучка, дозволить приймати більшу кількість відходів, аніж та, що накопичується у Львові. Передбачаємо, що на будь-якому етапі буде можливість розширення заводу», – вважає Тарас Калужний.

Керівник ЛКП «Зелене місто» пояснює, що суть механіко-біологічної переробки полягає в сортуванні усіх відходів та відкладанні того, що екологічно привабливе для подальшого використання. Проте в коментарі Tvoemisto.tv наголошує, що львів’яни все одно мусять сортувати відходи на спеціальних контейнерних майданчиках, розташованих по всьому місту.

Як працюватиме завод

«Ми проїжджали міст, через який до шлагбаума їхатиме сміттєвоз. Тут у нас є вагова з усіма необхідними датчиками, пов’язаними з радіацією. Автоматична вага зчитує машину, марку та перевізника. Якщо з цим усе гаразд, машина їде до цеху розвантаження відходів», – пояснює Тарас Калужний, показуючи точку на макеті, і уточнює: «Ви бачите, де зараз ставлять колони? Це саме та ділянка».

Із його твердження, після розвантаження матеріалу під’їжджатиме навантажувач, ковшем забиратиме ТПВ і завантажуватиме їх у бункер. Відтак у кабіні первинного сортування перебуватимуть працівники, які вилучатимуть великогабаритні або небезпечні відходи, що можуть пошкодити лінію. Після цього матеріал потраплятиме в біологічні тунелі – їх тут 24, по 12 із кожного боку (один тунель витримує навантаження майже 200 тонн).

«Там матеріал проходитиме знезараження, яке триватиме близько 10 днів при температурі 55-70 градусів. Як це відбувається? В підлозі розміщені відповідні трубки, які нагрівають матеріал і таким чином висушують. Після 10 днів ми його розвантажимо та піддамо процесу механічної обробки. На лінії забиратимемо пластик, ПЕТ, метал, батарейки, всі небезпечні відходи і в кінці отримуватимемо РДФ-паливо, вторинну сировину, яку збуватимемо зацікавленим компаніям. Уже сьогодні є дві компанії, готові купувати в нас РДФ-паливо і вторинну сировину», – веде далі Тарас Калужний.

Читайте також: Сміттєпереробний завод у Львові планують збудувати до серпня 2023 року

«Терміни змістилися через війну»

Із жовтня 2021 року польська компанія «Control Process S.A.» підписала контракт і розпочала підготовчі роботи. Земляні стартували в 2022 році, а будівництво фасадів у 2023-ому.

«В Україні це перший комплексний завод такого типу. Деякі об’єкти з такого заводу є в різних містах, але в комплексі немає. Приміром, понад 80 подібних об’єктів є у Польщі. Ми, фірма «Control Process S.A.», уже розробили кільканадцять таких проєктів, тож маємо можливість реалізувати і цей», – вважає керівник проєкту Кшиштоф Хабіер.

Станом на сьогодні на території будівництва вже забивають палі, заливають фундамент, встановлюють металеві конструкції даху. Через три-чотири місяці планують закривати зовнішній фасад панелями.

Раніше директор ЛКП «Зелене місто» зазначав у коментарі Tvoemisto.tv, що підприємство планували запустити до 10 серпня 2023 року, але під час сьогоднішнього брифінгу міжнародний консультант і представник компанії «Hidroterra» Володимир Рудевич пояснив, що терміни необхідно було змістити через повномасштабне вторгнення. Однак виконання робіт відбувається згідно з проєктом.

«Сподіваємося, що тепер побільшає сонячних днів, тож буде можливість простіше та якісніше виконувати роботи. Влітку плануємо продовження контракту через повномасштабне вторгнення. Але до кінця року проєкт буде завершений. У IV кварталі хочемо здати будівельну частину під монтаж обладнання», – пояснює він. 

Читайте також: Держінспекція архітектури погодила будівництво сміттєпереробного заводу у Львові

На новому сміттєпереробному заводі працюватимуть 150-160 людей. Виходитимуть у дві зміни по 80-90 осіб. Крім того, буде нічна зміна для підготовки й очищення обладнання. 

«Із кінця цього року почнеться підготовка працівників на подібних заводах у Польщі. Важливо, щоби по завершенні будівництва завод міг якісно працювати, щоби були люди для чіткого виконання поставлених завдань», – каже міський голова.

Компостувальна станція

«Ми збираємо у Львові органічні відходи, зелені насадження з парків, траву і привозимо їх сюди для компостування. Внаслідок цього отримуємо якісний компост, який можна використовувати для наших потреб», – розповідає Тарас Калужний про компостувальну станцію, розташовану неподалік від майбутнього сміттєпереробного заводу. Вона вже працює із середини 2020 року. 

Сюди привозять відходи з майже 1500 контейнерних майданчиків, розміщених по всьому Львову. Компостувальна станція допомагає зменшити кількість ТПВ, які вивозять на полігон. Заплановано, що органіка, яку тут переробляють, також зменшуватиме навантаження на майбутній сміттєпереробний комплекс. 

«Ми забираємо органіку, переробляємо її на компост і щодня збуваємо. Скільки б не мали, її завжди купують підприємства, пов’язані з аграріями. Великі фермерські господарства мають змогу навіть за QR-кодом купити органіку для своїх потреб. Цей компост нічим не гірший від того, що в гіпермаркетах», – уточнює він у коментарі Tvoemisto.tv.

Тендер на проєкт сміттєпереробного заводу на Пластовій,12 оголосили в лютому 2018 року. На початку червня міський голова Львова Андрій Садовий підписав угоду з Європейським банком реконструкції та розвитку про надання кредиту на суму 35 млн євро для будівництва сміттєпереробного комплексу і рекультивації Грибовицького сміттєзвалища. Тендер на будівництво оголосили 9 червня. На перший етап тендера пропозиції подали 12 компаній. До другого етапу пройшли 5 компаній. Наприкінці 2018 року міськвиконком погодив проєктування майбутнього комплексу.

Тим часом львів’ян закликають і далі сортувати відходи. Зі слів Тараса Калужного, компостувальна станція станом на сьогодні отримує від містян лише 5% органіки, а мала б 50-60%. 

Зазначимо, що Tvoemisto.tv спільно з ГО «Нуль відходів Львів» презентувало документальний фільм про роль збирачів вторинної сировини та їхній вклад у зменшення кількості відходів у Львові. Його мета – привернути увагу суспільства, увагу місцевої влади і стейкхолдерів системи управління відходами до формування політики на основі даних, яка враховуватиме роль та інтереси неформальних збирачів вторинної сировини під час реформи системи управління відходами, що триває в Україні.

 

Ірина Давосир

Фото авторки та Романа Балука, пресслужба ЛМР

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!