«Пункти незламності» у Львові. Де у вашому районі випити кави та підзарядитись

16571 0
На Львівщині розгорнули 45 «пунктів незламності». Зокрема, у Львові таких є понад 20 і розташовані вони в різних районах міста. Tvoemisto.tv побувало в мобільних та стаціонарних пунктах та розпитало їхніх відвідувачів про те, наскільки там комфортно та чим можна скористатися.

Усі «пункти незламності» у Львові мають альтернативні джерела опалення, мобільний зв’язок та інтернет. Там запропонують гарячі напої, дещо поїсти. Приміром, у центрі міста стаціонарний пункт діє на вул. Сербській. Він може прийняти до 40 людей одночасно. Директор ЛКП «Старий Львів», у приміщенні якого розмістили пункт незламності, Олег Білоус каже, що приходити можуть як мешканці міста, так туристи, які приїздять до Львова. Для них підготували чай, легкий перекус тощо. А тепло підтримують завдяки індивідуальному газовому опаленню.

«Ми маємо індивідуальне газове опалення, є також електричний генератор потужності 3 кВт, за потреби підключатимемо 7-кіловатний, тому з опаленням проблем не буде. «Буржуйки» не можемо встановити, бо немає технічної можливості. Окрім цього, в будинку є укриття на випадок повітряонї тривоги, щоби сховатися. Наразі не маємо багато відвідувачів. За вихідні в нас було орієнтовно 10 людей. В основному, вони заходять на короткий проміжок часу, зігрітися, зарядити гаджети чи залишаються попрацювати з ноутбуком», – каже він.

Читайте також: Де у Львові можна підзарядитись. Карта закладів із генераторами

Так, львів’янка Тетяна, що мешкає на проспекті Чорновола, каже, що прийшла сюди попрацювати. Спершу побачила повідомлення про те, що у Львові є такі пункти, де можна зігрітися, потім обрала найближчий до свого дому, оскільки в неї в будинку світла може не бути протягом дня.

«Вдома нема світла, вчора було лише три години», – пояснює вона.

Тут, за її словами, комфортно, тепло, є стіл для того, аби було зручно працювати, інтернет, за потреби можна скористатися чайником. Наразі, додає, що повністю задоволена. 

«Пункт незламності» на Сихові / Фото: Твоє місто

Мобільних «пунктів незламності» у Львові – лише два. У Сихівському районі розташований поруч з Центром Довженка на пр. Червоної Калини, а інший – у Франківському районі на вул. Симоненка, 5а. В останньому кажуть, що, окрім цього іншого, мають також Starlink, а прийняти одночасно можуть до 40 людей. Більшість приходить ближче до обіду. Відвідувачі переважно мають з собою ноутбуки та залишаються попрацювати.

Мобільний «пункт незламності» на Сихові / Фото: Твоє місто

Читай також: Якщо вам вимкнули світло, а Петру ні, то жаба давить двічі, – Садовий

«Орієнтовно за день у нас може бути 70 людей, це дорослі, а також до 10 дітей. Пункт працює цілодобово, забезпечний зв’язком, дизель-генератором для подачі тепла. Відвідувачі можуть випити гарячі напої, з'їсти печива, для дітей теж є смаколики», – додає фахівець з реагування на надзвичайні ситуації управління ДСНС України у Львівській області Юрій Думанський.

«Світло вимкнули зранку, о 10:00, а працювати маємо віддалено. Так до обіду батарея вже сіла, а тут можна зарядити пристрій, інтернет добре працює. Дуже тепло, аж затепло. Хто хоче, дають чай. Удома ж все на електриці, якщо нема світла, то ми залишаємося без води, тепла, тому будемо приходити сюди», – зазначає мешканка Оля, що прийшла у пункт на вул. Симоненка.

Туди ж прийшла навчатися Іванна, вона – студентка.

«Я наразі студентка і дуже складно навчатися без стабільного інтернет-підключення та виходу до електромережі. Дуже вдячна всім, хто це організовує, бо, по-перше, це можливість працювати, а, по-друге, навчатися. Освічена молодь - це прогрес і майбутнє нашої країни», – додає Іванна.

Читайте також: На Львівщині поліцейські через гучномовці сповіщатимуть про повітряну тривогу 

У Шевченківському районі, згідно з інформацією інтерактивної мапи, є лише один стаціонарний пункт – на вул. Шевченка, 325. До сьогодні там ще не було відвідувачів. 

«Пункт організували для прийому мешканців, якщо не буде тепла, світла та води, щоби люди могли зігрітися, зв’язатися з рідними. У нас є доступ до інтернету, приміщення забезпечене опаленням від твердопаливного котла, освітлення – від генераторів, що витримує будь-які навантаження. Можемо прийняти одночасно 20 людей, але за потреби будемо консультуватися з працівниками служби і розширювати його», – пояснює Назар Рей, керівник 31-ої державної пожежно-рятувальної частини 2-го державного пожежного загону Головного управління ДСНС України у Львівської області. 

Для довідки

«Пункт незламності» – проєкт української влади, який ініціювали у листопаді 2022 року на фоні масованих обстрілів критичної інфраструктури з боку росії під час російсько-української війни. Пункти незламності – це місця, де передбачені тепло, вода, електрика, мобільний зв'язок тощоЗа словами заступника голови Офісу президента Кирила Тимошенка, офіційно рішення про «пункти незламності» ухвалив Кабінет міністрів під грифом «таємно». 

Пункти працюють при обласних та районних адміністраціях, школах, будівлях ДСНС тощо. Одночасно в пункті можуть перебувати від 40 до 500 людей; час перебування необмежений. До ініціативи доєднався бізнес, зокрема заклади харчування, які розміщують у себе пункти незламності. Станом на 24 листопада в Україні розгорнули понад 4,3 тисячі пунктів незламності. 

Також у місті за ініціативи ЛМР вже запрацювало 18 пунктів обігрівання, куди в разі відсутності електроенергії та проблем із опаленням львів’яни можуть прийти, підзарядити пристрої, зігрітися, випити гарячого чаю чи кави. Вони розміщені у міських культурних центрах та районних адміністраціях.  

Адреси:

  • пр. Червоної Калини, 66
  • пр. Червоної Калини, 38
  • вул. Виговського, 34
  • вул. Широка, 86Б
  • вул. Ференца Ліста, 1
  • вул. Сербська, 13
  • вул. Генерала Чупринки, 85
  • вул. Костя Левицького, 67
  • вул. Софії Корбут, 85
  • вул. Пасічна, 49
  • вул. Липинського, 11
  • вул. Мазепи, 11
  • вул. Кирилівська, 3А
  • вул. Кушевича, 1
  • пр. Червоної Калини, 81
  • вул. Володимира Великого, 14
  • вул. Повітряна, 20
  • вул. Городоцька, 36

 

Пункти обігрівання забезпечені альтернативними джерелами: «буржуйками», генераторами, твердопаливними котлами та Wi-Fi. На під’їздах будинків  розмістять додаткові повідомлення про найближчі пункти обігріву. Якщо електроенергії у місті не буде більше ніж 24 год, то планують відкрити додаткові пункти. Дізнатися час та умови, за якими працюють пункти обігріву, можна також за номером телефону 050 555 44 61 або на «Гарячій лінії» міста 15 80.

Ольга Коваль

Марта Байдака

Фото Івана Станіславського

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Цей матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!