Мільярди «Великого будівництва», або Чому на Львівщині першу платну дорогу побудують не скоро

3925 0
Упродовж двох останніх років на Львівщині, як і загалом в Україні, відремонтували максимальну кількість доріг. Кажуть, це вдалося зробити завдяки реалізації програми президента «Велике будівництво». Tvoemisto.tv проаналізувало, чи справді цей державний проєкт такий масштабний, як про нього говорять, та що саме змінилося в ремонті доріг нашої області.

 «Велике будівництво» і дороги на Львівщині

Державна програма «Велике будівництво» розпочалася в березні 2020 року. Її запуск ініціював президент України Володимир Зеленський. У межах масштабного проєкту анонсували відновлення доріг та будівництво об’єктів соціальної інфраструктури. Крім того, важливим наголосом було те, що мала завершитися епоха довгобудів.

Однак від початку впровадження програма спричинила хвилю обурень серед експертів та колишніх урядовців. Спершу критикували занадто амбіційні плани, які неможливо вчасно реалізувати, згодом почалися звинувачення у корупції та «відмиванні» грошей. 

Попри те, саме на дорожню галузь виділяють максимальну, рекордну за всю історію України суму коштів. У 2020 році фінансування становило 120 млрд грн. Торік у грудні в «Укравтодорі» повідомляли про витрачені понад 106 млрд грн, однак деякі ЗМІ,  посилаючись на джерела у Мінфіні, називали суму 124 млрд грн. В Офісі президента кажуть про майже 14 тисяч кілометрів відновлених автодоріг в Україні упродовж двох років.

Частку виділених коштів отримала Львівщина: у перший рік реалізації програми – 2,8 млрд грн, за які Служба автомобільних доріг відновила трохи більше ніж 256 км покриття. Торік фінансування було майже вдвічі більшим – 4,9 млрд грн. За ці кошти були проведені роботи  на понад 365 км доріг різного значення.

Загалом мовиться про ремонт державних автошляхів, якими опікується «Укравтодор», та відновлення прикордонних доріг на умовах «польського кредиту». Крім того, розпочата реалізація проєкту «Мале Карпатське коло», який планують завершити у 2023 році. Щодо місцевих доріг, то цей перелік щороку погоджує облдержадміністрація, і кошти на ремонт передбачені з обласного бюджету з частковим співфінансуванням з Дорожнього державного фонду.

«Раз, два, три», або Як обирають дороги для ремонту

Пам’ятаєте історію про дорогу Стрілки – Мшанець на Львівщині, ремонт якої, попри аварійний стан, довго відкладали через відсутність коштів? Аби привернути увагу до проблеми, місцевий священник кілька років тому зняв відеокліп, у якому показав проблемний автошлях. Тоді це відео набуло значного поширення в соцмережах, про дорогу не говорив хіба лінивий. Після того влітку 2020-го розпочали ремонт одного відрізка, а в грудні відновили майже 13 км аварійного дорожнього покриття і три мостові переходи. З Дорожнього державного фонду на це виділили більш ніж 100 млн грн.

У ЛОДА запевняють, що перелік доріг щороку вибирають за оцінкою їхнього стану, тобто ремонтують ті, де він найгірший. Це якщо говорити про дороги загального користування місцевого значення, які до програми «Великого будівництва» не входять. Замовником робіт на автошляхах місцевого значення залишається облдержадміністрація, а кошти виділяють, як правило, з обласного бюджету та з державної казни.

У межах «Великого будівництва» пріоритетними для відновлення є державні та міжнародні траси, які перебувають на балансі «Укравтодору». Їхній перелік для ремонту також обирають за кількома принципами.

«На Львівщині близько 1900 кілометрів доріг, які підлягають ремонту залежно від стану. Перше, що для нас важливо, щоби була дотримана маршрутність, щоби можна було ремонтувати по 40-50 кілометрів  доріг. Так, наприклад, ми обирали завершення ремонту доріг Львів – Самбір – Ужгород, Пустомити – Меденичі у напрямку Дрогобича, так звану Дорогу Єдності, а також дорогу до Ковеля, що сполучає нашу область із Волинню. Враховуємо також стан самого автошляху та забезпечення повного циклу робіт, коли не тільки поклали асфальт, а повністю організували заходи безпеки дорожнього руху», – пояснює керівник Служби автомобільних доріг у Львівській області Олег Береза.

