Фото: 5.ua

Фото: 5.ua

Час нових рішень? або Чи можна відкривати дитячі садочки у Львові

6829 0
У Львові від початку карантину через коронавірус не працюють дитячі садочки. Батьки, які мають ходити на роботу, аби оплачувати рахунки, почали збиратись на мітинги. Вони питають, чому фітнес-центри та кав’ярні працювати можуть, а дитсадки – ні. Місцеві чиновники кажуть, що таким є рішення державної влади. Tvoemisto.tv спитало в експертів, чи безпечно відкрити дитячі садочки у Львові, як це краще зробити та чи планує місцева влада бодай якісь зрушення у цьому.

Завуальоване рішення

26 червня комісія техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій міськради Львова провела позапланове засідання, на якому внесла зміни до свого попереднього рішення. Серед іншого, комісія ТЕБ і НС дозволила працювати приватним дошкільним закладам. Дозвіл дали в завуальованій формі.

Читайте також: Дозвольте нам працювати! Приватні садочки у Львові опинилися на межі закриття 

У пункті 2.3 протоколу комісії зазначено, що карантинні заходи у Львові, Винниках, Брюховичах і Рудному не послаблюються і на час карантину діє низка заборон. Одна з таких заборон – відвідування закладів освіти її здобувачами в групах з понад 10-ти людей. Отже, якщо в групі до 10-ти дітей, то дитячий заклад може працювати.

Утім, як пояснив у коментарі Tvoemisto.tv заступник міського голови Львова Андрій Москаленко, скористатись цим рішенням комісії ТЕБ і НС можуть лише приватні дитячі заклади.

«У протоколах, прийнятих на рівні країни і на рівні області чітко визначено, що садочки ще не можуть працювати. Натомість у нашому рішенні ідеться про групи спільного перебування до 10 осіб. Ці приватні садочки не є садочками як такими. Вони переважно працюють як ФОПи або ТзОВ. Тому вони підпадають під ту можливість», – говорить Андрій Москаленко.

Що говорять чиновники, а що – статистика

Нагадаємо, відкривати дитячі садочки, згідно з постановою уряду, можна лише на третьому етапі послаблення карантину. Львів і Львівська область перебувають наразі на другому. Водночас учора, 30 червня, обласна комісія з питань ТЕБ і НС дозволила роботу курортно-санаторним комплексам, а минулого тижня у Львові дозволили роботу закладам громадського харчування у приміщеннях – щоправда, за умови перебування тих же 10 осіб.

Заступник голови Львівської ОДА Іван Собко говорить, що дитячі садочки не можна відкривати через епідеміологічну ситуацію, бо:

«Хто візьме на себе відповідальність, якщо завтра почнуть лягати в "Охматдит" перші хворі на Covid-19 діти».

Читайте також: Бути щасливим навіть під час карантину

Керівниця міського управління освіти ЛМР Зоряна Довганик у коментарі Tvoemisto.tv говорить, що львівські комунальні садочки до відкриття готові, є правила їх роботи та рекомендації для батьків. Але запрацювати без рішення обласної комісії ТЕБ і НС вони не можуть.

«Ідеться про загальну ситуацію. Ви знаєте, який високий рівень захворюваності в місті, яка кількість позитивних ПЛР-тестів. Все, що стосується управління освіти, ми підготували: закупили засоби індивідуального захисту, антисептики, дезінфекційні засоби, навчили персонал. Але ми залежимо від того, яке рішення ухвалить обласна комісія ТЕБ і НС», – говорить Зоряна Довганик.

На запитання про те, чи можна у комунальних садочках зменшити кількість дітей у групах і дозволити їм працювати, як приватним центрам раннього розвитку, Зоряна Довганик каже, що в управлінні це розуміють, але – не можна.

Щодо того, чи в разі відкриття працівникам дитсадків робитимуть періодично ІФА-тести, як це роблять медикам, керівниця управління відповідає, що садочках Львова працює 6 тисяч людей. Після паузи вона додає, що це вирішать.

«Не всі батьки одразу приведуть дітей, тому що це період літнього оздоровлення – хтось поїхав з дітьми відпочивати, хтось відвіз їх бабусям і дідусям. Відповідно, кількість дітей в групах буде меншою і, я думаю, якщо зможемо відкрити садки у липні – серпні, кількість залучених працівників буде меншою. Тоді будемо ухвалювати рішення про тестування на рівні міста. Принаймні, найбільш контактних», – говорить Зоряна Довганик.

Протягом дня Tvoemisto.tv не вдалось поговорити про рішення міської комісії ТЕБ і НС та про дитячі садочки із заступницею міського голови Львова з гуманітарних питань Галиною Слічною. Так само ми не дочекались відповіді від обласного департаменту освіти і науки.

Як показують дані, оприлюднені Національною академією наук України, частка інфікованих коронавірусом дітей віком до 10 років становить 3,8%, а госпіталізації потребують 17% хворих на Covid-19 дітей. Наразі летальних випадків у цій віковій групі не було.

