Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

«Моє тіло – моє діло». Як у Львові запроваджують сексуальну освіту для дошкільнят

4022 0
Пані Христина і пані Соля зі своїм другом Яйцем розповідають дошкільнятам про безпеку, про межі, про своїх і чужих людей, про хороші і погані доторки, а також про те, як функціонує тіло людини. Львів’янки нещодавно запустили відеопроєкт «Я_й_Це», адже переконані, що чим раніше говорити з дітьми про сексуальність, тим менша імовірність, що вони постраждають від сексуального насильства. Співзасновниця проєкту Христина Шабат розповіла Tvoemisto.tv про його мету, про те, які результати дає сексуальна освіта і чому говорити про це потрібно з наймолодшого віку.

Колись Христина Шабат організовувала у львівському Пласті лекції для виховників підлітків на тему сексуальної освіти, адже розуміла, що ані школи, ані батьки такої не дають, окрім базових понять про функціонування тіла.

Чотири року тому вона з подругою відкрила приватний простір для дошкільнят «Пташеня» і зацікавилась, з якого віку у світі говорять з дітьми про приватність, про тіло, про насильство тощо. Виявилось, що приблизно із 3-4-х років сексуальна освіта є в усіх розвинених країнах. Є навіть «Концепція сексуальної освіти» від Всесвітньої організації охорони здоров’я, у якій ідеться про те, на які теми говорити із дітьми різного віку і яким чином. Тоді партнерки вирішили зробити матеріал, що став би у нагоді батькам або вихователям та допоміг би їм говорити з дітьми про правила суспільства та безпеку.

Читайте також: Шкільні офіцери поліції: стати друзями для дітей, щоб уберегти

Так з’явились дев’ять відео на YouTube, записаних в ігровій формі, які батьки і діти можуть переглядати разом, а потім – обговорювати та виконувати завдання до кожного уроку. У відео ідеться як загалом про правила – що це таке, для чого вони, про безпеку, так і про безпеку тіла – кому можна довіряти, які доторки є поганими, коли і як сказати «ні» або «це мені не подобається» тощо.

«Результатом наших програм в садочках стало те, що діти вміють говорити «ні», відмовляти дорослим, вміють висловлювати емоції і можуть дотримуватись правил. Я бачу насправді фантастичний результат», – каже Христина Шабат.

Христина Шабат. Кадр із відео проєкту Я_й_Це

Чому говорити потрібно змалку

В українській шкільній освіті вважається, каже Христина Шабат, що з дітьми на тему сексуальності можна говорити з підліткового періоду, коли почалось статеве дозрівання.

«Але насправді це дуже пізно, тому що тоді діти вже самі все дізнаються, а критичне мислення у них ще не працює. Тож вони неправильно сприймають, наприклад, що таке секс, якими мають бути стосунки. А коли батьки чи вчителі починають у такому віці на ці теми розмовляти, дітям соромно і некомфортно. Якщо ці теми будуть нормальними для дітей з чотирьох років, то у пізнішому віці вони теж будуть окей», – говорить Христина Шабат.

В Україні, каже вона, статистика сексуальних злочинів проти дітей базується на зверненнях у поліцію, тобто – практично відсутня.

«Іронія злочинів сексуального характеру над дітьми у тому, що це, зазвичай, стається у близькому колі – родини, знайомих, сусідів. За українською традицією, ми не виносимо сміття з хати, тож про такі злочини дуже рідко заявляють у поліцію», – говорить співавторка проєкту «Я_й_це».

Читайте також: Розголос – шанс до покарання насилля. Історія 12-річного хлопчика у Львові

Христина Шабат ділиться даними дослідження про вироки суду у таких справах у трьох областях – Черкаській, Запорізькій і Дніпропетровській.

«Якщо це не зґвалтування, а, наприклад, розбещення дитини, торкання до статевих органів, мастурбація чи ще щось таке, то злочинців не садять в тюрму, їх відпускають і вони часто продовжують жити з постраждалими дітьми в одній квартирі», – розповідає Христина Шабат.

Щодо ситуації в Європі, продовжує вона, то тамтешня статистика говорить, що кожна п’ята дитина хоча би раз у житті переживала якусь форму сексуального насильства – ексгібіціонізм, примусовий перегляд порно, демонстрацію статевих органів, примушування до демонстрації своїх тощо.