З його слів, раніше було важливо зробити більший проїзд, і фінансування вистачало на «латання» ям на дорогах. Тепер дорожники проводять завершальний комплекс робіт. Простіше кажучи, кілька років тому робили один вирівнювальний шар, без розмітки (лише жовтоколірна, тимчасова), дорожніх знаків і бар’єрного обгородження.

Для прикладу, траса Львів – Самбір – Ужгород, яка певний час мала саме такий вигляд через брак коштів у бюджетній стрічці. Роботи на ній завершили у 2020 році. Загалом теперішній ремонт включає готовий проєкт, який передбачає, крім дорожньої основи, заходи безпеки дорожнього руху – ознакування, маркування, стовпці, делініатори, освітлення тощо.

«На сьогодні є достатньо фінансування і зовсім інші принципи відбору. Нам важливо, щоб це був не просто дефектний акт, за яким ми маємо відновити дорожнє покриття. Якщо ми беремося за роботу чи це капітальний ремонт, чи реконструкція, чи поточно-середній ремонт, наближений до капітального, то вона включає не тільки, умовно кажучи, дорогу, а й дорожні знаки, все, що пов’язане із заходами дорожньої безпеки», – каже Олег Береза.

Відремонтовану дорогу підрядник здає в експлуатацію разом із гарантійним сертифікатом. За нормативами, гарантійний період для доріг із відновленим верхнім шаром асфальту становить від трьох до п’яти років. Зі слів керівника САД Львівщини, в області укладають договори з гарантійним терміном п’ять років. Якщо є дорожня основа, цей період становить 10 років, а якщо виконавець робіт не віддав об’єкт у користування, тоді гарантії немає.

До сонця близько, або Що пропонує «Мале Карпатське коло»

«Я люблю свої Карпати, бо до сонця близько», – співає Іван Попович. Проєкт «Мале Карпатське коло», який є частиною програми «Велике будівництво», має підсилити туристичну привабливість гірських районів України. Новим карпатським кільцем планують об’єднати рекреаційні курорти Львівщини, Закарпаття та Івано-Франківщини, зробити подорожі комфортнішими та безпечнішими, окрім того, суттєво скоротити час мандрівки. Наприклад, сьогодні, щоби дістатися зі Славського на Закарпаття або з Івано-Франківської області на Львівщину, потрібно долати зайві 100 км.

Загалом мовиться про відновлення 644,2 км доріг на території Львівської, Івано-Франківської та Закарпатської областей і будівництво трьох нових перевалів. До речі, понад 40% автошляхів карпатського кільця розташовані на Львівщині. Проєкт передбачає максимальне розширення наявних доріг, облаштування розв’язки, освітлення та відеоспостереження, а також створення повноцінних умов для велотуристів.

Варто зауважити, що «Велике будівництво» включає ремонт доріг, які перебувають на балансі «Укравтодору», тобто державного та міжнародного значення. Однак більшість доріг «Малого Карпатського кола» протяжністю майже 395 км – місцевого значення. Тому Львівська, Івано-франківська і Закарпатська облдержадміністрації вирішили ці автошляхи передати Службі автомобільних доріг. У нашій області таких доріг одинадцять, їх ремонтуватимуть цього року. Як пояснює в коментарі Tvoemisto.tv заступник голови ЛОДА Юрій Бучко, це зробили для того, щоб не було «перетягання» коштів між областями.

«Об’єкти «Малого Карпатського кола» охоплюють три області. Щоб не було трьох джерел фінансування, трьох керівників, кожен з яких планує свою область по-іншому, щоби була одна позиція, дороги в межах проєкту вирішили передати «Укравтодору», аби він централізовано розподіляв кошти і планував роботи», – зазначає він.

Реалізацію цього проєкту розпочали торік. Зокрема, на Львівщині відновили шість мостів на трасах М06 Київ – Чоп і Т-14-24 Сколе – Славське. Проєкт передбачає ремонт 37 штучних споруд у області. Цього року розпочнеться перша черга основних робіт на автомобільних шляхах. Прогнозують, що, зокрема, Львівській області вони обійдуться у 4,2 млрд грн.

Крім того, у 2022-ому мають намір розпочати будівництво нових перевалів. Згідно з проєктом, це будуть три нові автомобільні дороги: Хащованя – Верхній Студений, яка з’єднає Львівську та Закарпатську області, Верхня Рожанка – Сенечів, яка сполучить Львівщину з Івано-Франківщиною, а також новий автошлях, який з’єднає дороги Сколе – Славське та Славське – Вигода.

Найперше планують відремонтувати 75,5 км державних та 80 км місцевих доріг області, згодом, у 2023 році, 143,5 км шляхів місцевого значення.

