Фото: Анна Чистякова

Фото: Анна Чистякова

Квіти на руїнах. Що можуть збудувати у лісопарку «Погулянка»

11037 0
У лісопарку «Погулянка» полюбляють гуляти мешканці прилеглих районів – а таких чимало, адже зелена зона починається неподалік від центру міста і тягнеться до вулиць Пасічної і Джорджа Вашингтона. З багатьох сторін парк оточують новобудови, а на його межі досі стоїть закинутий винзавод. Tvoemisto.tv дізналось, чи має парк межі, що буде на території «Укрвино» та чи загрожує щось одному з найбільших парків Львова.

У XVII столітті на місці теперішнього лісопарку «Погулянка» були заміські лани – частина Аттельмаєрівської Пасіки. У 1810 році ближчу до міста частину ланів викупив адвокат Франциск Венглінський, який був людиною веселою і товариською, любив погуляти. Саме тому він назвав свій маєток «Погулянка» і запрошував до нього друзів. Саме завдяки Венглінському ця місцина стала прогулянковим парком, а на його честь назвали прилеглу до маєтку територію – «Лісок Венглінського».

Перед Другою світовою війною саме на території Погулянки хотіли відкрити Парк культури, але війна зруйнувала цей намір. Проте деякий час тут працював зоопарк, де можна було побачити різноманітних екзотичних тварин.

На головній алеї парку люди бігають, катаються на велосипедах, грають у бадмінтон, просто гуляють.

«Я влітку майже щодня приходжу сюди після роботи, аби відпочити. Тут чисте повітря, а у спеку прохолодніше», – говорить Ольга, яка мешкає неподалік.

Читайте також: Законсервований простір. Чого бракує культурі і відпочинку у львівському парку

Щоправда, вона висловлює пересторогу щодо території колишнього винзаводу, розмальовані руїни якого зовсім поруч.

«Зараз це виглядає негарно, адже він стоїть просто в парку. Але важливо, щоб тут не побудували новобудову в подальшому чи якийсь готель або ще щось, що вплине на екологію території», – побоюється дівчина.

Справді, це місце асоціюється у львів’ян із винзаводом «Укрвино». За радянських часів тут виробляли популярні вермут «Квіти Погулянки» та бальзам «Старий Львів». Сьогодні це – закинуті руїни розваленого підприємства, що вже майже десять років стоять привидом при самому вході у лісопарк.

Квіти на руїнах, або Що буде замість винзаводу

Відповідно до містобудівної документації, земельна ділянка, на якій розташовані залишки заводу, немає кадастрового номера. Колись вона була в оренді у «Львівського виноробного заводу» та групи компаній холдингу «Галка». Потім будівлі заводу продали, а територія залишилась не оформленою.

Нині майновий комплекс колишнього заводу «Укрвино» перебуває в іпотеці – компанія «Сі Ейч Констракшн», що є його власником сьогодні, передала його в заставу під 6 млн грн позики від компанії «Санта Марія Інвест Інк».

Цікаво, що в українському реєстрі власником американської компанії «Санта Марія Інвест Інк.» зі штату Делавер зазначений 36-річний мешканець Львова Роман Яцик. Водночас він є і директором «Сі Ейч Констракшн». Про територію у лісопарку Роман Яцик говорити не хоче.

Читайте також: Навколо Автовокзалу. Як врятувати від депресії новий район на околицях Львова

«Я не знаю, що там буде. Є багато проєктів та планів, але конкретного нічого так і не вирішили щодо цього об’єкту», – говорить новий власник будівлі колишнього заводу «Укрвино».

Додамо, що Роман Яцик є не лише підприємцем, а й священником. Він очолює релігійну громаду УГКЦ парафії зіслання Святого духа села Кротошин. Також чоловік є засновником благодійної організації «Християнський благодійний фонд Св.Миколая», а раніше був власником ПП «Степап».

Чи збудують на місці винзаводу щось церковне? Теоретично, це можливо. Ця територія, відповідно до зонінгу, належить до зони культурних, спортивних та релігійних установ. Переважними видами забудови такої території є розважальні комплекси, стадіони, концертні зали та спортивні клуби – будівництво житла тут неможливе. Проте тут допускається будівництво готелів та ресторанів, а також шкіл і садочків.

