У 6-річної дівчинки з Львівщини виявили хворобу, схожу на синдром Кавасакі і пов’язану з Covid-19

3976 0
У Центрі вже лікували декілька дітей із синдромом Кавасакі, хоча перебіг хвороби у дівчинки був нетиповим.
фото: ілюстративне/глаком

фото: ілюстративне/глаком

У 6-річної дівчинки з Самбора, що на Львівщині, минулого тижня діагностували захворювання, яке до сих пір не фіксували в Україні. Більше того, у світі його почали виявляти у дітей вже після поширення Covid-19. Йдеться педіатричний мультисистемний запальний синдром, який за симптомами подібний на рідкісну хворобу Кавасакі, яка вражає судини у дітей та призводить до порушення серцевої діяльності. Про це Tvoemisto.tv розповідає заступниця директора Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру Олена Козлова.

Недугу супроводжує висока температура, висип, набряки, запалення, що вражає шкіру, очі, судини і серце, а також інфекційно-токсичний шок.

«Дівчинку скерували до ОХМАТДИТу з підозрою на «гострий живіт» (синдром, що розвивається при гострих захворюваннях органів черевної порожнини і який часто потребує невідкладної хірургічної допомоги), оскільки вона скаржилася на болі в животі. Лікарі після обстеження такий діагноз виключили, однак батьками порадили проконсультуватися у інфекціоністів через висипку і прояви інфекції», – каже вона.

Читайте також: У ВООЗ спростували інформацію про сезонний характер коронавірусу

Дитячі інфекціоністи Львівської обласної інфекційної лікарні, у свою чергу, заперечили у дитини будь-яке інфекційне захворювання і з підозрою на синдром Кавасакі скерували до Чорнобильської лікарні.

«Вона мала гарячка, знесилення, висип, набряк кистей рук, порушення серцевої діяльності, загалом симптоми дуже подібні на хворобу Кавасакі», – зазначає Олена Козлова.

У Центрі лікували декілька дітей з синдромом Кавасакі, хоча перебіг хвороби у дівчинки був нетиповим. Так, у лікарні почали компілярно шукати діагноз і те, яку допомогу надати дитині. Як з’ясували, педіатричний мультисистемний запальний синдром асоціюють з коронавірусом і якраз він – подібний до Кавасакі, проте має іншу назву і більш сприятливі прогнози. Їй зробили тест на коронавірус і виявили, що вона безсимптомно перенесла Covid-19.

Читайте також: На Львівщині 4-річний хлопчик ледь не втопився у басейні. Дитина – у реанімації

«У неї був досить високий імуноглобулін G, що свідчить про перенесений коронавірус. Терапія була доволі потужна, але стан за кілька днів у дівчинки стабілізувався, відновилася серцева діяльність», – додає заступниця директорка Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру.

Наразі дівчинка продовжує лікування в педіатричному відділенні і найближчим часом її можуть відпустити додому.

Ольга Коваль


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!