Фото: ЛКП «Айсберг»

Фото: ЛКП «Айсберг»

Комуналка у смартфоні. Як за допомогою чат-бота вирішити питання з ЛКП

3939 0
Дізнатися про планові та аварійні відключення, ознайомитися зі станом свого особового рахунку, а також звернутися щодо ремонту електрики, покрівель, сантехніки чи отримати інформацію про актуальну суму до оплати сьогодні може кожен за допомогою чат-ботів у Viber чи Telegram.

Зручними чат-ботами, що надають послуги з управління багатоквартирними будинками, зі середини травня почали користуватися уже всі львівські комунальні підприємства. Переваги такого онлайн-сервісу відчули тисячі користувачів – лише за перший день роботи до онлайн-сервісу долучилося 2300 людей.

Першим серед комунальних підприємств, хто ввів сучасний сервіс, що має на меті стати додатковим каналом комунікації з клієнтом, стало ЛКП «Айсберг».

Читайте також: Як оплатити за воду, не виходячи з дому. Детальна інструкція

Як розповів Тvoemisto.tv директор підприємства Роман Горошко, таку можливість розглядали ще минулого року. Одні з найголовніших переваг сервісу – без додаткових витрат, заощаджуючи час на чергах і навіть не виходячи з помешкання після декількох кліків можна оплатити за комунальні послуги або вирішити проблемні питання.

«Онлайн-сервіс у нашому ЛКП запрацював з початку лютого. Чи не з перших днів користь відчули і ми, і наші клієнти. Чат-бот спочатку встановлювали із розрахунку, що у Львові, та й по цілій Україні, запровадили карантин. Через це різко зросла важливість і необхідність дистанційних сервісів. Цей бот має стимулювати людей комунікувати онлайн, а не ходити довгими коридорами установ, наражаючись на небезпеку», – каже Роман Горошко.

Легко встановити програму Viber чи Telegram може кожен, хто використовує смартфон. Для цього потрібно приєднатися до акануту у Viber чи у Telegram. Далі необхідно поділитися своїм номером телефону для ідентифікації, а для продовження роботи – додати свій особовий рахунок (інформацію можна знайти у рахунку-квитанції).

Аби якомога більше людей мали змогу користуватися чат-ботом, керівництво ЛКП «Айсберг» на звороті квитанцій почало друкувати інформацію про онлайн-сервіс та QR-код, що можна зісканувати і легко зайти у програму.

Щойно чат-бот на телефоні запрацює, у меню клієнт побачить увесь перелік послуг, що надає ЛКП. Наприклад, у комунальному підприємстві «Айсберг» доступні такі послуги, як ремонт внутрішньобудинкових систем водопостачання та каналізації, поточний ремонт, ремонт покрівель, інші роботи (видача довідок, звернення тощо).

«Через програму, яку використовує ЛКП «Айсберг», наші клієнти можуть переглядати нарахування, платити за послуги та подавати звернення, вирішувати проблемні питання. А головне – для цього не потрібно спеціально бігати в ЛКП, а все можна вирішити з телефона, написавши про проблему», – веде далі про переваги Роман Горошко.

Співрозмовник каже, що завдяки чат-боту підприємство стало більш продуктивним, адже всі звернення перебувають в єдиній програмі. Крім того, ЛКП отримало змогу аналізувати, з якими питаннями до них звертаються найчастіше і що потребує нагального вирішення.

Читайте також: Оплата комунальних послуг онлайн: 5 інструментів для львів'ян

«Для ЛКП добре тим, що можна швидше вирішити всі питання. Ми відразу бачимо, хто пише і з якими проблемами. При чому, 24 години на добу. Звісно, пізно ввечері чи вночі проблемні питання ми не вирішуємо, але зранку усі звернення аналізуємо і беремо до роботи», – каже він.

Найчастіше, за словами Романа Горошка, клієнти звертаються з такими питаннями, як ремонт електромережі, ремонт покрівель, сантехніки, отримання документації, довідок, консультаційні питання (виникла проблема і куди можна звернутися). Доступ до чат-бота на підприємстві має обмежена кількість людей, одна людина приймає звернення та відписує мешканцям.

«Уже зараз можу сміливо казати, що завдяки роботі чат-боту, яким користується наше ЛКП, мешканці на 60, а то й 80% швидше вирішують свої питання та проблеми», – каже Роман Горошко.

Цікаво те, що закрити звернення може клієнт. Крім того, людина, коли отримує відповідь, може поставити оцінку за 5-бальною системою.

«Зміни уже почали відбуватися по цілому Львову. Вперше у Львові 7 днів на тиждень комунальні підприємства стали доступними. Клієнт, який долучився до чат-боту і має питання чи проблему, може швидко сформувати індивідуальне звернення у своє ЛКП, а підприємство, у свою чергу, оперативно відреагувати. Або у момент настання якось події – ремонтних, аварійних робіт, проривів чи іншого, швидко поінформувати мешканців. Раніше це вимагало багато зусиль – зараз змінити простір довкола себе можна в один клік», – переконують тут.

Щоб приєднатися до чат-боту комунального підприємства, що обслуговує ваш будинок, потрібно у Viber або Telegram знайти своє ЛКП, додати особові рахунки та здійснити всі налаштування, як того вимагає сервіс. Також усю необхідну інформацію можна знайти при вході в ЛКП, включно із QR-кодами, що спростять вхід у систему.

Нагадаємо, Тvoemisto.tv уже писало, як за допомогою чат-бота «Львівводоканалу» у Viber і Telegram можна без черг, нервів та не виходячи з дому подати показники лічильників та розібратися з рахунками за водопостачання. Матеріал читайте тут.

Ольга Шведа

Партнерська публікація

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!