Наразі земля під комплексом належить місту, та нові власники майнового комплексу можуть її викупити без проблем.

«Власники майна мають право на оформлення земельної ділянки для обслуговування чи реконструкції цих будівель. В Україні земля йде за майном, на відміну від інших європейських країн. Коли є право власності на об’єкти нерухомого майна, то автоматично набувається право власності на земельну ділянку. Її можуть взяти в оренду або викупити», – говорить директорка юридичного департаменту ЛМР Гелена Пайонкевич.

Тож очікувати майже на 11 тис. квадратних метрах у самісінькій рекреаційній зоні можна на що завгодно – від фітнес-центру до відпочинкового комплексу абощо.

Намальовані межі

Раніше Tvoemisto.tv писало, що у Львові сьогодні не мають визначених меж дев'ять парків, серед яких і лісопарк «Погулянка». Тобто межі лісопарку лише графічно встановлені ухвалою міськради, але кадастрового номеру рекреаційна зона не має, відповідно – користувача теж. Це може загрожувати цілісності парку, навколо якого активно тривають забудови.

«Особливо під небезпекою є старі парки, що не внесені на кадастрову карту. Без цього недобросовісні забудовники можуть отримати проєкт землеустрою та купити якусь частину парку, як це було, наприклад, із Сихівським лісом», – говорить депутатка Верховної Ради Наталія Піпа.

За її словами, коли лісопарк буде на кадастровій карті, то ЛКП «Зелений Львів», що його обслуговує, зареєструє право постійного користування за собою, а за територіальною громадою – комунальну власність. Тоді землю вже ніхто не зможе отримати.

В управлінні земельних ресурсів заспокоюють і кажуть, що документи про відведення ділянки землі під лісопарком та виготовлення кадастрового номера якраз перебувають в роботі.

«Зараз це на завершальному етапі. Після отримання кадастрового номера право постійного користування земельною ділянкою лісопарку буде зареєстровано за ЛКП «Зелений Львів», – говорить начальник управління земельних ресурсів Сергій Коровайник.

На скільки швидко будуть готові необхідні документи, в управлінні не можуть сказати, адже чим більший парк, тим більше часу треба на оформлення. А лісопарк «Погулянка» – це майже 100 га землі.

Площа не фонтан

Хоча площа перед Палацом творчості дітей та юнацтва Галичини вже не належить до лісопарку, але вони так близько, що вже давно сприймаються як одне ціле. Керівниця Центру  Наталія Савко каже, що найбільше людей стало сюди приїжджати якраз під час карантину.

«У нас зараз багато людей на вихідних. Тож треба зробити сучасний і зручний простір. Ми провели кілька нарад з управлінням архітектури та екології і прийшли до того, що цього року оголосять архітектурний конкурс щодо простору перед Центром. Ми дуже хочемо зробити дозвіллєву територію, куди будуть з’їжджатися мешканці Львова», – говорить Наталія Савко.

А на місці занедбаного фонтану у Центрі творчості бачать у майбутньому літню сцену, щоб дитячі концерти перенести із будівлі на вулицю.

Чи потребує ліс догляду?

Окрім закинутої будівлі заводу «Укрвино» та Центру творчості, «Погулянка» асоціюється із трьома штучними ставками, що через відсутність руху води на літо щільно заростають ряскою.

В управлінні екології та природних ресурсів кажуть, що парк не потребує особливого догляду за насадженнями, адже це лісопарк, що має самопоновлюватися.

«Там не треба садити ані дерев, ані квітів. Якщо на алеї десь висадили кілька магнолій, то я навіть не знаю чи це добре», – говорить керівниця управління Олександра Сладкова.

Щодо реконструкції та приведення бордюрів чи доріжок в належний стан, в міськраді обіцяють провести до кінця року конкурс для «облаштування благоустрою парку».

Читайте також: Озеро Стосика, де мешкають черепашки у Львові, нарешті повернуть громаді

Наразі порядком та чистотою у парку опікується ЛКП «Зелений Львів», а саме його дочірнє підприємство «Личаків парк». Згідно з інформацією на платформі ProZorro, за травень-червень підприємство має отримати за свою роботу 1,4 млн грн.

Анна Чистякова 

Фото авторки, відео Павло Черкашин

 

 

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!