Прикордонні дороги і «польський кредит»

Ще одна частина «Великого будівництва» – ремонт прикордонних доріг. У 2020 році на Львівщині почали відновлювати дороги у чотирьох напрямках, які ведуть до пунктів пропуску на кордоні з Польщею. Роботи здійснюють за умовами кредитного договору між урядами України та Польщі. Єдина дорога, яку вдалося завершити торік, це Т-14-20 Яворів – Грушів на ділянці км 0+000 – км 19+500. Раніше автошлях, який веде до міжнародного пункту пропуску Грушів – Будомєж, водії оминали через ями та подекуди відсутнє тверде покриття. Загалом за 7 млн «польського кредиту» тут поклали 19,5 км нового автошляху, а також розширили 3 км проїжджої частини від Грушева в напрямку Немирова, зробили тротуари й освітлення, відремонтували три мости.

На інших двох напрямках відновили трохи більше ніж половину автошляху. Один із них – дорога Т-14-01 Смільниця – Старий Самбір на відрізку км 14+950 – км 17+950, ремонт якої обійдеться найдешевше – 2,5 млн євро. Із запланованих 3,1 км тут відновили 1,8 км. Окрім дорожнього покриття, мають відремонтувати два мости. Інша прикордонна дорога Т-14-18 Нижанковичі – Самбір – Дрогобич – Стрий, яку відновлюють на відрізку км 0+000 – км 46+435. Ремонт 46 км і 12 мостів обійдеться в майже 28 млн євро. Наразі нове дорожнє покриття поклали на відтинку протяжністю 27 км.

А ось роботи на дорозі Т-14-04 Червоноград – Рава-Руська на ділянці км 3+137 – км 56+307 торік призупинили. Річ у тім, що польський підрядник відмовився працювати через брак коштів з української сторони. Для продовження робіт знадобилося додаткове фінансування з переукладанням договору. Поки що вдалося відновити лише 8,2 км автошляху, тоді як проєкт передбачає ремонт 53,1 км. Обійдеться ця дорога у 21,5 млн євро кредитних коштів.

Мільярдні суми та здорожчання 1 кілометра  

ЧЧи не основним, що змінило «Велике будівництво», є рекордне фінансування, а разом із тим кількаразове зростання вартості робіт. Якщо порівняти, у скільки обходилися дорожні роботи в 2018 і 2019 роках та у перший рік реалізації президентської програми, то можна побачити, що цифри суттєво збільшилися. 

Наприклад, за даними фахівців, капітальний ремонт одного кілометра дороги у 2018-ому коштував приблизно 4,8 млн грн, а за два роки його вартість зросла до майже 21 млн грн. Найдорожчим видом робіт є будівництво нової дороги, яке у 2018 році становило 20 млн грн, а в 2020-ому зросло до 90 млн грн за кілометр.

У Службі автомобільних доріг Львівщини кажуть, що, наприклад, ремонт дороги ІІІ категорії обійдеться на 28% дорожче порівняно з 2019 роком. Це пов’язують найперше зі збільшенням вартості складових, необхідних для ремонту, як-от дорожні й паливно-мастильні матеріали, які подорожчали майже вдвічі.

Якщо порівняти кількість кілометрів відремонтованих доріг на Львівщині Службою автомобільних доріг у межах «Великого будівництва» та відремонтованими раніше, то показники відновлених автошляхів у верхньому шарі поточним середнім ремонтом приблизно однакові у, наприклад, 2016 – 2017 і 2020 – 2021 роках. Крім того, на інфографіці протяжність відремонтованих торік доріг вказана із врахуванням усіх мостових переходів. Як зауважили в САД у Львівській області, у рази більша сума ремонтів зумовлена, зокрема, великою сумою коштів на ремонт мостів. 

Загалом складно правильно визначити середню ціну ремонту одного кілометра і порівнювати її з попередніми роками, адже, окрім подорожчання матеріалів та робіт, у загальну суму розрахунку тепер входить оновлення різних штучних споруд (відбійників, мостів, тунелів, шляхопроводів тощо) та комунікацій, що суттєво збільшує вартість будівництва, реконструкції або ремонту. 

Нова обгортка старого проєкту

Те, що президент надає інфраструктурі пріоритетного значення, це обов’язок влади, вважає ексміністр інфраструктури Володимир Омелян. Проте державна програма «Велике будівництво» має декілька мінусів. По-перше, відсутня у вигляді будь-якого документа, тобто не затверджена ні указом президента, ні постановою Кабінету міністрів. Відповідно, немає документа, який містив би перелік об’єктів, умови участі в конкурсі, умови та критерії відбору тощо. По-друге, за два роки втілення цієї програми насправді не будують нічого нового.