«Ми про це знаємо, тому що в Європі вже давно є сексуальна освіта. Наприклад, у Швеції – із 50-х років минулого століття. У Європі дітям у різні способи доносять, що їхнє тіло – це їхнє діло, ніхто не може до нього торкатися, що в одних випадках треба відмовляти, в інших – сказати, що це не подобається, що вчитель має відреагувати на таку інформацію у певний спосіб», – каже Христина Шабат.

В Україні ж, за її словами, міжінституційні зв’язки украй слабкі або майже відсутні – якщо дитина говорить вчителю про неприйнятний випадок і він передає це далі, то вважається, що він свою місію виконав. Тобто немає ланцюжка із різних інституцій, що гарантуватиме захист дитині.

«Як наслідок, діти не почуваються захищеними, коли їх хтось ображає, і не довіряють дорослим. Одне із наших завдань із відео для дітей – це визначити п’ятьох дорослих, яким вони довіряють. Дорослі мають знати, що вони є у цьому переліку, і завжди вислуховувати дитину та вірити їй. У критичній ситуації дитина має знати, що їй точно допоможуть», – каже Христина Шабат.

Як знання впливають на статеве життя дітей

У Концепції сексуальної освіти від ВООЗ, розповідає Христина Шабат, наводиться приклад Великої Британії, де раніше було дуже багато підліткових вагітностей – навіть більше, ніж вагітностей у жінок, старших за 35 років. Там запровадили сексуальну освіту і, як наслідок, упродовж 20-ти років кількість підліткових вагітностей зменшилась на 80%. Так, це довгострокова інвестиція.

«Є хибне твердження, що сексуальна освіта нібито стимулює дітей раніше починати статеве життя, розбещує – тому це не дуже толерується в Україні. Та якщо не говорити про проблему, це не означає, що її немає. А от коли ти проінформований – тоді озброєний», – говорить співавторка проєкту «Я_й_це».

Читайте також: Як говорити з дитиною про секс і не тільки

Статистика показує, що у країнах, де є сексуальна освіта, діти більш відповідально ставляться до статевого життя і починають його пізніше, додає вона.

Як навчитись говорити про тіло з дітьми

Авторки проєкту «Я_й_Це» також пропонують усім охочим – батькам, вихователям садочків, учителям початкової школи – пройти безкоштовний чотиригодинний тренінг про те, як говорити з дітьми на складні теми. Наразі, говорить Христина Шабат, звертаються приватні навчальні заклади Києва і Львова, є запити від батьків. Зараз щотижня проводять 2-3 тренінги.

«Попередньо маємо домовленість із управлінням освіти у Львові, що будемо робити такі тренінги для вихователів і вчителів. Наразі ще не домовились про остаточну концепцію і результат програми, та загалом в управлінні цю ідею сприйняли, тому що є великий запит зі сторони батьків», – розповідає Христина Шабат.

Читайте також: «У школі секс визначають як щось, від чого бувають діти і болячки»

Вона додає, що їхню програму ті, для кого це важливо, сприймають добре, кажуть, що дітям подобається, вони швидко запам’ятовують інформацію.

Проєкт розвиватимуть

Окрім циклу відео про безпеку та сексуальну освіту, авторки працюють над activity-book, де будуть завдання на закріплення інформації після кожного заняття: наклеїти наліпку, щось намалювати чи підписати.

Також вони хочуть зробити бокс із усіма візуальними матеріалами та іграшками, що допоможуть педагогам проводити заняття з дошкільнятами та учнями молодшої школи.

«А ще ми хочемо розширитись на інші вікові категорії. Зараз готуємо проєкт «Підліток – підлітку», що будуть вести діти 16-17-ти років, які розповідатимуть про безпеку і межі своїм одноліткам», – говорить Христина Шабат.

Подивитись відео із серії «Я_й_Це» можна на YouTube-каналі «Пташеня. Дитячий простір», а також на однойменній фейсбук-сторінці. Там же можна написати і запит на проведення тренінгу для вихователів та учителів.

Олександра Бодняк

 

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!