Читайте також: Чому у Львові ІФА-тести не роблять масово, як обіцяли в МОЗ

Екскерівниця МОЗ Уляна Супрун в інтерв’ю Tvoemisto.tv (що скоро вийде на нашому сайті) каже, що дитячі садочки цілком можуть працювати, але за двох умов. По-перше, батьки мають усвідомлювати ризики та бути відповідальними за здоров’я своїх дітей, а по-друге, усі мають дотримуватись правил – дезінфекції, температурного режиму тощо.

Що говорять мами

Мама 4-річної доньки Оксана Нестер розповідає, що дитина не ходить у садочок із березня – чемно сиділи удома.

«Але почалась робота, а садочки зачинені. І це катастрофічно. Мені потрібно платити за оренду на роботі (Оксана працює в галузі краси – ред.), потрібно на щось жити. Лишити дитину мені немає з ким», – говорить жінка.

Водночас, додає вона, дитячі майданчики, що переповнені і дітьми, і дорослими, ніхто не дезінфікує і не стежить за тим, що на них відбувається.

«Мені здається, що безпечніше буде завести дитину у садок, де продезінфікують, де чисто, де велика територія. У нашому садочку є окремий вихід з кожної групи. Є лампа для кварцування, дезінфікатори. Якщо в медсестри буде температурний графік, то хворих дітей вести не будуть, як то було раніше. Я зараз маю зробити три макіяжі і дитина буде бігати коло мене на роботі кілька годин. Ну бо де я її подіну?», – каже Оксана Нестер.

Читайте також: У час карантину не залишайте дітей самих вдома та спілкуйтесь із ними. Сім порад психолога

Вона додає, що готова здавати гроші на дезінфекцію і водити дитину в садок за графіком, наприклад, через день – аби лише точно знати, що це можна зробити і піти на роботу. Окрім того, говорить Оксана Нестер, діти хочуть до дітей і потребують соціалізації.

«У приватних садках відомо які ціни. Скільки я маю заробляти, щоб віддати дитину в садок і заплатити за все інше? Хіба у Львові найгірша ситуація? Просто нормально тестують», – додає вона.

Нагадаємо, раніше, після другого етапу послаблень карантину у міськраді Львова говорили, що напрацювали протоколи роботи садочків і готові до того, щоб вони були відчинені ціле літо.

Що кажуть інфекціоністи?

Львівський інфекціоніст Ігор Гайдук вважає, що садочки відкривати можна. По-перше, говорить він, це дасть можливість батькам працювати, а по-друге, дасть дітям необхідну соціалізацію.

«У Львові є садочок «Бумбурум», в якому діти постійно на вулиці. І можна було б зараз більшість садочків перевести на такий режим, коли діти і сплять, і харчуються на вулиці, а не в приміщенні. Такі садочки я би двома руками підтримував. Надворі зараз захворіти найтяжче – діти рухаються, повітря рухається. Навіть якщо є мікроби, то інфікуюча доза занизька», – розповів Ігор Гайдук у коментарі Tvoemisto.tv.

Водночас, додає він, діти, які живуть в одному помешканні із старшими родичами, які є в зоні підвищеного ризику, мають бути надалі ізольовані. Адже, говорить інфекціоніст, діти можуть бути безсимптомними носіями коронавірусної інфекції.

«Там, де молода сім’я живе окремо, там діти можуть ходити в садочки. Звісно, мусять бути дотримані правила – замір температури, дезінфекція тощо. Але наголошу ще раз – перебування на свіжому повітрі – є корисним», – каже Ігор Гайдук.

Читайте також: Запитайте у партнера про здоров'я родичів та водіть дитину в садок. Поради імунолога

Лікарка-інфекціоніст, завідувачка другого дитячого відділення обласної інфекційної лікарні Наталя Смолинець також говорить, що садочки можна поступово відкривати.

Але, враховуючи епідситуацію, потрібно дотримуватись низки правил: у групах має бути менше дітей, потрібно подбати про безпеку персоналу і водночас про те, що він теж може бути джерелом інфекції.

Окремо Наталя Смолинець наголошує на моніторингу здоров’я батьків.

«Потрібно контролювати здоров’я батьків, які можуть бути носіями і не сказати про це. У садочку має працювати сімейний лікар і служба моніторингу. Зазвичай довідку про здоров’я дають дитині, а про стан здоров’я батьків ніхто не питає. На жаль, наші люди не завжди чесні і відповідальні, тож потрібно знати, що там з батьками. Якщо все добре, дітей можна брати в садок», – говорить лікарка.

Вона додає, що дитині також можна зробити тест на коронавірус. Контролювати ситуацію і володіти повною інформацією про здоров’я сім’ї, за її словами, має сімейний лікар.

Олександра Бодняк

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто»  це медіа, якому справді можна довіряти.

Якщо Вам подобається те, що ми робимо  долучайтеся до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!

Що отримають члени спільноти Tvoemisto.tv:

  • ексклюзивні e-mail розсилки
  • доступ на спеціальні закриті події для Спільноти
  • можливість голосувати за теми матеріалів та публічних дискусій, які планує редакція
  • можливість стати експертом «Твого Міста»
  • ексклюзивне друковане видання з доставкою додому/в офіс (щодвамісяці)
  • у майбутньому – знижки у мережі партнерів «Твого Міста».

Підтримати Tvoemisto.tv можна за посиланням. 

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!