«Усі будівництва, які відбуваються, це ремонти, затверджені програмами у 2017 і 2018 роках, просто із залученням більшого фінансування. Фактично за два роки витрачено понад мільярд доларів. А це кошти платників податків і це тільки компонент дороги без урахування іншої інфраструктури. Збудовано менш ніж 8 відсотків від загальної автомобільної мережі України. Це означає, що з такими темпами і такою вартістю нам знадобляться 25 років, щоб відновити мережу, і 1,5 трильйона доларів, що на пів трильйона більше, аніж передбачено аналогічною програмою в США, притому що в них близько мільйона кілометрів, а в нас  тільки 170 тисяч», – пояснює у коментарі Tvoemisto.tv Володимир Омелян.

Крім того, колишній міністр каже, що гарантійний термін відремонтованих упродовж останніх двох років доріг становить три роки. А за поганого стану відновлених автошляхів знадобиться новий ремонт чи будівництво. З його слів, «Велике будівництво» насправді реалізують завдяки механізмам, запровадженим попереднім урядом, який також створив Дорожній державний фонд, звідки й досі відшкодовують дві третини витрат на ремонт доріг. Крім того, у багатьох проєктах не встигають виконувати заявлені плани, і в цьому парадокс.

Дорожні плани

Служба автомобільних доріг Львівщини визначила перелік державних автошляхів, які планують відремонтувати за програмою «Велике будівництво», у тому числі в межах «Малого Карпатського кола», і дороги, що ведуть до кордону. Але список цих об’єктів ще має погодити Кабмін.

Також раніше планували розпочати будівництво Північної об’їзної Львова та будівництво першої концесійної дороги Краковець – Львів – Броди – Рівне. Проте на жодному об’єкті робіт цього року не розпочнуть.

Бо для Північної об’їзної ще потрібно викупити  п’ять земельних ділянок, а також завершити екологічні польові дослідження, які проводить ЄБРР. Лише після цього можна буде провести тендер, який у Службі автомобільних доріг Львівщини сподіваються оголосити до кінця 2022 року.

Що стосується будівництва першої платної дороги, яка з’єднає міжнародний пункт пропуску «Краковець – Корчова» зі Львовом, то наразі компанія «Автомагістраль-Південь» розробила пропозиції щодо проєкту будівництва й експлуатації. Цей документ обґрунтовує доцільність залучення інвестицій та реалізації об’єкта.

«Наразі розроблені техніко-економічні показники. Далі ми як замовник робіт у Львівській та Рівненській областях маємо розробити технічні завдання для проведення тендера, тобто напрацювати всі концесійні умови для того, щоб можна було розробити ТЕО (техніко-економічне обґрунтування). Після того будуть проведені відповідні процедури і визначена компанія, яка займатиметься речами, що дозволять провести конкурс і укласти договір», – пояснює Олег Береза.

Саме техніко-економічне обґрунтування визначає напрямок, параметри, конструкції, санітарно-екологічні показники, протяжність цієї дороги та орієнтовну вартість. Після цього ТЕО проходитиме експертизу, і на його основі можна буде укладати договір із концесіонером, який уже розроблятиме проєкт будівництва.

Крім того, після затвердження проєкту потрібно буде здійснити викуп земельних ділянок і об’єктів, розташованих на них. За аналогічним прикладом Північної об’їзної цей процес також буде тривалий. Кілька днів тому в «Укравтодорі» повідомили, що вартість проїзду цією концесійною дорогою становитиме 8 євроцентів за кілометр.

У скільки обійдеться цьогорічний ремонт доріг на Львівщині за програмою «Велике будівництво», поки що невідомо. Побачити, чи все заплановане виконають, можна буде хіба що в кінці року.

Водночас, паралельно з цією програмою, на Львівщині цього року відремонтують низку місцевих і комунальних доріг. На це в обласному бюджеті передбачили 170 млн грн.

Можна погодитися зі словами ексміністра інфраструктури Володимира Омеляна, який каже, що те, що дороги ремонтують – це добре. Та попри це, досі немає зреалізованих й навіть не почато жодних робіт на масштабних та гучно заявлених об'єктах, зокрема, це стосується будівництва першої концесійної дороги на Львівщині. Варто лише сподіватися, що невдовзі втілення обіцяного таки стартує. 

Юлія Осим

Інфографіка Дмитра Тарадайки

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!